Expertizele pentru amanarea sau intreruperea executarii pedepselor privative de libertate datorita unor motive medicale pot dura, de la caz la caz, intre doua saptamani si sase luni, a explicat, pentru Mediafax, un membru al Comisiei Superioare de Medicina Legala.

Traseul unui dosar medico-legal este foarte riguros, subliniaza medicul, membru al Comisiei. Astfel, cererea pentru expertiza este trimisa, de catre comisia de specialisti a spitalului care a tratat pacientul, instantei de judecata. Aceasta emite o ordonanta pentru efectuarea expertizei medico-legale, pentru a vedea daca pacientul poate fi tratat in reteaua penitenciarelor, pe care o trimite la Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici" din Bucuresti.

Comisia de expertiza are o componenta fixa, dar la care se pot adauga, in functie de caz, si alti experti. Din comisie face insa parte, obligatoriu, un medic de la penitenciar. Aceasta comisie analizeaza cazul si poate decide pe loc, numai pe baza datelor din dosar, daca respectiva persoana ar putea fi tratata in reteaua medicala a penitenciarelor. In cazul unor suferinte multiple, comisia poate solicita expertize suplimentare, in functie de diagnosticele existente in dosar.

"Nu este suficient ca spitalul penitenciar sa aiba conditii hoteliere de lux si aparatura de utlima generatie. In spital trebuie sa fie personal medico-sanitar calificat, medici specialisti care sa poata trata afectiunile de care sufera un detinut. Pot fi afectiuni cardiace, renale sau de alt fel. Este nevoie de personal calificat", a mai spus sursa citata.

El a mai spus ca, din experinta pe care o are, o expertiza medico-legala poate dura intre doua saptamani si sase luni, de la caz la caz.

In cazul in care comisia solicita si expertiza psihiatrica, atunci procedura poate dura si mai mult, din cauza volumului foarte mare de munca, lipsei specialistilor si a altor probleme, a mai spus membrul Comisiei Superioare de Medicina Legala.

Pe durata expertizei medico-legale, pacientul poate ramane internat in spitalul unde a fost dus initial sau poate fi expertizat in alte unitati sanitare din reteaua MS.

In 2011, din totalul celor 99.297 de expertize, 14.159 (aproape 15%) au fost expertize medico-legale psihiatrice, din care 34% in cauze civile si 66% in cauze penale.

Rezultatul comisiei de expertiza trebuie avizat de Comisia Superioara.

Comisia Superioara Medico-Legala a analizat, anul trecut, 280 de expertize. In majoritatea cazurilor, Comisia a aprobat expertizele supuse avizarii. In doar 5% din cazuri, Comisia a considerat necesara, pentru elucidarea deplina a cazului, efectuarea unei noi expertize medico-legale.