Mai multe organizaţii ale societăţii civile au trasmis reprezentantilor Comisiei Europene o scrisoare prin care semnealeaza "ameninţările grave la adresa fundamentelor statului de drept". De asemenea, prin intermediul scrisorii se cere Comisiei Europene să solicite cu fermitate guvernului român şi coaliţiei de guvernământ oprirea acţiunilor împotriva statului de drept şi a separatiei puterilor în stat.

Scrisoarea integrala

"Către:

  • Preşedintele Comisiei Europene, Excelenţa Sa, Jose Manuel Barroso
  • Vice-Preşedintele Comisiei Europene, Excelenţa Sa Viviane Reding
  • Comisarul pentru afaceri interne, Excelența Sa, Cecilia Malmstrom
  • Secretarul General al Comisiei Europene, doamna Catherine Day

Acesta este cel de al treilea semnal de alarmă tras de un număr de organizaţii cunoscute ale societăţii civile româneşti în mai puţin de două luni, de când puterea a fost preluată de actuala coalitie de guvernare socialist-liberală. Deriva spre un regim non-democratic a continuat, prin noi măsuri îngrijorătoare în ultimele zile, măsuri care vor afecta independenţa instituţiilor şi separatia puterilor în stat.

Înalti oficiali guvernamentali (prim-ministru, ministrul de Justiţie) au amenintat că judecătorii Curţii Constituţionale vor fi concediati şi înlocuiti, desi prin Constituţie acestia sunt inamovibili pe durata mandatului lor. Drept răspuns, pe 3 iulie toţi judecătorii Curţii Constituţionale au semnat o scrisoare deschisă şi a trimis un protest la Comisia de la Veneţia, semnalând presiunile politice asupra instituţiei.

Pe 3 iulie, coaliţia de guvernământ a înlocuit Avocatul Poporului, institutie independentă, în plenul Parlamentului, fără un motiv întemeiat. Avocatul Poporului este singura instituţie românească abilitată să conteste ordonanţele de urgenţă ale Guvernului în faţa Curţii Constituţionale. Ne asteptăm ca înlocuirea din funcţie a judecătorilor Curţii Constituţionale înainte de finalul mandatelor lor să se facă tocmai prin ordonantă de urgenţă. Deşi prin lege

Avocatul poporului poate fi înlocuit numai în cazul în care el / ea încalcă Constituţia sau legile, procedurile rapide utilizate în cazul de faţă arată că nu s-a tinut cont de prevederile legale. Avocatul Poporului este o instituţie esenţială în orice tară în care functionează statul de drept.

În cazul deja notoriu al fostului premier Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare pentru corupţie, ministrul Afacerilor Interne, domnul Rus, l-a sunat pe domnul Năstase după verdict, într-un gest neobisnuit, pentru a negocia cu el termenii de detentie. S-au făcut presiuni politice asupra poliţiei şi autorităţilor medicale din spitalul la care a fost dus domnul Năstase după tentativa sa esuată de sinucidere, presiuni care au prelungit şederea acestuia

în spitalul de urgenţă cu aproximativ o săptămână, fără niciun motiv medical, după cum a stabilit ulterior o instantă judecătorească. Procurorii au început urmărirea penală împotriva a trei ofiţeri de poliţie şi a unui medic (care se întâmplă să fie un fost senator socialist aflat el însuşi sub urmărire penală pentru corupţie). În plus, Ministrul Justiţiei a cerut Consiliului Superior al Magistraturii, garant al independenţei justiţiei, să se abţină de la a lua poziţie împotriva ameninţărilor făcute de politicienii social-liberali asupra judecătorilor şi procurorilor. Din fericire, Consiliul Superior al Magistraturii a luat o poziţie fermă împotriva tuturor ingerințelor în sistemul de justiţie.

Prim-ministrul a acţionat împotriva deciziei Curţii Constituţionale, care a hotărât în mod clar că prerogativele de reprezentare externă din România aparţin preşedintelui, nu primului-ministru. Acest gest echivalează cu sfidarea Curţii Constituţionale, lucru care, în sine, subminează baza de democraţie şi separatia puterilor în stat.

Monitorul Oficial a fost transferat, de asemenea, prin ordonanţă de urgenţă, de la Parlament sub controlul Guvernului, pentru prima dată în istoria modernă din România. Nu poate fi o coincidenţă faptul că printre primele acte publicate în Monitorul Oficial a fost demisia domnului Dan Voiculescu (unul dintre liderii coaliţiei de guvernământ), de la Senat, astfel că Înalta Curte a pierdut competenţa de a judeca dosarul său penal privind acte de coruptie. Mai mult, se stie că Guvernul are tentatia de a emite legislatie pe bandă rulantă atunci când toate actele intră în vigoare la data publicării. Acesta este motivul pentru care legiuitorul pusese Monitorul Oficial sub Parlament, ca formă de control reciproc între puterile în stat. De la această mutare, documentele relevante sunt publicate peste noapte în Monitorul Oficial.

Doi membri ai Parlamentului din coaliţia de guvernământ au fost declarati, prin hotărâre judecătorească definitivă, incompatibili cu mandatul lor, din cauza conflictelor de interese. În ciuda acestui fapt, ei refuză să demisioneze. Colegii lor de la Comisia juridică permanentă a Parlamentului par să-i protejeze în fata unei decizii judecătoresti definitive, fără a oferi nici o explicaţie plauzibilă. Peste toate acestea, domnul Crin Antonescu, senator, preşedinte al Partidului Naţional Liberal şi co-preşedinte al coaliţiei de guvernământ, a declarat public pe 2 iulie că toate instituţiile care "blochează coaliţia de la guvernare", şi în special Curtea Constituţională, trebuie schimbate.

Acestea sunt ameninţări grave la adresa fundamentelor statului de drept. De aceea noi, organizaţiile societăţii civile din România, solicităm Comisiei Europene să ceară cu fermitate guvernului român şi coaliţiei de guvernământ oprirea acţiunilor împotriva statului de drept şi a separatiei puterilor în stat. Subliniem că instituţiile UE au reacţionat prompt si ferm si anterior, în cazul Ungariei. Considerăm că sunt necesare acţiuni similare în cazul nostru. O astfel de acţiune ar fi începerea procedurilor de infringement (încălcare a dreptului comunitar) împotriva României, pornind de la Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, art.47.

Vrem de asemenea să amintim convingerea noastră fermă că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) trebuie să continue, ca un instrument eficient pentru păstrarea democraţiei în România.

Grupul pentru Dialog Social (GDS)

Expert Forum (EFOR)

Freedom House, România

Centrul Român de Politici Europene (CRPE)

Comitetul Helsinki România (APADOR-CH)

ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP)

Asociatia Ziaristilor Independenți din România (AZIR)

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)

Centrul de Asistenţă pentru ONG-uri (CENTRAS)

Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe)