Directia Rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane recomanda conducatorilor de autovehicule sa-si planifice deplasarile cu autovehiculul in afara intervalului orar 10 - 18.

Totodata, posesorii de permis de conducere cu afectiuni medicale (cardiovasculare, neurologice sau endocrine) trebuie sa renunte la conducerea autovehiculelor pe drumurile publice in intervalul orar mentionat.

Atunci cand, in calitate de pasageri, in autovehicul se regasesc copii sau batrani, este recomandabil ca acestia sa fie protejati de razele directe ale soarelui. In cazul in care autovehiculul a fost stationat la soare, inainte de plecarea la drum, porniti instalatia de climatizare pentru realizarea unui confort termic necesar conducerii in siguranta a unui autovehicul.

In cazul deplasarilor in intervalele de timp caniculare, se recomanda opririle dese in vederea repausului si hidratarii conducatorului de autovehicul, iar pe cat posibil stationarea autovehiculului sa fie efectuata in zone umbrite.

Inainte de plecarea la drum este necesara verificarea starii tehnice a autovehiculului si, in special, a presiunii in pneuri, gradul de imbatranire si uzura al acestora si al racordurilor, precum si verificarea instalatiei de climatizare.

Adaptati viteza autovehiculelor la conditiile meteo-rutiere si pastrati o distanta suficienta fata de autovehiculul care circula inainte, intrucat temperaturile mari inregistrate la nivelul partii carosabile sunt factor determinant in scaderea aderentei pneurilor si implicit in cresterea spatiului de franare.

Pentru intervalul 20 - 22 iunie, Administatia Nationala de Meteorologie a emis o atentionare de cod galben de caniculapentru toata tara.