Membrii Consiliului General al Consiliul National pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) au protestat vineri, potrivit unei declaratii-apel, fata de modul "arbitrar si nemotivat" prin care au fost revocati si au cerut comunitatii academice sa condamne "abuzurile".

"Noi, membrii Consiliului General al Consiliului National pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), intrunit astazi, 29 iunie 2012, luand nota de ordinul de ministru publicat in Monitorul Oficial, in timpul desfasurarii sedintei privind revocarea Consiliului General si abrogarea regulamentului CNATDCU, in scopul subordonarii activitatii acestui consiliu, precum si a comisiilor de specialitate organului executiv, avand in vedere tentativa de blocare a activitatii CNATDCU cu privire la cazuri grave de incalcare a unor norme elementare de etica si integritate academica, cu referinta speciala la plagiat in teze de doctorat, avand in vedere misiunea si obiectivele cu care a fost legal investit CNATDCU, in scopul cresterii performantelor stiintifice si academice, ne declaram indignarea si protestam vehement fata de modul arbitrar si nemotivat cu care am fost revocati", se arata in declaratia facuta publica dupa decizia privind plagiatul in lucrarea de doctorat a premierului Victor Ponta si citata de Agerpres.

Reprezentantii CNATDCU sustin ca revocarea s-a produs in absenta unei evaluari a activitatilor si responsabilitatilor si au reclamat "maniera nedemna" in care le-ar fi fost incalcata demnitatea umana si profesionala, "cu ignorarea celor mai elementare principii ale libertatii academice".

"Dorim sa precizam ca membrii acestui consiliu nu fac politica, nu sunt remunerati pentru aceasta activitate, iar demersul nostru nu are conotatie politica. Ne exprimam insa ingrijorarea fata de acest stil autoritar si arbitrar de a conduce scoala superioara si cercetarea romaneasca. Afirmam, de asemenea, ca politica nu are ce cauta in evaluarea academica si dezavuam amestecul politicului. Invitam colegii din universitati si institute de cercetare sa se solidarizeze si sa actioneze in mod energic pentru a stavili abuzurile si practicile de restaurare a mediocritatii si a arbitrariului in scoala si cercetarea romaneasca. Stiinta si cultura romaneasca au nevoie de exigenta si rigoare pentru a deveni competitive international si nu putem realiza acest scop decat prin afirmarea consecventa a principiilor academice si prin eliminarea confuziei de valoare. Consideram ca intreaga comunitate academica sa reactioneze si sa condamne aceste abuzuri", sustin membrii CNATDCU.

Printre semnatarii declaratiei-apel se numara Marius Andruh, academician, Dorel Banabic - Academia Romana, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca; Lucian Pintilie - Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor - INCDFM Bucuresti; Lazar Vlasceanu - Universitatea din Bucuresti; Viorel Barbu - Academia Romana, Universitatea 'Al. I. Cuza' din Iasi; Dragos Mihael Ciuparu - Universitatea 'Petrol-Gaze' din Ploiesti; Liviu Marsavina - UP din Timisoara; Sergiu Nedevschi - Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca; Cristian Oara - Universitatea 'Politehnica' din Bucuresti; Octavian Popescu - Academia Romana, Institutul de Biologie Bucuresti, Universitatea 'Babes-Bolyai' din Cluj-Napoca; Marian Preda - Universitatea din Bucuresti; Carmen Socaciu - Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca; Florin Stamatian - UMF Cluj, membru al Academiei de studii medicale.