Un avocat al lui Adrian Nastase a inaintat, marti, Tribunalului Bucuresti (TB) o cerere de renuntare la judecata solicitarii privind intreruperea executarii pedepsei a fostului premier, condamnat la doi ani de detentie, instanta confirmand, pentru Mediafax, demersul apararii.

Judecatorul TB urmeaza sa ia act de cererea aceasta, astfel ca Adrian Nastase urmeaza sa fie adus in fata instantei pentru a confirma solicitarea facuta de avocatul sau.

In urma cu o saptamana, in 28 iunie, judecarea cererii de intrerupere a executarii pedepsei a lui Adrian Nastase se amanase, pentru data de 5 iulie, motivul fiind lipsa de procedura cu fostul premier, care ar fi trebuit adus de la Penitenciarul Rahova la sedinta de judecata, de la Tribunalul Bucuresti.

Cererea de amanare a executarii pedepsei a lui Adrian Nastase, condamnat la doi ani de inchisoare, a fost schimbata de instanta in cea de intrerupere a executarii pedepsei, intrucat fostul premier este deja incarcerat, la Penitenciarul Rahova.

Concret, instanta a apreciat ca s-a schimbat situatia de fapt, intrucat cererea de amanare a fost inaintata in timp ce Adrian Nastase era internat intr-un spital civil, adica inca se afla in stare de libertate, iar intre timp acesta a fost incarcerat ca urmare a externarii acestuia si dus in Spitalul Penitenciar Rahova.

Mai mult, textul din Codul de procedura penala (articolul 455) privind intreruperea exeutarii pedepsei este o continuare a prevederii referitoare la amanarea executarii pedepsei (articolul 453).

Potrivit articolului 453, alineatul (1) din Codul de procedura penala (Cpp), executarea pedepsei inchisorii poate fi amanata in urmatoarele cazuri: cand se constata pe baza unei expertize medico-legale ca cel condamnat sufera de o boala grava care face imposibila executarea pedepsei, iar instanta apreciaza ca amanarea executarii si lasarea in libertate nu prezinta un pericol concret pentru ordinea publica. In acest caz, executarea pedepsei se amana pana cand starea de sanatate a condamnatului se va ameliora, astfel incat pedeapsa sa poata fi pusa in executare.

De asemenea, mai poate fi amanata atunci cand din cauza unor imprejurari speciale executarea imediata a pedepsei ar avea consecinte grave pentru condamnat, familie sau unitatea la care lucreaza. In acest caz, executarea poate fi amanata cel mult trei luni si numai o singura data.

Potrivit articolului 455 Cpp, executarea pedepsei inchisorii poate fi intrerupta in cazurile si conditiile prevazute de articolul 453 Cpp.

Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) a informat joi ca Adrian Nastase nu va fi prezent la Tribunalul Bucuresti, unde urma sa se judece cererea de amanare a executarii pedepsei de doi ani de detentie aplicata de instanta suprema.

Prezentarea persoanei private de libertate in fata instantei sau organului de urmarire penala se realizeaza pe baza citatiei, arata sursa citata.

"In conformitate cu art. 138 din OMJ 432/C din 5 februarie 2010, pentru aprobarea Instructiunilor privind evidenta nominala si statistica a persoanelor private de libertate aflate in unitatile subordonate ale Administratiei Nationale a Penitenciarelor, ᅡin situatia citarii persoanelor private de libertate bolnave, aflate in imposibilitatea prezentarii la organele judiciare, se vor lua masuri de comunicare a actului procedural si de inaintare a dovezii de luare la cunostinta impreuna cu referatul medical; daca imposibilitatea intervine dupa expedierea dovezii de luare la cunostinta, se inainteaza organului judiciar numai referatul medicalᅡ", explica ANP.

Persoana privata de libertate nu va fi prezentata. Au fost inaintate instantei referatul medical si dovada de indeplinire a procedurii de citare, a precizat sursa citata.

La sedinta de judecata din 28 iunie, avocatii lui Nastase au invocat faptul ca DNA face un joc periculos pentru justitie, in sensul ca vrea sa produca acte de acuzare prin intermediul instantei.

Mai mult, ei au spus ca DNA vrea sa deschida o ancheta la Penitenciarul Rahova, pe motiv ca personalul vrea sa "ingreuneze" prezentarea condamnatului la instanta, sugerand situatia data de punerea sub acuzare a trei politisti si a medicului Serban Bradisteanu in legatura cu "zadarnicirea" punerii in executare a mandatului de incarcerare a lui Nastase.

In replica, procurorul DNA a acuzat ca referatul medical depus joi dimineata la instanta este "inform", ca nu este in acord cu modelul prevazut de lege si ca nu raspunde cu privire la imposibilitatea de prezentare in instanta a lui Nastase, care a fost citat miercuri.

Sedinta de judecata a fost prezidata de judecatoarea Elena Burlan, cea care l-a achitat pe doctorul Serban Bradisteanu de faptele de coruptie.

In 26 iunie, Serban Bradisteanu a fost pus sub acuzare de catre DNA pe motiv ca a zadarnicit punerea in executare a mandatului de incarcerare a lui Adrian Nastase, internat la Spitalul de Urgenta Floreasca dupa o tentativa de sinucidere. Medicul l-ar fi tinut in spital mai mult decat era necesar, spun anchetatorii.

Repartizarea dosarului Elenei Burlan a generat reactii din partea procurorilor, care au criticat modul de repartizare aleatorie a cazului catre aceasta judecatoare.