Foto: Agerpres

Elevii de clasa a XI-a din liceele bucurestene au votat, in majoritate, pentru mentinerea actualei formule de desfasurare a examenului de Bacalaureat si nu pentru un BAC diferentiat incepand cu anul viitor, informeaza Ministerul Educatiei. Liviu Marian Pop, ministrul interimar al Educatiei, si Stelian Fedorca, secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar, au avut miercuri o consultare publica la care au fost invitati reprezentantii elevilor de clasa a XI-a din liceele bucurestene.

Ministerul Educatiei anunta ca oficialii din minister au avut miercuri, 13 iunie, prima runda de consultari cu elevii de clasa a XI-a pe tema desfasurarii examenului de bacalaureat. Liviu Marian Pop, ministrul interimar al Educatiei, si Stelian Victor Fedorca, secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar, au avut, la Colegiul National "Gheorghe Lazar" din Capitala, o consultare publica la care au fost invitati reprezentantii elevilor de clasa a XI-a din liceele bucurestene.

  • Elevii prezenti au fost intrebati in legatura cu structura si modalitatea de desfasurare a examenului de Bacalaureat din 2013, fiind invitati sa se pronunte fie pentru aplicarea cu celeritate a prevederilor Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011 ce reglementeaza un sistem de evaluare diferentiata la sfarsitul clasei a XII-a, fie pentru mentinerea sistemului actual.

In urma votului informal exprimat, majoritatea a votat pentru pastrarea actualei formule de desfasurare a examenului de bacalaureat, urmand ca pana in 30 iunie 2012 sa aiba loc administrarea si completarea la nivel national a unui chestionar pe acest subiect, analiza-interpretarea raspunsurilor si stabilirea concluziilor.

La dezbatere au participat peste 100 de elevi, iar Ministerul Educatiei a fost reprezentat si de Liliana Preoteasa, director general in minister, si Albert Craiu, consilier al ministrului pe probleme ale elevilor, informeaza MECTS.

Liviu Marian Pop: Cred ca solutia in momentul de fata pentru generatia de anul viitor ar fi o modificare a probelor din care se sustine examenul de Bacalaureat

Liviu Marian Pop

Liviu Marian Pop

Foto: Hotnews

Intr-un interviu acordat HotNews.ro pe 1 iunie, Liviu Marian Pop, ministrul interimar al Educatiei, declara urmatoarele:

"Examenul de Bacalureat nu este orientat catre elevi. Daca aveam orientat examenul de Bacalaureat catre elevi, cred ca nu se ajungea la acest procentaj (promovabilitatea la bacalaureatul olimpicilor si sportivilor- n.red.). Si aici spun clar ca si prin actuala lege a educatiei si prin fosta lege a educatiei lucrurile nu au fost bine cladite pe filierele invatamantului liceal. Ma refer aici la teoretic, tehnologic, vocational, ca aici discutam in special de elevi pe vocational. S-au facut doua reforme scurte in examenul de Bacalaureat, insa probele au ramas la fel.

Avem doua optiuni: sa mentinem inca patru ani de zile sacrificarea olimpicilor sau venim foarte repede si regandim pentru urmatoarea generatie de clasa a XII-a cum sa arate Bacalaureatul. Daca nu vom face cele doua lucruri, riscam ca anul viitor, si peste doi ani, si peste trei ani sa avem aceleasi rezultate.

Ca sa fim mai pe intelesul fiecaruia, iau examenul de limba si literatura romana. Sunt trei probe pe care le dau acolo. Oricat am incerca noi sa spunem ca elevii sunt uniformi, un elev care face sport, un elev care face matematica-informatica sau un elev care face filologie are alt tip de ora de Limba si literatura romana, alte activitati. Clar ca venind cu un subiect unic, deja creezi un decalaj. Acelasi lucru este si la alte discipline.

Deci cred ca solutia in momentul de fata pentru generatia de anul viitor ar fi o modificare a probelor din care se sustine examenul de Bacalaureat.

Rep: Deci va ganditi la un Bacalaureat diferentiat?

Liviu Pop: Este o lege a educatiei in Senatul Romaniei, in comisia de invatamant de la Senat, unde este prezentata o diferentiere a Bacalaureatului. Avem o lege a educatiei care spune un Bacalaureat diferentiat, dar imi spune ca va trebui sa aplic acest Bacalaureat doar peste patru ani. Eu am spus-o si anul trecut, cand a fost publicata legea in Monitorul Oficial, ca nu e normal sa asteptam inca trei ani, sa sacrificam pana la urma viitorul absolventilor din Romania. Trebuia mult mai repede luata decizia de modificare a Bacalaureatului si nu lasata cu trei probe, din care sunt peste 100 de copii care au luat note intre 5 si 6 si care, neavand minim media 6, nu pot sa fie declarati admisi.

(...)

Rep: Deci putem spune ca anul viitor este posibil sa avem un Bacalaureat diferentiat?

Liviu Pop: Putem spune acest lucru, dupa rezultatele din luna iulie si dupa ce vom avea o consultare cu elevii de liceu si cu reprezentantii parintilor. Fara aceste consultari, nu pot spune acest lucru. In acelasi timp, o dezbatere parlamentara pe Legea Educatiei ar putea rezolva aceasta problema a examenului de Bacalaureat. Noi nu facem anul acesta nimic diferit fata de anul trecut. Decat ca asiguram egalitatea de sanse la elevi."

Asculta aici interviul integral acordat HotNews.ro de catre ministrul Educatiei, Liviu Marian Pop, vineri, 1 iunie:

Descarca fisierul audio in format MP3

Daniel Funeriu: Introducerea Bacalaureatului diferentiat inca din 2013 este o eroare majora

Daniel Funeriu

Daniel Funeriu

Foto: HotNews.ro

"Bacalaureatul diferentiat este prevazut in Legea Educatiei si era prevazut sa se desfasoare incepand cu generatia de elevi care intra la liceu in anul scolar 2012-2013", a declarat la inceputul lunii fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu pentru HotNews.ro. "Introducerea lui inca din 2013 este o eroare majora: nu poti spune elevilor de clasa a XI-a ca modul de desfasurare al bacalaureatului li se schimba. Inca o data se introduce instabilitate prin masuri luate pe picior. Faptul ca aceasta masura este luata la cererea sindicatelor e o gluma: sindicatele conduc de fapt ministerul, fapt unic in Europa", a declarat Funeriu.

Potrivit fostului ministru al Educatiei, "in realitate guvernul ia aceasta decizie la presiunea fabricilor de diplome. Dupa ce au sustinut intrarea la facultate fara bacalaureat pentru ca fabricile de diplome sa aiba clienti, acum se incearca gasirea unor cai alternative pentru a da diploma de bacalaureat tuturor astfel incat elevii sa se transforme in cotizanti pentru fabricile de diplome. Nu este corect sa dai bacalaureatul diferentiat, iar cu diplome de bacalaureat diferite sa ai acces identic la universitate. Este o masura anti-performanta. O alta consecinta va fi omorarea in fasa a invatamantului profesional proaspat reintrodus. E o eroare sa impingi toti elevii inspre universitati".

Legea Educatiei Nationale, care a fost adoptata in mandatul de ministru al lui Daniel Funeriu, prevede ca bacalaureatul diferentiat intra in vigoare din anul scolar 2016-2017, cand termina liceul generatia de elevi care intra in clasa a IX-a in aceasta toamna.

Federatiile sindicale din invatamantul preuniversitar au cerut USL, printr-o scrisoare deschisa, modificarea sistemului de organizare a examenului de bacalaureat, astfel incat acesta sa includa, din 2013, si probe scrise diferentiate, in functie de profil si filiera, pentru a nu se repeta "rezultatele dezastruoase" de anul trecut, relateaza Mediafax.

In scrisoarea deschisa trimisa de liderii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatiei "Spiru Haret" si Federatiei Educatiei Nationale (FEN) se arata ca "reglementarea vine in intampinarea dorintelor elevilor, ale parintilor acestora si ale cadrelor didactice, care au militat pentru sustinerea examenului de bacalaureat la disciplinele pentru care elevii au optat in cursul invatamantului liceal, iar nu la obiecte pe care nu au fost interesati sa le studieze si nici nu aveau cum, avand in vedere profilul unitatii de invatamant".

Liviu Pop, ministrul interimar al Educatiei, a declarat ca propunerea sindicatelor privind introducerea bacalaureatului diferentiat din 2013 este pertinenta, deoarece forma actuala a acestui examen nu mai este adaptata situatiei din sistemul de invatamant, potrivit Mediafax.