Presedintele Traian Basescu ar putea fi prezent la Bruxelles in 28 iunie, pentru participarea la reuniunea liderilor Partidului Popular European, care precede, ca de obicei, Consiliul European. Un comunicat al PPE dat publicitatii joi indica faptul ca Traian Basecu este invitat la aceasta reuniune a popularilor europeni, la care vor participa si presedintele Comisiei Europene, si cel al Consiliului European.

T. Basescu la reuniunea PPE din martie 2012Foto: PPE

Comunicatul de presa arata faptul ca au fost invitati sefi de stat si de guvern ai tarilor UE si non-UE si lideri ai opzitiei care apartin partidului Popular European, precum si Jose Manuel Barroso, presedintele CE, si Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului.

PPE precizeaza ca in prezent are 16 dintre cei 27 de membri ai Consiliului, situandu-l in mod clar pe Traian Basescu in randul acestora: Angela Merkel (Germania), Mariano Rajoy (Spania), Jean-Claude Junker (Luxemburg), Traian Basescu (Romania), Donald Tusk (Polonia), Fredrik Reinfeldt (Suedia), Jyrki Katainen (Finlanda), Viktor Orban (Ungaria), Enda Kenny (Irlanda), Valdis Dombrovskis (Letonia), Boyko Borisov (Bulgaria), Lawrence Gonzi (Malta), Andrius Kubilius (Lituania), Pedro Passos Coelho (Portugalia), Janez Janska (Slovenia) si Antonis Samaras (Grecia).

Pe agenda discutiilor se va afla, ca de obicei, pregatirea Consiliului European din 28 si 29 iunie.

PPE este cea mai mare familie politica europeana, care reuneste 73 de partide din 40 de tari, din randul carora sunt presedintii Comisiei Europene si al Consiliului European, 16 sefi de state membre UE si 7 presedinti ai unor tari care nu sunt in UE, 13 comisari europeni si este cel mai mare grup politic din Parlamentul European.

Astfel de reuniuni sunt obisnuite inaintea Consiliilor Europene, fiecare familie politica invitand liderii statelor membre, comisarii europeni de aceeasi culoare politica si principalii lideri au grupurilor politice din Parlamentul European. De altfel, si premierul Victor Ponta a anuntat miercuri ca va participa la reuniunea familiei sale politice, PES.