Ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Mark Gitenstein, a declarat marti ca daca Romania abordeaza problema nesanctionarii parcarilor ilegale poate incepe rezolvarea coruptiei, relateaza Agerpres.

"In Romania daca puteti aborda aceasta problema a nesanctionarii parcarilor ilegale puteti incepe sa rezolvati problema coruptiei si veti combate ideea ca exista oameni care sunt mai presus de lege", a spus oficialul american, care a participat la lansarea portalului 'orasulmeu2020.ro' ce isi propune sa recastige trotuarul pentru toti cetatenii orasului Bucuresti, potrivit initiatorilor.

Oficialul american a adaugat ca acest proiect le va demonstra cetatenilor din anumite cartiere ale Capitalei ca pot forta autoritatile sa aplice legea si pot schimba lucrurile.

El a mai sustinut ca portalul lansat marti le va oferi romanilor puterea de a aborda problema pentru gasirea unor solutii privind parcarile.

'Ideea acestui proiect este de a le oferi cetatenilor puterea de a convinge autoritatile sa rezolve aceasta problema', a afirmat ambasadorul american.

Mark Gitenstein a atras atentia asupra pericolului reprezentat de masinile parcate ilegal pentru persoanele cu dizabilitati, dar si pentru cei care isi plimba copii in carucioare.

De asemenea, el a marturisit ca inca de la venirea sa in Romania, in urma cu trei ani, a observat ca una dintre problemele principale din Bucuresti este legata de parcare.

In final, el i-a felicitat pe initiatorii proiectului si le-a urat succes.

Portalul a fost prezentat de catre initiatorii proiectului, Razvan Beschea si Monica Ipate. Au mai sustinut discursuri cercetatorul Institutului de Biochimie al Academiei Romane, Adina Milac, care este o persoana cu dizabilitati, si presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, Nicusor Dan.

Prin intermediul acestei platforme online se poate raporta direct catre autoritati ocuparea trotuarului in mod neresponsabil de catre masini, oferind in acelasi timp si o harta a parcarilor, actualizata atat cu ajutorul autoritatilor, cat si al utilizatorilor. De asemenea, proiectul isi propune sa creeze cu ajutorul utilizatorilor o harta a cailor pietonale si a pistelor de biciclete blocate. Cu ajutorul acestor informatii echipa proiectului ''Orasul Meu'' va cere autoritatilor rezolvarea problemelor.

'Orasul meu 2020' este unul dintre proiectele online care au intrat in finala competitiei Restart Romania, initiata de Techsoup cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite.