Parlamentul Romaniei s-a intrunit marti, 3 iulie, in mai multe sedinte extraordinare. Vasile Blaga si Roberta Anastase au fost inlocuiti marti de la sefia celor doua camere cu Crin Antonescu si Valeriu Zgonea. Si AvocatulPoporului, Gheorghe Iancu, a fost revocat din functie si inclocuit cu PSD-istul Valer Dorneanu. Urma Curtea Constituionala, dar USL a dat asigurari ca nu o vizeaza. Circa 200 de oameni au protestat impotriva guvernului si a USL pentru a doua zi consecutiv. Mihai Razvan Ungureanu cheama la manifestatii de amploare pentru joi. Traian Basescu compara situatia cu mineriada din 13-15 iunie 1990 si sustine ca tinta finala a actiunilor majoritatii parlamentare este punerea sub control a justitiei. Mark Gitenstein si Viviane Reding trag un semnal de alarma, iar Deutsche Welle compara situatia de la Bucuresti cu dictatura din Belarus si cu Germania Nazista.

Asaltul USLFoto: Colaj foto

Un nou presedinte al radioului public

Asaltul USL a inceput marti dimineata prin numirea lui Ovidiu Miculescu, membru CA al SRR din partea PSD, in functia de presedinte al Radioului public​ in locul lui Andras Demeter.

Ziua a continuat apoi cu protestul PDL-istilor in plenul Parlamentului contra lui Victor Ponta. Parlamentarii PDL au afisat mesaje pe care scria "Respect Curtea Constitutionala", "Salvati ICR", "Rusine Victor Ponta" sau "Plagiat = Furt". PDL-istii au plecat din sala cind a inceput votul pentru validarea conducerilor Radio Romania si TVR.

Discursul lui Ponta si conflictul cu Blaga

Victor Ponta a sustinut marti un discursin fata camerelor reunite ale Parlamentului, in absenta parlamentarilor PDL care au protestat fata de tentativa de confiscare de catre USL a tuturor institutiilor statului. Ponta a spus in discurs ca va cere mandat Parlamentului si pentru Consiliul European din toamna si a enumerat concluziile Consiliului European din 28-29 iunie la care participat in ciuda deciziei Curtii Constitutionale.

Ponta a avut un schimb de replici cu Vasile Blaga, care i-a spus presedintelui PSD "Ati furat, ati plagiat. Va indreptati spre o dictatura. De ce nu ati respectat decizia Curtii Constitutionale?" si "Nu va mai trece mult timp pana cand romanii vor fi arestati pe strada pentru delicte de opinie./ Domnule Ponta, va cerem sa va dati demisia de onoare, asa cum i-ati cerut domnului Mang".

Ponta a replicat spunand ca nu va raspunde atacurilor la persoana pentru ca "vreau sa ma bat cu stapanul". "Domnul Blaga a spus ca n-am facut nimic noi cei aflati la gvernare de 50 de zile. Vreau sa le spun romanilor: am dat inapoi salariile pe care PDL-ul le-a taiat; am organizat alegeri corecte asa cum guvernul domnului Blaga nu a reusit in ultimii ani", aspus Ponta.

Avocatul poporului, demis. PSD-istul Valer Dorneanu, noul presedintele interimar al institutiei

Valer Dorneanu (68 de ani) a fost ales presedinte interimar al institutiei Avocatul Poporului, dupa ce Gheorghe Iancu a fost revocat din functie, cu 236 voturi pentru, 47 impotriva si 15 abtineri. Pana acum adjunct al Avocatului Poporului pentru domeniul - armata, justitie, politie, penitenciare, Valer Dorneanu a fost deputat PSD in 2000-2008, iar in primul mandat de parlamentar a fost presedintele Camerei Deputatilor. In perioada 1967-1974 Valer Dorneanu a fost procuror la procuraturile locale ale sectoarelor 5 si 6 din municipiul Bucuresti. Apoi a fost expert pe probleme de legislatia muncii la UGSR si din nou procuror la Directia Recursuri Extraordinare Civile din Procuratura Generala intre anii 1980 - 1985.

Blaga si Anastase demisi de la conducerea Senatului si Camerei

Crin Antonescu e noul presedinte al Senatului, dupa ce Vasile Blaga a fost demis din functieintr-o sedinta extraordinara de plen. Ca al doilea om in stat, Crin Antonescu va deveni presedinte interimar al Romaniei daca Traian Basescu va fi suspendat. Vasile Blaga a calificat drept "lovitura de stat" actiunea parlamentara si a anuntat ca va depune o plingere penala pentru incalcarea Regulamentului Senatului. Mai devreme, PSD-istul Ilie Sirbu a spus ca motivul pentru demiterea lui Blaga este faptul ca USL are acum majoritatea, in timp ce un alt PSD-ist, Valeriu Zgonea, a spus ca "PDL poate sa sesizeze si mama Curtii Constitutionale".

Roberta Anastase a fost revocata, marti seara, din functia de presedinte al Camerei Deputatilor cu 160 de voturi "pentru" si 1 "impotriva". omisia juridica a Camerei Deputatilor a votat, in unanimitate (USL + UNPR), pentru revocarea Robertei Anastase din functia de presedinte al Camerei.

USL a venit cu un raport in care Roberta Anastase este acuzata ca a incalcat regulamentul Camerei in sedintele plenului reunit din 20 si 27 septembrie 2011, cand s-a dat votul pentru numirea unor consilieri la Curtea de Conturi. Valeriu Zgonea a fost propus de grupul deputatilor PSD la functia de presedinte al Camerei Deputatilor.

Blitzkriegul USL-ist starneste ingrijorare. Gitenstein si Reding iau atitutdine

"Sunt profund preocupat de orice incercare de amenintare a independentei institutiilor democratice din Romania. Manipularea sau amenintarile la adresa institutiilor D-voastra, in special a instantelor judecatoresti, nu vor reprezenta un motiv de ingrijorare doar pentru guvernul american, ci si pentru modul in care Romania este perceputa pe pietele financiare", spune Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, intr-o declaratie remisa redactiei HotNews.ro cu privire la evenimentele politice din ultimele zile.

Prima reactie a unui oficial al Comisiei Europenea fost cea a lui Viviane Reding, comisarul pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie. "Sunt profund ingrijorata de recentele atacuri la independenta Curtii Constitutionale din Romania", scrie pe contul sau de Twitter comisarul european Viviane Reding, detinatoare a portofoliului justitie, drepturi fundamentale si cetatenie. "Pentru mine, un sistem judiciar functional si independent este o pre-conditie pentru respect reciproc in Spatiul european de Justitie."

Au urmat protestele de strada. MR Ungureanu cheama lumea la miting pentru joi

Circa 200 de oameni au protestat calm marti seara linga sediul Guvernului. Oamenii au purtat pancarte cu mesaje anti-USL si anti-Ponta, ia la proteste si-au facut aparitia si Mihai Razvan Ungureanu sau Theodor Paleologu.(vezi video aici)

"Ceea ce se intampla astazi imi aduce mie aminte, ca istoric, de momente negre din perioada interbelica. In ultima saptamana primesc din ce in ce mai multe mesaje din exterior care fac analogia intre Romania si Ucraina. Este vorba despre incercarea de a anihila institutiile statului de drept", a declarat M.R.Ungureanu ca reactie la actiunile intreprinse in ultimele ore de USL.

"Fac un apel catre cetatenii onesti sa participe la mitingul de joi, din Piata Revolutiei, de la ora 18. ​Cand valorile pentru care s-a luptat in decembrie '89 sunt calcate in picioare, nu ne permitem sa ramanem in casa", a mai spus acesta.

Replica presedintelui Basescu. Ton imperativ si o analogie cu mineriadele

Presedintele Traian Basescu a declarat marti seara la Cotroceni, pe un ton imperativ, ca "tinta finala a actiunilor majoritatii parlamentare conduse de Ponta, Antonescu, este punerea sub control a justitiei. Cer majoritatii parlamentare si liderilor sa inceteze imediat actiunile impotriva institutiilor Statului Roman!" Basescu a spus ca, potrivit analizelor sale, Romania se afla acum - din cauza actiunilor Guvernului si Parlamentului, intr-o situatie similara cu cea de la mineriada din 13-15 iunie 1990. Basescu le-a cerut de citeva ori, pe un ton dur, liderilor USL sa inceteze actiunile impotriva institutiilor. (vezi aici toate declaratiile presedintelui)

Si reactia copresedintilor USL. Victor Ponta: Presedintele a facut un gest impotriva Constitutiei in aceasta seara, poate fi sanctionat constitutional si legal de Parlament/ Crin Antonescu: Declaratiile lui Basescu reprezinta o incercare inacceptabila de amenintare si intimidare

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, la Antena 3, ca presedintele Traian Basescu poate fi sanctionat in mod sigur constitutional si legal de catre Parlament, in conditiile in care seful statului a facut un gest impotriva Constitutiei. El a mai declarat ca Guvernul si Parlamentul au acceptat decizii ale instantei chiar si cand au fost dureroase personal, pentru a respecta conditionalitatile stabilite prin Mecanismul de Cooperare si Verificare pe justitie.

Crin Antonescu a comentat la Parlament declaratiile extrem de dure din aceasta seara ale lui Traian Basescu spunind ca acestea "reprezinta o incercare inacceptabila de amenintare si intimidare". Antonescu, proaspat ales presedinte al Senatului intr-o procedura extrem de contestata, a mai spus ca "Basescu vorbeste astazi lucruri inacceptabile din pozitia de presedinte al Romaniei, semanand cu un alt conducator de trista amintire in ziua de 21 decembrie '89".