Directorul Arhivelor Nationale, Dorin Dobrincu, a fost demis astazi printr-un ordin al ministrului de Interne, Ioan Rus. Decizia ministrului de Interne nu precizeaza motivele demiterii. Dorin Dobrincu a fost directorul Arhivelor Nationale incepand cu iulie 2007, mandatul sau fiind reinnoit periodic la fiecare 6 luni. In aceasta perioada au fost integral deschise cercetatorilor si publicului arhivele Partidului Comunist Roman si arhivele CC al PCR.

Dorin DobrincuFoto: AGERPRES

In perioada 2007 - 2012, la Arhivele Nationale au fost initiate urmatoarele proiecte:

  • Stabilirea unui acces universal si egal la documentele existente in Arhivele Nationale.
  • Demararea unui proiect european de 6 milioane de euro pentru informatizarea arhivelor nationale.
  • Cresterea numarului anual de cercetatori in Arhivele Nationale, de la 7500 in 2007 la 13.500 in prezent.
  • Demararea unui proiect de colaborare cu Arhivele din Ungaria referitor la realizarea unei colectii bilingve (romana si maghiara) de 20 de volume cu privire la istoria Transilvaniei pana in 1918.

Dorin Dobrincu este doctor al Facultatii de Istorie din Iasi, cu o specializare in rezistenta anticomunista. A fost expert al Comisiei Tismaneanu pentru analiza dictaturii comuniste din Romania si coordonator al Comisiei Prezidentiale Consultative pentru analiza dictaturii comuniste. Dorin Dobrincu este membru al consiliului stiintific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. A fost numit director la Arhivele Nationale in iulie 2007, in mandatul ministrului de Interne Cristian David.