Victor Ponta a ajuns la Consiliul European la ora 15.40 si nu a facut declaratii presei straine. In schimb, s-a oprit in interiorul Consiliului pentru a da o declaratie presei romane: "Este important ce se discuta astazi si maine. O sa incerc sa reprezint cat mai bine interesele noastre". Premierul Ponta a mers la Consiliu in ciuda deciziei CCR conform careia presedintele e cel care reprezinta Romania la Consiliul European.

UPDATE: Un jurnalist strain l-a abordat pe Ponta cu apelativul "Mister Romanian president!"

Ponta cu cu liderii socialisti din Consiliu

Ponta cu cu liderii socialisti din Consiliu

Foto: Captura video

In sala reuniunii, inainte de inceperea lucrarilor, premierul Victor Ponta s-a alaturat unui grup de lideri socialisti, din care faceau parte, printre altii, presedintele francez, Francois Hollande, (cu spatele in imagine), premierul belgian Elio Di Rupo si premierul slovac Robert Fico.

18.00: A avut loc fotografia de grup. Vezi mai jos making-of de la sesiunea foto

16.12:Premierul Ponta s-a salutat in fata salii de conferinta cu premierul polonez, Donald Tusk, apoi a intrat in sala aproape concomitent cu Viktor Orban. Herman Van Rompuy i-a strans mana scurt si i-a adresat cateva cuvinte ambasadorului Mihnea Motoc, care l-a urmat pe premier in sala.

16.05: Inauntru, in usa salii reuniunii, presedintele Van Rompuy ii intampina pe liderii europeni.

Premierul Ponta inca nu a intrat in sala, este insotit de Andrei Marga, ambasadorul Mihnea Motoc si Leonard Orban si a fost salutat calduros de presedintele parlamentului European, socialistul german Martin Schulz.

15.59: Petr Necas, premierul Cehiei a ajuns la Consiliu si face declaratii presei.

15.53: Premierul Maltei, Lawrence Gonzi, este printre ultimii lideri care ajung la Consiliul European.

15.51: Premierul sloven, Janez Jansa, face declaratii presei in cladirea Consiliului.

15.48: Boiko Borisov, premierul bulgar, a ajuns si el la Consiliu, la fel ca si premierul irlandez, Enda Kenny.

15.44: Premierul danez, Helle Thorning-Schmidt, reprezentand presedintia prin rotatie a UE, a ajuns la Consiliu.

VIDEO: Momentul sosirii lui Ponta la Consiliul European. Un ziarist strain il apeleaza "Mister Romanian president"

15.40: Victor Ponta a ajuns la Consiliu. A fost intampinat de cei de la protocol, la fel ca si ceilalti lideri, si, in ciuda insistentelor presei internationale, nu s-a oprit la declaratii. In interiorul cladirii insa, premierul a fost oprit de presa romana, insa si de un jurnalist straini care i-a zis: Please, please one questions Mr. Romanian President. Ponta i-a replicat incurcat: I'm not the Romanian President (nu sunt presedintele roman).

Iata ce a declarat pentru presa romana: Este important pentru ca se discuta subiecte foarte, foarte importante pentru viitorul Romaniei. Am sa incerc sa reprezint cat mai bine interesele noastre ca tara si, bineinteles, la intoarcere voi informa si Parlamentul si presedintele despre deciziile adoptate, a spus premierul.

15.36: Viktor Orban, premierul ungar, a ajuns la Consiliu. In ciuda insistentelor presei, n-a vrut sa faca declaratii. Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, face, in schimb, declaratii presei germane.

15.31: Nici presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso n-a facut declaratii presei.

15.29 Presedintele Greciei, aKarolos Papoulias, a ajuns la Consiliu, dar n-a facut declaratii presei.

15.27: A ajuns la Consiliu si cancelarul german Angela Merkel. S-a intalnit la inreare cu premierul finlandez, Jyrki Katainen.

15.24: David Cameron, premierul Marii Britanii a ajuns si el si face declaratii presei.

15.17: Intre timp a mai ajuns si premierul belgian, Elio Di Rupo. A facut intai declaratii pentru presa flamanda, apoi pentru cea valona si franceza.

15.06: Premierul Suedez Fredrik Reinfeld a sosit si el si face declaratii pentru presa nationala, la fel ca si MArk Rutte, premierul Olandei.

15.00: Presedintele Francois Hollande a ajuns la Consiliu si face declaratii de presa. "Avem nevoie de masuri de crestere, dar si de mecanisfe eficiente si rapide de stabilizare", a spus Hollande.