Care sa fie motivele pentru care statele membre ale spatiului Schengen vor inchiderea granitelor? Imigratia? Presiunile politice interne ale nationalistilor? Renate Weber, eurodeputat raportor al PE privind reintroducerea controalelor la granitele UE, a raspuns acestor intrebari intr-o discutie online.

Renate WeberFoto: www.renateweber.eu

Statele membre ale spatiului Schengen vor sa-si asume singure deciziile cu privire la granitele interne si reintroducerea controalelor la frontierele proprii.

Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI) de saptamana trecuta a votat mecanismul de evaluare a Schengen - din care PE a fost exclus si unde Romania a fost singurul stat membru care a exprimat, pana la un punct, o anume opozitie - si normele privind reintroducerea controalelor la granitele interne ale Schengen in situatii exceptionale. Astfel, statele membre ale spatiului Schengen au cazut de acord asupra posibilitatii de restabilire, de o maniera temporara, a controalelor la frontiere interne in cazul unor "presiuni migratorii incontrolabile la frontierele externe".

Ele au ignorat pur si simplu pozitia Parlamentului European, care spune ca statele membre vor trebui să consulte Comisia Europeană si statele afectate înainte de a lua o decizie.

Ca o masura de retaliere, dupa o dezbatere in PE care a avut loc zilele trecute, liderii grupurilor politice din PE si presedintele Parlamentului European au anuntat joi decizia de a nu mai coopera cu Consiliul, o decizie fara precedent in istoria interinstitutionala UE.

Nota Redactiei:

  • Puneti intrebari prin formularul de comentarii de la finalul textului
  • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.