Beneficiarul proiectului de sapte milioane de lei la care face referire PSD este Universitatea din Bucuresti (UB), nu profesorul Marius Andruh, acesta fiind coordonatorul echipei de cercetare ce va implemente proiectul, informeaza Universitatea Bucuresti intr-un comunicat de presa transmis sambata si citat de Mediafax.

"Universitatea din Bucuresti a luat act de acuzatiile de luare de mita aduse domnului prof. dr. Marius Andruh (Facultatea de Chimie). Acuzatiile au fost lansate de Partidul Social Democrat, printr-un comunicat de presa in care se mentioneaza o presupusa atribuire nejudicioasa a fondurilor pentru cercetare din partea fostului ministru al Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului Daniel Funeriu pe criterii de partizanat politic", sustin reprezentantii institutiei de invatamant superior.

Potrivit Universitatii din Bucuresti, intre comunicatul de presa transmis de PSD si situatia de fapt exista mai multe neconcordante.

Proiectul castigator in valoare de sapte milioane de lei a fost depus la Consiliul National al Cercetarii Stiintifice, nu la Autoritatea Nationala a Cercetarii Stiintifice, iar beneficiarul proiectului de cercetare este Universitatea din Bucuresti, institutie de cercetare avansata si de educatie, nu profesorul Marius Andruh, arata UB.

"Acest aspect implica faptul ca finantarea in valoare de 7 milioane de lei va fi virata in conturile Universitatii din Bucuresti si utilizata in scopuri strict de cercetare. Profesorul Marius Andruh este coordonatorul echipei de cercetare ce va implementa proiectul; de altfel, prof. dr. M. Andruh a avut numeroase granturi de cercetare cu finantare nationala si internationala, incepand cu anul 1996, si nu doar in ultimii doi ani", a precizat UB.

Totodata, Universitatea din Bucuresti arata ca proiectele castigatoare ale unei finantari in cadrul Programului IDEI PCCE sunt supuse unei metodologii de evaluare foarte riguroase, iar un aspect relevant al metodologiei il constituie comisia de evaluare a unor asemenea proiecte, formata din experti internationali.

"Astfel, presupusa atribuire a unor fonduri din partea fostului ministru Daniel Funeriu persoanei fizice Marius Andruh nu se sustine. In acelasi timp, nu se sustine nici acuzatia de atribuire nejudicioasa a unor fonduri din cadrul unor asemenea programe nationale, odata ce exista o metodologie care trebuie respectata, reguli de calitate stiintifica a proiectelor depuse, cat si exigenta in evaluarea lor exprimabila prin cooptarea unor experti internationali in comisiile de evaluare", a precizat UB.

PSD a dat publicitatii, sambata, "elemente" despre unii dintre membrii Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), care, in opinia social-democratilor, certifica natura politica a actiunii Consiliului in legatura cu premierul Victor Ponta.

Potrivit comunicatului PSD, Marius Andruh, presedintele Consiliului, este beneficiarul unui grant de 7 milioane de lei, adica aproape 1,6 milioane de euro, acordat de Ministerul Educatiei, in timpul ministeriatului lui Daniel Funeriu.