Ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung trateaza din nou in paginile sale scandalul de plagiat in care este implicat prim-ministrul Victor Ponta si invoca concluzia Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), care a decis ca teza de doctorat a premierului roman este plagiat. Ponta ar fi ''copiat cuvant cu cuvant'' 85 din cele 307 pagini ale tezei de doctorat, noteaza publicatia germana.

Captura FAZFoto: Captura de ecran

FAZ se intreaba daca decizia CNATDCU este inca valida, dupa ce membrii Consiliului au fost revocati din functii. Drept concluzie, Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie ca guvernul roman a incercat sa impiedice prin orice mijloace o investigatie stiintifica independenta a acuzatiilor de plagiat.

Premierul Victor Ponta a plagiat in lucrarea sa de doctorat, a decis vineri Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), aflat in sedinta de la ora 9:00.

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a anuntat ulterior ca dizolva Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Ordinul modificare a acestui consiliu a fost publicat in Monitorul Oficial putin inainte ora 11:00, iar Consiliul general al CNATDCU s-a reunit la ora 9:00, conform unui calendar anuntat inca saptamana trecuta, pentru a discuta acuzatiile plagiat aduse premierului Victor Ponta. CNATDCU este forul abilitat prin lege sa se ocupe acuzatiile plagiat care privesc o diploma doctorat, deci si de acuzatiile de plagiat aduse tezei premierului Victor Ponta. Ministerul a luat decizia desfiintarii CNATDCU cu o zi inainte ca membrii Consiliului sa se intalneasca in sedinta Consiliului General, unde urma sa se ia in discutie teza de doctorat si acuzatiile de plagiat impotriva lui Ponta.

"Ce s-a anuntat astazi este o decizie politica si ilegala, luata de apropiatii Presedintelui ca represalii pentru participarea mea la Consiliul European. Voi dovedi in fata Comisiei de Etica a Ministerului Educatiei ca am respectat toate regulile! Nu renunt la lupta pe care am inceput-o din cauza acestor atacuri. Nici vorba de demisie!", a declarat Victor Ponta la Bruxelles potrivit unui comunicat al PSD trimis pe adresa redactiei.

Revista Nature este cea care l-a acuzat initial pe premierul Victor Ponta ca ar fi plagiat lucrarea sa de doctorat publicata in 2003. "Nature a vazut documente compilate de o sursa anonima ("whistle-blower" in original - N.red.) care arata ca mai mult de jumatate din teza de 432 de pagini in limba romana a lui Ponta consta in texte duplicate", se arata in articolul din Nature.

Un articol similar legat de presupusul plagiat al premierului Victor Ponta a fost publicat si de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ziarul german il compara pe Ponta cu fostul presedinte maghiar Pall Schmitt si fostul ministru german al Apararii, Karl-Theodor zu Guttemberg. Ambii demnitari straini au demisionat dupa ce fusesera acuzati de plagiat.