Comisia de Etica a Universitatii Oradea sustine ca "nu exista suficiente elemente probatorii care sa permita luarea unei hotarari" privind acuzatiile de plagiat in cazul Ericai Mang, sotia fostului ministru al Educatiei Ioan Mang, si al asistentului universitar Constantin Popescu.

Consiliul National de Etica solicitase Comisiei de Etica a Universitatii din Oradea sa stabileasca daca Erica Mang, sotia fostului ministru al Educatiei, si asistentul universitar Constantin Popescu, ambii cadre didactice ale Facultatii de Inginerie Electrica si Tehnologia Informatiei, au plagiat sau nu articolele stiintifice semnate alaturi de Ioan Mang, acuzat si el de plagiat si verificat de Comisia de Etica de la Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, transmite Mediafax.

Comisia de Etica a Universitatii din Oradea a postat pe site-ul institutiei hotararea luata in cazul sesizarii depuse de Consiliul National de Etica, privind acuzatiile de plagiat in cazul Ericai Mang si al lui Constantin Popescu.

Conform legii, Comisia de Etica a format o Comisie de analiza, din care au facut parte universitarii oradeni Mircea Veres, Ion Zainea si Ionel Cioara, care au intocmit un raport in care consemneaza ca toti specialistii solicitati sa analizeze aspectele semnalate nu au reusit sa ofere suficiente elemente probatorii in termenul impus de lege, si anume 30 de zile.

"Comisia de analiza a solicitat sprijinul a sapte cadre didactice din cadrul Universitatii din Oradea si a 13 cadre didactice de la alte universitati cu competente in domeniul "stiinta calculatoarelor si tehnologia informatiei" pentru a analiza aspectele semnalate prin sesizari", se arata in raport.

Potrivit sursei citate, din cei 20 de universitari, cinci au formulat declaratii de abtinere motivate, trei au refuzat analiza invocand lipsa competentei, iar 11 nu au raspuns solicitarii.

Un singur specialist a raspuns solicitarilor, dar si acela fara a formula o concluzie ferma.

"Pana la termenul stabilit, o singura persoana a raspuns solicitarilor comisiei, alcatuind un referat. Comisia de analiza, verificand continutul si concluziile documentului, a constatat ca acestea sunt neconcludente in raport cu solicitarile formulate de catre Comisie", se arata in raport.

Totodata, membrii Comisiei de analiza sustin ca petentul, respectiv Consiliul National de Etica, a furnizat doar niste sesizari care faceau trimitere la articole publicate on-line, ceea ce a ingreunat activitatea de cercetare.

"Analiza a fost ingreunata de dificultatile care au aparut la accesarea site-urilor pe care se afla articolele, unii dintre referenti neputandu-le accesa, ceea ce a impiedicat efectuarea analizei", se mai arata in raport, in care se precizeaza si ca s-au cerut Consiliului de Etica documentele care au stat la baza sesizarilor, dar nu au fost primite.

Comisia de analiza a cerut si punctele de vedere ale reclamatilor, adica al Ericai Mang si al lui Constantin Popescu, care au formulat in scris aparari si au fost si audiati.

"Comisia constata ca apararile formulate de catre reclamati au un caracter subiectiv, insa nu exista la dosar alte probe edificatoare care sa serveasca drept temei al unei hotarari a comisiei de analiza", se arata in raportul Comisiei de analiza.

Astfel, comisia a hotarat ca nu poate lua nicio decizie in cazul celor doi.

"Pe baza datelor obtinute pana in acest punct, Comisia de analiza constata ca nu exista suficiente elemente probatorii care sa permita luarea unei hotarari fata de prof.univ.dr. Erica Mang si asist.univ. Constantin Popescu in privinta aspectelor cercetate", se arata in raport, aprobat de Comisia de Etica printr-o hotarare emisa pe 25 iunie.

Comisia de Etica nu precizeaza daca cercetarile vor continua sau nu.

In 9 mai, presedintele Asociatiei pentru Educatie si Cercetare EDU CER, Stefan Vlaston, a trimis o sesizare catre Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) prin care sesiza "o situatie de posibil plagiat".

"Prin prezenta, va sesizez o situatie de posibil plagiat, pentru a fi supusa analizei CNE, conform prevederilor legale in vigoare. Este vorba de doua articole stiintifice din domeniul comunicatiilor si codurilor corectoare de erori, sub semnatura domnului profesor Ioan Mang, a doamnei profesor Erica Mang (sotia ministrului - n.r.), si a domnului profesor Constantin Popescu, profesori la Universitatea din Oradea", se arata in sesizare.

Ioan Mang a fost acuzat ca ar fi copiat articole stiintifice ale unor autori straini, iar Consiliul National de Etica - organism consultativ, fara personalitate juridica - ar trebui sa dea un vot in aceasta problema, pentru validarea deciziei fiind necesar ca opt din cei 11 membri sa aiba aceeasi opinie.

Intrebata care este situatia sesizarii privind plagiatul in cazul fostului ministru Ioan Mang, purtatorul de cuvant al ANCS spunea ca "ar putea dura" pana cand se va ajunge la acest caz.

"La CNE sunt multe sesizari. Ar putea dura pana se va ajunge la Ioan Mang, in acest caz fiind vorba despre o sesizare mai recenta. Potrivit regulamentului, orice sesizare are un termen de 30 de zile, dar sunt foarte multe, iar analiza este intarziata. Noua conducere a CNE va incerca sa prioritizeze abordarea lor, dar in limitele legale", mai spunea Gabriela Catana.

Potrivit regulamentului Consiliului National de Etica, care functioneaza pe langa Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, orice sesizare scrisa de plagiat trebuie mai intai depusa la Registratura, unde va primi un numar de inregistrare. Cererea trebuie sa fie insotita de lucrarea incriminata si de cea care ar fi fost plagiata.

PDL a cerut, pe 9 mai, demisia ministrului Educatiei de atunci, Ioan Mang, "pentru faptul ca intreaga opera pe care o are este un plagiat de duzina", dupa cum a declarat atunci presedintele PDL, Emil Boc.

Boc a prezentat, intr-o conferinta de presa, un articol al actualului ministru al Educatiei pe care acesta l-ar fi publicat in 2003 la Craiova si care, conform PDL, reprezinta "in integralitate o copie a unui alt articol stiintific al unor autori japonezi".

Ulterior, premierul Ponta a afirmat ca Mang va fi inlocuit la conducerea Ministerului Educatiei, daca acuzatiile de plagiat sunt confirmate, dar ca spera sa nu fie cazul.

Ioan Mang a spus despre acuzatia de plagiat ca este "o actiune politica", al carei scop ar fi crearea de haos in sistemul de invatamant.

In 15 mai, Ioan Mang si-a dat demisia din functia de ministru al Educatiei, conducerea ministerului fiind asigurata interimar de Liviu Pop.