Liviu Pop, ministrul interimar al Educatiei, s-a prezentat, luni, la sediul Agentia Nationala de Integritate (ANI), in legatura cu verificarile pe care le-au demarat inspectorii la adresa sa pentru un posibil conflict de interese, informeaza Mediafax. Liviu Pop este verificat de ANI in legatura cu decizia privind retinerea cotizatiilor sindicale din salariile cadrelor didactice, demnitarul hotarand sa se prezinte la ANI dupa ce a primit scrisoarea de instiintare referitoare la control, au precizat surse oficiale pentru agentia de presa.

Liviu Pop a anuntat martea trecuta a fost instiintat telefonic de catre Agentia Nationala de Integritate (ANI) ca s-a declansat o procedura de evaluare privind nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese in perioada exercitarii functiei de demnitar public. Verificarea in acest caz a inceput in urma cu cateva saptamani, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare, care au precizat ca verificarile sunt legate de anularea ordinului care stopa retinerea cotizatiilor pe statul de plata al profesorilor membri de sindicat.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro ca verificarea a inceput in urma cu cateva saptamani si are la baza o posibila incalcare a articolului care spune ca nu poti sa avantajezi patrimonial o persoana cu care te-ai aflat in raport de munca in ultimii 5 ani.

Liviu Marian Pop, ministrul interimar al Educatiei, a declarat miercurea trecuta pentru Mediafax ca a fost anuntat telefonic de Agentia Nationala de Integritate (ANI) ca s-a declansat o procedura de evaluare in cazul lui privind un posibil conflict de interese. Ministrul a precizat ca a fost invitat sa se prezinte la sediul institutiei luni, la ora 12.00, pentru a prezenta un punct de vedere.

"Ma voi prezenta luni, la ora 12.00, nu am nicio problema de conflict de interese", a declarat Liviu Pop agentiei de presa citate.

  • Ordinul pentru retinerea cotizatiilor sindicale din salariile cadrelor didactice

Amintim ca Liviu Pop a fost presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Maramures si secretar general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) din 2007 pana la numirea in functia de ministru, in 15 mai 2012, dupa cum a anuntat in cadrul unei conferinte de presa.

La finele anului 2011, FSLI a actionat Ministerul Educatiei in instanta cerand suspendarea ordinului publicat in noiembrie 2011 in Monitorul Oficial (semnat de ministrii de atunci ai Educatiei, Finantelor si Internelor) care oprea retinerea automata a cotizatiilor sindicale din salariile cadrelor didactice pe statele de plata.

In luna februarie 2012, Curtea de Apel Bucuresti a dat castig de cauza Ministerului Educatiei in fata sindicatelor, instanta respingand ca nefondata actiunea tuturor federatiilor sindicale reprezentative din invatamantul preuniversitar romanesc, printre care si FSLI, care cereau suspendarea ordinului care opreste retinerea automata a cotizatiilor sindicale din salariile cadrelor didactice pe statele de plata. In mai 2012, Curtea de Apel Bucuresti a respins si cererea federatiilor sindicale din invatamantul preuniversitar de anulare a ordinului.

La doua saptamani de la numirea in functia de ministru interimar al Educatiei, pe 29 mai, Liviu Pop a semnat un ordin comun inregistrat la Ministerul Educatiei, la Ministerul Finantelor si la Ministerul Administratiei care stabileste ca aceste cotizatii vor fi retinute din nou pe statul de plata.

Citeste si: