612 de cercetatori, lista e impresionanta si prin numar si prin calitatea semnaturilor, au dat publicitatii scrisoarea de protest de mai jos. Printre semnatari se află trei membri titulari ai Academiei Române, decani, șefi de departamente și laboratoare de cercetare. Scrisoarea privește recenta suspendare a accesului universitarilor și cercetătorilor români la importante colecții electronice de reviste științifice și baze de date scientometrice (ISI Web of Knowledge), ducând, conform semnatarilor, la o izolare a comunității cercetării informația științifică internațională.

Reamintim cititorilor ca oprirea accesului cercetatorilor romani la articolele stiintifice internationale ale Thomson Reuters a venit ca urmare a deciziei Ministerului Educatiei de a amana contractarea noilor servicii, vezi aici.

Efectele deciziei Thomson Reuters sunt imposibilitatea cercetatorilor romani de a vedea daca temele pe care vor sa le trateze au mai fost cercetate pana acum si imposibilitatea de a mai detecta eventuale plagiate, pentru ca dispar articolele de comparatie, a sustinut saptamana trecuta Dragos Ciuparu, fostul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.

“Scrisoarea a fost inițiată de un grup de cercetători români din institutele naționale de cercetare din Măgurele – București. Ea a fost lansată electronic în 12 iunie 2012, exclusiv către universitari si cercetători, pe adrese de e-mail private sau profesionale, cu rugămintea de a o face cunoscută în mediul academic. Difuzarea solicitării de a participa la această formă de manifestare publică, prin sugestii de elaborare a textului și semnare, s-a făcut fără injoncțiuni instituționale sau politice, iar diseminarea ei este in totalitate datorată legăturilor de colaborare profesională și/sau amiciție. In cursul celor 7 zile de lansare electronică și-au manifestat explicit adeziunea 612 universitari, cercetători, doctori si doctoranzi, precum și alți specialiști implicați direct în activitatea de cercetare. Lista cu semnăturile confirmate în mod explicit prin mesaje online și verificate de către grupul de organizare este atașată

scrisorii deschise.

Scrisoarea are caracterul unei interpelări publice; în această calitate ea solicită atenția Primului-Ministru față de vocea corpului profesional academic.

Sperăm ca dezbaterea publică românească să primească această scrisoare deschisă ca pe o expresie a unei identități academice care își dorește să se construiască prin respectul față de performanța academică și în conexiune cu exigențele practicilor științifice internaționale.”

Scrisoare deschisă

privind suspendarea accesului cercetătorilor români

la colecții electronice de reviste științifice și baze de date scientometrice

In atenția domnului Prim-Ministru Victor Ponta

Dorim să aducem în atenția publică o situație cu grave consecințe asupra instituțiilor de cercetare și învățământ superior din România. La sfârșitul lunii mai a fost oprit accesul cercetătorilor români la importante colecții electronice de reviste științifice și baze de date, disponibile anterior (din 2009) prin proiectul ANELiS (“Acces național electronic la literatura științifică de cercetare”).

Acest fapt readuce o gravă izolare a comunității cercetării românești față de informația științifică internațională, după o perioadă de doar 3 ani în care începuse normalizarea accesului la literatura științifică de specialitate. La fel de grav, vedem reapărând severele probleme structurale ale instituțiilor academice și de cercetare românești, deoarece posibilitatea de a consulta bazele de date scientometrice de tip ISI Web of Knowledge crea, în sfârșit, condițiile unei transparențe necesare evaluării performanțelor științifice. Lipsa accesului la aceste resurse informaționale face acum imposibilă desfășurarea legală a unor procese instituționale precum: stabilirea eligibilității directorilor de proiecte în competițiile științifice; verificarea standardelor minimale necesare conferirii titlurilor didactice din învățământul superior, gradelor profesionale din cercetare și atestatului de abilitare; generează dificultăți în atribuirea de calificative tezelor de doctorat.

Intr-un recent comunicat de presă, Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică (ANCS) își exprima decizia de a susține în continuare accesul național la publicații științifice și la instrumente scientometrice. Cerem ANCS să întreprindă toate acțiunile concrete care pot restaura de urgență accesul cercetătorilor români la publicații internaționale, inclusiv la serviciile ISI Web of Knowledge, în parametrii definiți de programul ANELiS.

Prezenta scrisoare ține să exprime și îngrijorarea noastră față de modul în care instituțiile de cercetare și învățământ superior continuă să fie expuse unui arbitrar al deciziei politice. Nu putem să nu observăm că ne confruntăm cu o normativizare a câmpului cercetării științifice care depinde excesiv de capriciile reierarhizărilor/restructurărilor politice.

Considerăm că această situaţie poate fi schimbată, în mod semnificativ, doar prin respectul faţă de etica performanței academice. Dovada acestui respect ar fi cooptarea în mecanismele de decizie ale Ministerului Educaţiei şi ale ANCS a unor persoane care să aparțină cu adevărat elitei universitarilor şi cercetătorilor. Credem că este urgent necesar ca aceste mecanisme de decizie să devină cât mai transparente și să țină seama de dezbaterile interne ale corpurilor profesionale specifice, pentru a ne permite să rămânem conectați exigențelor și practicilor academice internaţionale.





Citeste tot articolul si comenteaya pe Contributors.ro