Serban Bradisteanu, medicul fata de care DNA a inceput urmarirea penala pentru favorizarea infractorului in cazul Adrian Nastase, fost senator PSD in perioada 2000-2004, seful echipei c are a realizat primul transplant cardiac in Romania in 1999 si seful sectiei de Chirurgie cardiaca a Spitalului de Urgenta Floreasca, mai este judecat si intr-un dosar de coruptie. Bradisteanu este acuzat ca a primit mita patru milioane de euro in conturile unei firme offshore pe care o detine in Insulele Virgine Britanice in schimbul achizitionarii de aparatura medicala supraevaluata si inutila. Tot in cazul lui Bradisteanu, ANI se lupta in instanta pentru confiscarea averii de peste 4 milioane de euro, inspectorii de integritate considerand ca aceasta a fost dobandita ilegal.

Serban BradisteanuFoto: Agerpres

Seful sectiei de Chirurgie Cardiaca si seful echipei care a realizat primul transplat de cord in Romania

Serban Bradisteanu este seful sectiei de Chircurgie Cardiaca si Vase mari din cadrul Spitalului de Urgenta Floreasca din Bucuresti, iar in 1999 a fost seful echipei care a realizat primul transplant de cord in Romania. (Sursa: mediafax)

Serban Bradisteanu este medicul care a operat pe cord mai multe personalitati printre care Nicolae Vacaroiu (68 de ani), presedintele Curtii de Conturi, Cristi Borcea (42 de ani), presedinte executiv Dinamo, Cornel Dinu (64 de ani), administrator delegat Dinamo sau Constantin Nicolescu (67 de ani), presedintele Consiliului Judetean Arges.

Bradisteanu, medicul care l-a tratat pe Constantin Nicolescu (CJ Arges) dupa ce instanta a decis arestarea preventiva pe numele sau

Bradisteanu s-a ocupat de problemele de sanatate ale presedintelui CJ Arges Constantin Nicolescu in ianuarie 2011, atunci cand la doar o zi dupa ce Tribunalul Arges a decis arestarea preventiva pentru 29 de zile pe baza mai multor capete de acuzare formulate de DNA, Nicolescu ajungea la Bucuresti transportat cu ambulanta la Spitalul Floreasca.

Diagnosticul in cazul Constantin Nicolescu a fost schimbat constant de la atac de cord, la lesin si apoi la atac cerebral.

Serban Bradisteanu, judecat in dosarul de coruptie "Aparatura medicala pentru penitenciare"

Medicul Serban Bradisteanu, a fost acuzat ca a primit mita patru milioane de euro in conturile unei firme offshore pe care o detine in Insulele Virgine Britanice, in schimbul achizitionarii de aparatura medicala supraevaluata si inutila.

Prima faza a procesului s-a incheiat, dupa doi ani si jumatate, cu achitarea medicului, insa in decembrie 2010, apelul DNA a fost admis de judecatori si s-a decis rejudecarea procesului la Tribunalul Bucuresti.

In acest moment, dosarul lui Bradisteanu este pe rolul tribunalului Bucuresti, iar urmatorul termen este programat pe 7 iulie 2012.

Departamentul National Anticoruptie (DNA) a anuntat, la inceputul lunii mai 2006, ca a inceput urmarirea penala impotriva lui Bradisteanu pentru abuz in serviciu in forma calificata. Aproape un an mai tarziu, la sfarsitul lui martie 2007, procurorii au anuntat trimiterea in judecata a lui Serban Bradisteanu.

Celebrul doctor, senator PSD in perioada 2000-2004, a fost acuzat de luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice. Potrivit rechizitoriului, "in perioada 2001-2002, in calitate de presedinte al comisiei de evaluare in cadrul unei licitatii organizate de Ministerul Justitiei, inculpatul a decis atribuirea contractelor de achizitionare, din bani publici, a unor echipamente medicale pentru dotarea spitalelor din sistemul penitenciar si a spitalului "Profesor dr.Constantin Angelescu", cu incalcarea flagranta a normelor legale in materie.

Viciind intreaga procedura de licitatie, inculpatul Bradisteanu Serban Alexandru a favorizat firmele CC MED AG-Elvetia si BIOMEDICA GmbH-Austria prin atribuirea discretionara a contractelor de furnizare de produse, cauzand un prejudiciu real in dauna Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) in valoare de 9.169.606 euro.

In schimbul favorizarii la licitatie a firmelor sus mentionate, prin folosirea abuziva a pozitiei pe care o ocupa, inculpatul Bradisteanu Serban Alexandru a primit, in conturile firmei sale off-shore Arnell Development Ltd (din Insulele Virgine Britanice), deschise la Union Bank of Switzerland din Zurich, sumele de 500.000 USD si 3.594.333 euro, reprezentand mita pentru activitatea desfasurata in cadrul comisiei de evaluare a licitatiei.

"Mai mult", arata investigatorii, "institutiile medicale beneficiare au semnalat ca echipamentele medicale astfel achizitionate au fie o utilitate limitata, fie sunt inutilizabile din lipsa de cazuistica medicala ori a banilor necesari pentru achizitionarea consumabilelor aferente.

Valoarea aparaturii medicale neutilizate de catre cele sase spitale penitenciar si de Spitalul "Profesor dr. Constantin Angelescu" este in valoare de 3.356.878,02 euro."

Bradisteanu, achitat in prima instanta. Dosarul de rejudeca pe fond la Tribunalul Bucuresti. Ministerul Justitiei cere despagubiri de 9,2 milioane euro

Urmarirea penala a inceput in 4 mai 2006. Inculpatul a fost trimis in judecata pe 22 martie 2007, iar pe 3 decembrie 2009 este achitat de catre judecatori. Pe 13 decembrie 2010, apelul DNA a fost admis, iar procesul a fost trimis spre rejudecare pe fond la Tribunalul Bucuresti.

In acest moment, dosarul lui Bradisteanu este pe rolul tribunalului Bucuresti, iar urmatorul termen este programat pe 7 iulie 2012.

In aprilie 2012, Ministerul Justitiei a cerut in instanta reactualizarea sumei imputate cardiologului Serban Bradisteanu pentru o licitatie pe care acesta ar fi trucat-o in 2002 si pentru care a fost anchetat, noteaza adevarul.

Ministerul a cerut recuperarea a 9,2 milioane de euro. Suma de 9,2 milioane de euro pe care Ministerul Justitiei vrea s-o recupereze cu titlu de despagubiri civile de la medicul cardiolog Serban Bradisteanu (61 de ani), este una actualizata cu indicele inflatiei.

ANI cere confiscarea a 4 milioane de euro din averea medicului Bradisteanu

Fata de Serban Bradisteanu, Agentia Nationala de Integritate a cerut instantei de judecata confiscarea unei sume de aproximativ 4 milioane de euro din averea medicului, considerand ca aceasta a fost dobandita ilegal.

ANI a cerut instantei, pe 15 septembrie 2008, confiscarea sumei de aproximativ 4 milioane de euro apartinand medicului Serban Alexandru Bradisteanu, bani ce ar fi fost obtinut in perioada 2000-2004 in care a detinut functia de senator PSD in Parlamentul Romaniei.

De asemenea, ANI a mai constatat si existenta conflictului de interese in ceea ce priveste achizitionarea unor echipamente medicale, procedura in cadrul careia medicul Bradisteanu a detinut calitatea de presedinte al comisiei de licitatie. In legatura cu aceasta licitate, Bradisteanu a fost deferit justitiei pentru fapte de coruptie de catre Directia Natonala Anticoruptie.

In martie 2011, Comisia de Verificare a Averilor de pe langa Curtea de Apel Bucuresti a admis exceptia de prescriptie in cazul dosarului initiat de Agentia Nationala de Integritate (ANI).

Serban Bradisteanu a invocat in fata comisiei exceptia prescriptiei dreptului material la actiune, adica indeplinirea termenului de 3 ani in care se pot verifica declaratiile de avere si de interese.

Comisia a admis exceptia si, practic, dosarul de confiscare a averii de aproape 4 milioane de euro a lui Serban Bradisteanu nu mai putea ajunge pe rolul instantei de judecata, desi ANI a precizat pentru HotNews.ro ca procedura de verificare s-a efectuat in baza dispozitiilor Legii nr.144/2007, lege care nu prevedea un termen de prescriere.

Decizia Comisiei a fost atacata de catre ANI, iar pe 6 februarie 2012 s-a inaintat o actiune in contencios administrativ la Curtea de Apel Bucuresti fata de decizia Comisiei de admitere a exceptiei de prescriptie in cazul averii medicului Bradisteanu. Pe 22 mai a fost primul termen la care s-a dispus introducerea in cauza a lui Serban Bradisteanu. Urmatorul termen de judecata este 18 septembrie 2012.

Medicul Serban Bradisteanu si 3 politisti de la Serviciul Urmariri, urmariti penal de procurorii DNA pentru favorizarea infractorului

Medicul Serban Bradisteanu si 3 politisti de la Serviciul Urmariri al Politiei Capitalei sunt urmariti penal de procurorii DNA pentru favorizarea infractorului in cazul Adrian Nastase, "in legatura directa cu fapte de coruptie", informeaza un comunicat al DNA remis marti.

"Faptele care fac obiectul dosarului penal constituit se refera la ingreunarea executarii pedepsei aplicate de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie fostului prim-ministru Adrian Nastase", precizeaza DNA.

Codruta Kovesi: Adrian Nastase va fi audiat, exista suspiciuni legate de diagnosticul medicilor

Procurorul general Laura Codruta Kovesi a precizat ca se ia in calcul audierea lui Adrian Nastase, fiind "absolut obligatoriu" acest lucru, care va avea loc "in momentul in care din punct de vedere medical se va putea face acest lucru".

"Din primele constatari tehnico-stiintifice care au avut loc va pot confirma ca incidentul a avut loc" (presupusa tentativa de suicid - n.red.), a adaugat procurorul general, mentionand insa ca exista o suspiciune legata de trei diagnostice puse de medicii care l-au tratat pe fostul prim ministru.