Agentia Nationala de Integritate a constatat starea de incompatibilitate in cazul lui Constantin Copotoiu, sef sectie in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu-Mures si Rector al Universitatii de Medicina si Farmacie Targu-Mures, pentru ca a detinut, simultan, cele doua functii.

"Incepand cu data de 01.07.2005, COPOTOIU CONSTANTIN exercita functia de Sef sectie in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu-Mures. De asemenea, in perioada 19.04.2004 - 20.03.2012, COPOTOIU CONSTANTIN a detinut functia de Rector in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Targu-Mures", precizeaza ANI.

Astfel, au fost identificate elemente in sensul incalcarii legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor, deoarece, potrivit prevederilor art. 180, alin. 1, lit. b) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si dispozitiile art. 215, alin. 3 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, "functia de manager persoana fizica este incompatibila cu: (...) exercitarea oricarei activitati sau oricarei alte functii de manager, inclusiv cele neremunerate", respectiv "persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului".

Persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani.

In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate, interdictia de 3 ani opereaza, potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unei stari de incompatibilitate.

Persoana care face obiectul evaluarii poate contesta raportul de evaluare a incompatibilitatii, in termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanta de contencios administrativ.