Comisia de Etica a Universitatii Oradea nu a putut stabili daca sotia lui Ioan Mang a plagiat

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 27 iunie 2012, 21:05 Actualitate | Esenţial


Comisia de Etica a Universitatii Oradea sustine ca "nu exista suficiente elemente probatorii care sa permita luarea unei hotarari" privind acuzatiile de plagiat in cazul Ericai Mang, sotia fostului ministru al Educatiei Ioan Mang, si al asistentului universitar Constantin Popescu.

Consiliul National de Etica solicitase Comisiei de Etica a Universitatii din Oradea sa stabileasca daca Erica Mang, sotia fostului ministru al Educatiei, si asistentul universitar Constantin Popescu, ambii cadre didactice ale Facultatii de Inginerie Electrica si Tehnologia Informatiei, au plagiat sau nu articolele stiintifice semnate alaturi de Ioan Mang, acuzat si el de plagiat si verificat de Comisia de Etica de la Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, transmite Mediafax.

Comisia de Etica a Universitatii din Oradea a postat pe site-ul institutiei hotararea luata in cazul sesizarii depuse de Consiliul National de Etica, privind acuzatiile de plagiat in cazul Ericai Mang si al lui Constantin Popescu.

Conform legii, Comisia de Etica a format o Comisie de analiza, din care au facut parte universitarii oradeni Mircea Veres, Ion Zainea si Ionel Cioara, care au intocmit un raport in care consemneaza ca toti specialistii solicitati sa analizeze aspectele semnalate nu au reusit sa ofere suficiente elemente probatorii in termenul impus de lege, si anume 30 de zile.

"Comisia de analiza a solicitat sprijinul a sapte cadre didactice din cadrul Universitatii din Oradea si a 13 cadre didactice de la alte universitati cu competente in domeniul "stiinta calculatoarelor si tehnologia informatiei" pentru a analiza aspectele semnalate prin sesizari", se arata in raport.

Potrivit sursei citate, din cei 20 de universitari, cinci au formulat declaratii de abtinere motivate, trei au refuzat analiza invocand lipsa competentei, iar 11 nu au raspuns solicitarii.

Un singur specialist a raspuns solicitarilor, dar si acela fara a formula o concluzie ferma.

"Pana la termenul stabilit, o singura persoana a raspuns solicitarilor comisiei, alcatuind un referat. Comisia de analiza, verificand continutul si concluziile documentului, a constatat ca acestea sunt neconcludente in raport cu solicitarile formulate de catre Comisie", se arata in raport.

Totodata, membrii Comisiei de analiza sustin ca petentul, respectiv Consiliul National de Etica, a furnizat doar niste sesizari care faceau trimitere la articole publicate on-line, ceea ce a ingreunat activitatea de cercetare.

"Analiza a fost ingreunata de dificultatile care au aparut la accesarea site-urilor pe care se afla articolele, unii dintre referenti neputandu-le accesa, ceea ce a impiedicat efectuarea analizei", se mai arata in raport, in care se precizeaza si ca s-au cerut Consiliului de Etica documentele care au stat la baza sesizarilor, dar nu au fost primite.

Comisia de analiza a cerut si punctele de vedere ale reclamatilor, adica al Ericai Mang si al lui Constantin Popescu, care au formulat in scris aparari si au fost si audiati.

"Comisia constata ca apararile formulate de catre reclamati au un caracter subiectiv, insa nu exista la dosar alte probe edificatoare care sa serveasca drept temei al unei hotarari a comisiei de analiza", se arata in raportul Comisiei de analiza.

Astfel, comisia a hotarat ca nu poate lua nicio decizie in cazul celor doi.

"Pe baza datelor obtinute pana in acest punct, Comisia de analiza constata ca nu exista suficiente elemente probatorii care sa permita luarea unei hotarari fata de prof.univ.dr. Erica Mang si asist.univ. Constantin Popescu in privinta aspectelor cercetate", se arata in raport, aprobat de Comisia de Etica printr-o hotarare emisa pe 25 iunie.

Comisia de Etica nu precizeaza daca cercetarile vor continua sau nu.

In 9 mai, presedintele Asociatiei pentru Educatie si Cercetare EDU CER, Stefan Vlaston, a trimis o sesizare catre Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) prin care sesiza "o situatie de posibil plagiat".

"Prin prezenta, va sesizez o situatie de posibil plagiat, pentru a fi supusa analizei CNE, conform prevederilor legale in vigoare. Este vorba de doua articole stiintifice din domeniul comunicatiilor si codurilor corectoare de erori, sub semnatura domnului profesor Ioan Mang, a doamnei profesor Erica Mang (sotia ministrului - n.r.), si a domnului profesor Constantin Popescu, profesori la Universitatea din Oradea", se arata in sesizare.

Ioan Mang a fost acuzat ca ar fi copiat articole stiintifice ale unor autori straini, iar Consiliul National de Etica - organism consultativ, fara personalitate juridica - ar trebui sa dea un vot in aceasta problema, pentru validarea deciziei fiind necesar ca opt din cei 11 membri sa aiba aceeasi opinie.

Intrebata care este situatia sesizarii privind plagiatul in cazul fostului ministru Ioan Mang, purtatorul de cuvant al ANCS spunea ca "ar putea dura" pana cand se va ajunge la acest caz.

"La CNE sunt multe sesizari. Ar putea dura pana se va ajunge la Ioan Mang, in acest caz fiind vorba despre o sesizare mai recenta. Potrivit regulamentului, orice sesizare are un termen de 30 de zile, dar sunt foarte multe, iar analiza este intarziata. Noua conducere a CNE va incerca sa prioritizeze abordarea lor, dar in limitele legale", mai spunea Gabriela Catana.

Potrivit regulamentului Consiliului National de Etica, care functioneaza pe langa Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, orice sesizare scrisa de plagiat trebuie mai intai depusa la Registratura, unde va primi un numar de inregistrare. Cererea trebuie sa fie insotita de lucrarea incriminata si de cea care ar fi fost plagiata.

PDL a cerut, pe 9 mai, demisia ministrului Educatiei de atunci, Ioan Mang, "pentru faptul ca intreaga opera pe care o are este un plagiat de duzina", dupa cum a declarat atunci presedintele PDL, Emil Boc.

Boc a prezentat, intr-o conferinta de presa, un articol al actualului ministru al Educatiei pe care acesta l-ar fi publicat in 2003 la Craiova si care, conform PDL, reprezinta "in integralitate o copie a unui alt articol stiintific al unor autori japonezi".

Ulterior, premierul Ponta a afirmat ca Mang va fi inlocuit la conducerea Ministerului Educatiei, daca acuzatiile de plagiat sunt confirmate, dar ca spera sa nu fie cazul.

Ioan Mang a spus despre acuzatia de plagiat ca este "o actiune politica", al carei scop ar fi crearea de haos in sistemul de invatamant.

In 15 mai, Ioan Mang si-a dat demisia din functia de ministru al Educatiei, conducerea ministerului fiind asigurata interimar de Liviu Pop.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2583 vizualizari

 • +9 (9 voturi)    
  se strang randurile (Miercuri, 27 iunie 2012, 21:15)

  buncrestin [utilizator]

  tovarasii strang randurile intr-un ultim asalt asupra bastionului Romania. miza suntem noi.
 • +11 (11 voturi)    
  regret (Miercuri, 27 iunie 2012, 21:24)

  domu [utilizator]

  Îmi pare rău să aud că Universitatea din Oradea nu reuşeşte, nici de data asta, să încerce să-şi reabiliteze imaginea. Acolo, în continuare, clanul Maghiar veghează din umbră.
  Prof. Erica Mang ţine fiecare curs citind 2 ore (uneori fără pauză) materia de pe nişte biete foi de calc îngălbenite de vremi. Evident, la examene, nu binevoieşte a fi prezentă, asistenţii suplinindu-i munca.
  E păcat de cadrele din universitate care îşi fac meseria corect să fie puşi în aceeaşi oală cu Maghiar sau Mang.
 • +6 (6 voturi)    
  Nici o surpriza (Miercuri, 27 iunie 2012, 21:44)

  Cipos Salamandros [anonim]

  Pai normal ca nu s-a putut stabili nimic...Nici o surpriza in acest sens...
 • +3 (3 voturi)    
  Concluzia: (Miercuri, 27 iunie 2012, 22:17)

  Alius [utilizator]

  Nu vrem domnule sa ne bagam in afacerea asta, vrei sa ne ia astia gatu'?

  Oameni de-afara, ca aici nu mai ai incredere in nimeni.
 • +5 (5 voturi)    
  Famelie mare... universitara (Miercuri, 27 iunie 2012, 22:25)

  Clop [utilizator]

  Remuneratie mica.

  Pai, la ce ne-am fi putut astepta in provincie?!

  O decizie previzibila, deja cu bocancii guvernamentali in gura.
 • +12 (12 voturi)    
  Universitatea din Oradea (Miercuri, 27 iunie 2012, 23:26)

  oneofthem [utilizator]

  Citat: "Analiza a fost ingreunata de dificultatile care au aparut la accesarea site-urilor pe care se afla articolele, unii dintre referenti neputandu-le accesa, ceea ce a impiedicat efectuarea analizei"

  Adica specialisti in tehnologia informatiei nu au avut acces la internet, poate nici nu au acces la PC.

  Comisia de etica crede ca se adreseaza unor retardati mintal ?
 • +8 (8 voturi)    
  o decizie normala, conforma cu nivelul institutiei (Miercuri, 27 iunie 2012, 23:26)

  postacu [utilizator]

  Evident ca nu se poate stabili daca e vorba de plagiat (membrilor comisiei nu le merge net-ul). Si oricum nu se poate stabili cu certitudine daca familia Mang i-a plagiat pe japonezi, taiwanezi, israelieni sau invers. Timpul e totusi relativ nu-i asa. Poate japonezii, taiwanezii si israelienii au calatorit in timp si au publicat articolele lor plagiate la date anterioare publicarii lucrarilor originale ale familiei Mang. Cred ca aceasta ipoteza s-ar bucura de mare succes la publicul a3 si 0TV.
 • +5 (5 voturi)    
  Socant! (Miercuri, 27 iunie 2012, 23:27)

  mgbyte [utilizator]

  Imprevizibila rezolutia!
 • +7 (7 voturi)    
  ??? (Miercuri, 27 iunie 2012, 23:28)

  kostel [utilizator]

  cum naiba sa poata stabili daca madama e profesoara la aceeasi faculate? ca doar nu o sa isi dea in gat colegii de "lucru manual", acum ca o au la mana.
 • +5 (5 voturi)    
  de stiut (Miercuri, 27 iunie 2012, 23:47)

  Eugenn [utilizator]

  Poate ar fi bine sa fie facute publice numele celor 20 de specialisti si criteriile dupa care ei au fost alesi.
  • +4 (4 voturi)    
   Copy + Paste = Mang (Miercuri, 27 iunie 2012, 23:59)

   oneofthem [utilizator] i-a raspuns lui Eugenn

   E clar care au fost criteriile dupa care au fost alesi daca niciunul din 20 nu a observat ca e vorba de plagiat.

   Daca lua la intamplare 20 de oameni de pe strada sigur cel putin unu stia suficient de multa informatica sa vada plagiatul.
  • 0 (0 voturi)    
   Poti sa stii ca nu au si ei ceva... (Joi, 28 iunie 2012, 4:47)

   Ion B [utilizator] i-a raspuns lui Eugenn

   bube in cap?

   Este foarte la moda sa arati in CV ca ai doctorat (fie si cu o lucrare gen "Razele ultraviolete si culoarea oo-lelor de gaina").
 • +4 (4 voturi)    
  nu inteleg (Joi, 28 iunie 2012, 0:00)

  MirceaA [utilizator]

  pai si atunci cum isi dau seama daca lucrarile din cadrul universitatii sunt sau nu plagiate? Asta inseamna ca TOATE doctoratele luate acolo AR PUTEA fi plagiate, ca aia habar n-au cum sa verifice.
 • +1 (1 vot)    
  cine? (Joi, 28 iunie 2012, 4:46)

  coliva [utilizator]

  cine sa verifice? asta e tara unde nu se intampla nimic rau, doar mici deranjamente din cauza dictatorului base, care se vor solutiona de usl. credeti ca astea sunt probleme? la cata foame au dupa lunga opozitie, mai asteptati voi mai intai sa le treaca constiinta prin matzul gros, apoi, de mai ramane ceva ,amin! nesimtire mare!
 • +1 (1 vot)    
  ipocriti (Joi, 28 iunie 2012, 10:47)

  oana_t [utilizator]

  Cred ca ar fi bine sa trimitem opiniile noastre direct universitatii din oradea

  rectorat@uoradea.ro


  Distribuiti!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by