Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) a primit prin email cinci reclamatii privindu-l pe premierul Victor Ponta si ministrul de Externe, Andrei Marga, au declarat surse oficiale pentru Mediafax. Institutia urmeaza sa le analizeze, inregistreze si sa le repartizeze procurorilor pentru verificari.

Reclamatiile se refera la situatia generata de plecarea primului-ministru Victor Ponta la Bruxelles in locul presedintelui, in pofida deciziei de miercuri a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR).

Niciuna din sesizari nu incadreaza faptele reclamate in prevederile vreunei infractiuni. Una dintre ele ar fi scrisa de o persoana care nu si-a declinat identitatea, precizand doar ca are 70 de ani iar o alta ar fi formulata de o femeie care sustine ca locuieste in Hiroshima.

Trei dintre sesizari il vizeaza pe Ponta, una pe Marga, iar alta se refera la ambii demnitari.

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, ca presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului, aceasta atributie putand fi delegata de catre acesta, in mod expres, prim-ministrului. Victor Ponta a plecat joi la Bruxelles, in pofida deciziei CCR, pentru a participa la Consiliul European, el criticand decizia institutiei.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Cotroceni, ca, pentru prima data in 8 ani de mandat a fost "impiedicat" sa isi exercite atributiile constitutionale. El a spus ca a luat decizia de a nu merge la Bruxelles pentru ca ar fi fost "o situatie stanjenitoare" si pentru ca nu a vrut sa fie afectata "buna reputatie" pe care Romania si-a creat-o la Consiliul European in ultimii opt ani de cand a asigurat el reprezentarea. Intrebat daca intentioneaza sa depuna plangere penala impotriva lui Victor Ponta, presedintele a declarat: "niciodata".