Inspectoratele scolare au inregistrat 12.172 de contestatii la evaluarea nationala, dintre care 7.009 la limba si literatura romana, a declarat, sambata, secretarul de stat din Ministerul Educatiei Stelian Fedorca.

"Au fost 7.009 contestatii la rezultatele de la Limba si literatura romana si 5.163 la matematica, dar nu stim daca in primul caz au avut legatura cu subiectul controversat", a spus secretarul de stat, potrivit Mediafax.

Stelian Fedorca a mai spus ca nu poate prezenta situatia rezultatelor inainte de contestatii, intrucat sistemul informatic este astfel construit incat nu poate furniza date decat la finalul prelucrarii tuturor datelor.

"Nu putem avea informatii in aceasta etapa. Dupa ce vor fi rezolvate contestatiile, vom avea intreaga situatie", a mai spus Fedorca.

Pentru sustinerea celor trei probe de la evaluarea nationala au fost inscrisi 190.291 de elevi, iar 6,3% dintre cei care au sustinut probele au contestat notele primite.

La subiectul II al probei de limba romana de la evaluarea nationala, elevii au trebuit sa spuna, printre altele, felul propozitiei subordonate (atributiva, predicatica sau subiectiva) din fraza "Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii". Aceasta cerinta a impartit elevii si parintii in doua tabere, unii sustinand ca raspunsul corect este propozitie subiectiva, iar ceilalti, predicativa.

Liviu Pop, care a asigurat interimatul la Ministerul Educatiei, a decis, in 27 iunie, schimbarea baremului probei de limba romana de la evaluarea nationala, astfel incat sa fie punctate ambele raspunsuri ("subiectiva" si "predicativa") care au generat controversa legata de una dintre cerinte. Decizia, au spus reprezentantii ministerului, se fundamenteaza pe mai multe argumente ale specialistilor in limba romana.

In urma deciziei lui Pop, la corectarea lucrarilor, ambele raspunsuri in discutie ("subiectiva" si "predicativa") vor primi cate sase puncte. Anterior, baremul probei de romana prevedea ca raspunsul corect este "subiectiva".

Primele rezultate de la evaluarea nationala au fost afisate vineri, pana la ora 14.00. Contestatiile, depuse in aceeasi zi, vor fi solutionate sambata si duminica, iar luni vor fi afisate rezultatele finale. Repartizarea computerizata in licee va avea loc in 5 iulie.

Notele de la evaluarea nationala vor conta la admiterea in liceu, care se va desfasura in doua etape. La prima dintre acestea vor participa elevii care au dat evaluarea nationala si care vor avea media de admitere calculata ca medie artimetica dintre media notelor de la evaluare si media generala a anilor de gimnaziu.

In a doua etapa se vor inscrie, pe locurile ramase libere, elevii care nu au dat evaluarea, admiterea acestora urmand sa se faca in ordinea descrescatoare a mediilor generale ale anilor de gimnaziu.

Vezi aici rezultatele inainte de contestatii