In sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), intrunit luni, la Palatul Cotroceni, sub conducerea presedintelui Traian Basescu, au fost aprobate fortele si mijloacele armatei romane care pot fi puse la dispozitie pentru misiuni in afara tarii in 2013, a fost avizata o contributie financiara de 500.000 de dolari anual, in intervalul 2015 - 2017, din partea Romaniei pentru reconstructia Afganistanului si a fost aprobata, totodata, desfasurarea in tara noastra a Conferintei Comitetului Militar NATO, in luna septembrie.

"In cadrul sedintei s-au aprobat fortele si mijloacele Armatei Romaniei care pot fi puse la dispozitie pentru misiuni in afara teritoriului statului roman in anul 2013. Astfel, fortele pe care Ministerul Apararii Nationale le poate pune la dispozitie pentru participarea la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, in anul 2013, cuprind 3.390 de militari, comparativ cu anul 2012, cand valoarea fortelor a fost dimensionata la 3.636 de militari, ceea ce reprezinta o reducere a fortelor cu 246 de militari. Din cei 3.390 de militari propusi pentru a indeplini misiuni in afara teritoriului national, in anul 2013, pot fi desfasurati in teatrele de operatii, precum si in cadrul misiunilor individuale de observare si monitorizare 2.377 de militari, iar alti 1.013 militari se vor afla in tara, cu posibilitatea de a fi dislocati la ordin", se arata in comunicatul transmis de Administratia Prezidentiala dupa sedinta CSAT.

De asemenea, "Ministerul Administratiei si Internelor va pune la dispozitia Uniunii Europene, OSCE, NATO si ONU, in anul 2013, un numar de 300 de jandarmi si politisti".

"O alta tema importanta pe agenda sedintei CSAT s-a referit la implicarea Romaniei in eforturile comunitatii internationale de reconstructie a Afganistanului. In cadrul acestui proces, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat ca Romania sa contribuie financiar la instruirea, echiparea, finantarea si dezvoltarea capabilitatilor Fortelor Nationale Afgane de Securitate anual cu 500.000 de dolari americani, pentru intervalul 2015 - 2017, aceasta fiind contributia financiara minima, stabilita in urma analizei costurilor financiare asumate de partea romana", mai arata sursa citata.

CSAT a aprobat, totodata, desfasurarea, in Romania, a Conferintei Comitetului Militar NATO. Aceasta activitate va avea loc la Sibiu, in perioada 14 - 16 septembrie 2012.

CSAT s-a intrunit luni in sedinta, la Palatul Cotroceni, sub conducerea presedintelui Traian Basescu.

La sedinta au mai participat prim-ministrul Victor Ponta, viceprim-ministrul, ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu, ministrul Administratiei si Internelor, Ioan Rus, ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Daniel Chitoiu, ministrul Justitiei, Titus Corlatean, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior, directorul Serviciului de Informatii Externe, Teodor Melescanu, seful Statului Major General, general-locotenent Stefan Danila, consilierul prezidential pentru securitate nationala, Iulian Fota, secretarul CSAT, general Ion Oprisor, si purtatorul de cuvant al presedintelui, Bogdan Oprea.