Premierul Victor Ponta este de parere ca Executivul nu mai trebuie sa intervina in cazul Institutului Cultural Roman si sustine ca Senatul are dreptul constitutional si legal sa se asigure ca milioanele de euro de la ICR sunt folosite transparent.

"'Nu am inteles inca o data de ce trebuie sa fie numai la presedintele Basescu.(...) Vedeti ca unii din cei care au fost pe la ICR se ocupa acum de atacurile impotriva mea. Cred ca este cel mai transparent loc, deoarece sunt reprezentate toate fortele politice si e vorba de bani publici. Eu, atata timp cat acei bani publici, 10 milioane de euro, sunt dati din bugetul de stat, vreau sa ma asigur ca toata populatia Romaniei si opinia publica romaneasca stie cum se folosesc acei bani", a afirmat premierul, marti dimineata, la Palatul Parlamentului, scrie Agerpres.

Premierul a spus ca nu a facut acuzatii la adresa cuiva si a cerut doar ca banii sa fie cheltuiti transparent.

"'Nu sunt banii presedintelui Basescu. Daca Administratia Prezidentiala are nevoie de o marire de buget spune Guvernului si o analizam. Dar nu poti sa te finantezi pe alte cai", a mentionat premierul. Intrebat daca il va schimba pe Horia Roman Patapievici de la conducerea ICR, Ponta a spus ca Senatul va decide in acest sens.

"Senatul decide, dar din cate am vorbit cu liderii de la Senat, nu avea nimeni niciun fel de intentie. Sigur ca e neplacut in momentul in care dl. Patapievici le zice ca el nu vine la Senat. Pe buna dreptate, cum adica, de ce nu vine, e Parlamentul Romaniei, nu l-a chemat nimeni la vreo ancheta", a afirmat Victor Ponta. Institutul Cultural Roman a fost trecut, prin ordonanta de urgenta, in subordinea Senatului.

Presedintele ICR, Horia Roman Patapievici, a fost invitat luni de liderii grupurilor PSD si PNL, Ilie Sarbu si, respectiv, Puiu Hasotti, la Parlament, pentru un dialog pe tema ordonantei de urgenta prin care ICR trece de sub autoritatea Presedintiei sub cea a Senatului, insa nu s-a prezentat la intalnire.

Conducerea Institutului Cultural Roman a remis ulterior un comunicat in care a sustinut ca nu a fost prezenta la intalnirea cu parlamentarii USL din cauza ca presa nu ar fi avut acces la discutii.