Adrian Nastase ramane deocamdata la Spitalul Floreasca, urmand ca decizia referitoare la un transfer la penitenciarul Rahova sa fie luata de o comisie stabilita de Politia Capitalei si Institutul de Medicina Legala, a anuntat luni purtatorul de cuvant al Spitalului, Bogdan Oprita.

Adrian NastaseFoto: Mediafax

UPDATE Declaratii de la Spitalul Floreasca:

  • Azi, 25 iunie s-a dat curs demersului Oficial al Poltiei Romane
  • S-a facut evaluarea multidisciplinara a pacientului Adrian Nastase
  • O comisie stabilita de Politia Capitalei si IML va constata pasii care trebuie facuti
  • Au fost inaintate adresele catre Politia si IML. Pacientul ramine in spital

Avocatul lui Adrian Nastase, Ion Cazacu, a declarat ca au fost depuse doua cereri la ANP si IGPR in care a fost atrasa atentia ca trebuie asigurate toate conditiile in situatia in care medicii de la Spitalul Floreasca sunt de acord cu transferul fostului premier la Spitalul Penitenciar Rahova, potrivit Mediafax.

Cazcu a spus ca deocamdata nu are nicio veste de la Spitalul de Urgenta Floreasca privind decizia in cazul unui eventual transfer al lui Adrian Nastase la Spitalul Penitenciar Rahova.

"Noi am depus doua cereri, la Administratia Nationala a Penitenciarelor si la Inspectoratul General al Politiei Romane. Am atras atentia ca trebuie sa fie asigurate toate conditiile pentru situatia in care medicii curanti ar fi de acord cu un eventual transfer", a precizat avocatul.

Intrebat daca atentionarea a fost facuta pentru a nu mai exista o tentativa de sinucidere, avocatul a spus ca solicitarile au fost formulate exclusiv referitor la starea de sanatate a lui Adrian Nastase.

"Am inregistrat documentul Politiei Capitalei la ora 8.00, imediat ce s-a deschis Registratura. Am cerut echipei medicale ca pana la ora 10.00 sa prezinte un raport scris", a declarat pentru Mediafax managerul unitatii sanitare.

Avocatul lui Nastase, Lucian Bolcas, a explicat ca, daca raportul va spune ca trebuie sa ramana internat, "ramanem pe amanarea executarii pedepsei", iar daca se va recomanda transferul, se va depune o "cerere de intrerupere". "Fondul este unul singur: grija pentru sanatatea unui om", a spus Bolcas la Romania TV.

Surse din randul medicilor declarau ca nu se pune problema transportarii lui Adrian Nastase la inchisoare. Starea lui de sanatate nu permite acest lucru. El trebuie sa ramana internat in spital intre 12 si 14 zile pentru a evita pericolul unor infectii.

Potrivit surselor citate, Politia Capitalei a trimis vineri, la Floreasca, o solicitare referitoare la starea de sanatate a fostului premier, pentru a se sti daca acesta poate fi mutat in penitenciar, in vederea executarii pedepsei de doi ani de inchisoare.

"Solicitarea a fost primita vineri, dupa ora 17.00, astfel ca nu a putut fi inregistrata la Registratura unitatii sanitare. Acest lucru se va intampla luni, la ora 8.00, dupa care o comisie speciala de medici se va intruni pentru a decide daca pacientul poate fi transferat", au mai pus cei de la Floreasca.

Din comisie vor face parte medicii care s-au ocupat de Nastase dupa internare, inclusiv cei din echipa care l-a operat, respectiv Serban Bradisteanu si Ioan Lascar, dar si un legist, au precizat aceleasi surse.

Prof. dr. Ioan Lascar, seful Departamentului de chirurgie plastica si reparatorie al Spitalului Floreasca, a declarat, pentru Agerpres, ca luni se va intruni o comisie medicala multidisciplinara pentru a evalua starea de sanatate a fostului premier Adrian Nastase.

"Comisia va face o evaluare pentru ca, pe langa problema chirurgicala, pacientul are si multe probleme nechirurgicale, care sunt destul de complexe", a precizat Ioan Lascar, cel care l-a si operat pe fostul prim-ministru.

In ceea ce priveste un eventual transfer al pacientului intr-o unitate din sistemul penitenciar, prof. dr. Ioan Lascar a subliniat ca, din punct de vedere al deontologiei medicale, responsabilitatea revine medicului care l-a operat.

El a explicat ca a fost o plaga cu distrugere tisulara, au fost pulberi si exista riscul de a dezvolta infectii, adaugand ca trebuie luata in calcul siguranta pacientului.

Fostul premier Adrian Nastase a incercat sa se sinucida, miercuri seara, la locuinta sa din strada Zambaccian, dupa ce fusese condamnat definitiv la doi ani de detentie in dosarul "Trofeul Calitatii". Nastase este internat la Spitalul Floreasca, unde a fost operat joi dimineata.

Medicul Serban Bradisteanu a declarat, vineri, ca, la dorinta familiei lui Nastase, Spitalul Floreasca nu mai poate sa furnizeze niciun fel de informatie privind starea de sanatate a fostului premier.

Tot vineri, un alt medic din echipa care l-a operat pe Nastase, Ioan Lascar, a precizat ca evolutia postoperatorie a pacientului este foarte buna, in parametri normali.

Dupa operatia de joi, Bradisteanu declarase ca Nastase se afla sub tratament si consiliere psihiatrica si prezinta risc de infarct. El a mai spus ca, in acest moment, nu ar propune o interventie chirurgicala legata de problemele cardiace. Medicul a adaugat ca fostul premier sufera de mai multe afectiuni, el enumerand afectiuni tiroidiene, diabet, dislipidemie si hipertensiune.

Avocatii lui Adrian Nastase au depus, joi, o cerere de amanare a executarii pedepsei lui Nastase, motivata de conditiile extraordinare in care se afla fostul premier, conditii ce s-ar putea rasfrange in mod negativ si asupra familiei acestuia.

Avocatul Ion Cazacu a precizat ca amanarea executarii pedepsei in cazul clientului sau poate fi ceruta o singura data, pentru o perioada de maximum trei luni.