Presedintele Tribunalului Bucuresti, Laura Andrei, a confirmat, marti, pentru Mediafax, ca Adrian Nastase i-a fost indrumator stiintific, subliniind ca procurorii anticoruptie pot apela la orice solicitare prevazuta de lege, insa instanta suprema este cea care va decide asupra stramutarii procesului.

Laura Andrei a mai spus ca nu stie motivele cererii de stramutare inaintate de procurorii anticoruptie la instanta suprema, cu privire la dosarul de intrerupere a executarii pedepsei lui Adrian Nastase.

Dupa o scurta prezentare a motivelor, judecatoarea Andrei a aratat ca, in opinia sa, procurorii anticoruptie pot apela la orice procedura prevazuta de lege si de legea penala in vigoare. Totodata, judecatoarea a aratat ca, in acest caz, indiferent de motivele invocate de procurori, judecatorii instantei supreme sunt cei care au ultimul cuvant de spus.

Intrebat in legatura cu calitatea de indrumator stiintific la lucrarea de doctorat pe care a sustinut-o in urma cu un an, Laura Andrei a aratat ca fostul premier a indrumat-o in acest demers si ca acest lucru se stia de mult timp.

In acelasi context, Laura Andrei a aratat ca Tribunalul Bucuresti (TB) a judecat si alte actiuni recente ale fostului premier legate de condamnarea sa la inchisoare cu executare si ca nu intelege de ce DNA invoca tocmai acum acest motiv.

"Eu aveam aceste atribute si acum doua-trei saptamani, cand instanta a judecat si alte dosare ale domnului Nastase. Nu este niciun secret in legatura cu indrumatorul meu de doctorat si au existat numeroase comentarii pe forumuri de profil, cum ca mi-am ingropat mentorul", a declarat Laura Andrei.

In final, presedintele TB a precizat ca, in opinia sa, demersurile facute in privinta evolutiei profesionale nu au legatura cu activitatea depusa propriu-zis in tribunal, cu atat mai mult cu cat nu ea este cea care a judecat vreun dosar sau vreo cerere a fostului premier Adrian Nastase.

Procurorii DNA arata, in motivarea cererii de stramutare a dosarului lui Adrian Nastase de la TB, ca presedintele acestei instante, Laura Andrei, l-a avut ca indrumator stiintific, la lucrarea sa de doctorat, pe fostul premier, iar judecatoarea Elena Burlan l-a achitat pe medicul Bradisteanu.

Tribunalul Bucuresti (TB) are spre solutionare dosarul de intrerupere a executarii pedepsei lui Nastase, procurorii anticoruptie cerand stramutarea procesului la o instanta egala in grad din tara, pentru a se evita suspiciunile legate de lipsa de impartialitate.

Procurorii DNA au verificat pe internet, cu ajutorul motorului de cautare google, dar si pe site-ul Universitatii Bucuresti, si au constatat ca judecatoarea Laura Andrei, presedintele TB, l-a avut ca indrumator stiintific pe Adrian Nastase in lucrarea de doctorat intitulata "Instrumente juridice internationale privind protectia drepturilor omului. Evolutia jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului".

Un alt aspect invocat de procurorii DNA in cererea de stramutare este acela ca judecatoarea Elena Burlan, cea care judeca intreruperea executarii pedepsei, este cea care a dispus achitarea lui Serban Bradisteanu, caz in care, ulterior achitarii de catre instanta suprema, a dispus prin decizie definitiva casarea deciziilor din fond si din apel si trimiterea dosarului de coruptie al medicului, pentru rejudecare, la TB.

DNA reaminteste, in cererea de stramutare, ca Bradisteanu este, in prezent, cercetat pentru favorizarea infractorului, in speta a lui Adrian Nastase.

Totodata, procurorii arata ca, la dosarul de la Tribunal, instanta nu a depus procesul verbal de repartizare aleatorie a cauzei, aspect ce a fost invocat si de procurorul de sedinta, la termenul din 28 iunie.

Instanta suprema a stabilit, luni, un termen intermediar pentru 4 iulie, cand procurorii anticoruptie vor solicita suspendarea judecarii dosarului de la Tribunalul Bucuresti, pana la dezbaterea cererii de stramutare in instanta.

Pentru solicitarea de stramutare, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a stabilit termenul de 29 august.

In 28 iunie, Tribunalul Bucuresti a amanat pentru 5 iulie dezbaterile in dosarul de intrerupere a executarii pedepsei lui Adrian Nastase.

Pe de alta parte, ICCJ a admis cererea de preschimbare a termenului de judecata din 1 octombrie in cazul judecarii contestatiei in anulare facuta de avocatii lui Adrian Nastase impotriva deciziei definitive de condamnare la doi de inchisoare cu executare in dosarul Trofeul Calitatii, noul termen fiind in septembrie.

Fostul premier Adrian Nastase, condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, a fost adus la Spitalul Penitenciar Rahova in 26 iunie, dupa ce a fost externat de la Spitalul Floreasca din Capitala, unde a fost preluat de politisti.

Potrivit informatiilor oficiale, Nastase a incercat sa se sinucida, in 20 iunie, la locuinta sa din strada Zambaccian, dupa ce a fost condamnat definitiv in dosarul Trofeul Calitatii. Nastase a fost internat la Spitalul Floreasca, unde, conform medicilor, a fost operat in 21 iunie.