Guvernul propune ca presedintele sa mearga la Consiliu pentru chestiuni de politica militara si securitate, politica externa a UE; premierul, cand se discuta chestiuni economice, sociale, bugetare, referitoare la fondurile europene si aderarea la Schengen/ Ponta ar trebui sa mearga la Bruxelles in 28 iunie

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Marţi, 12 iunie 2012, 15:52 Actualitate | Esenţial


Guvernul propune ca premierul si presedintele sa mearga la Consiliu in functie de tematica reuniunii: presedintele pentru chestiuni de politica militara si securitate, politica externa a UE; premierul cand se discuta chestiuni economice, sociale, bugetare, referitoare la fondurile europene si aderarea la Schengen, se arata intr-un comunicat al executivului. Avand in vedere temele Consiliului din 28 iunie, Ponta ar trebui sa mearga la Bruxelles, arata sursa citata.

"Guvernul Romaniei considera ca, in materie de politica militara si de securitate militara, precum si in politica externa comuna a Uniunii Europene, este constitutional si functional ca Presedintele Romaniei sa aiba precadere in a reprezenta Romania.

Guvernul Romaniei considera ca, in materie economica, sociala, bugetara, referitoare la fondurile europene, aderarea la Schengen, precum si in alte aspecte executive, este constitutional si functional ca Primul Ministru sa aiba precadere in a reprezenta Romania.

(...)Avand in vedere agenda Consiliului European din 28 iunie, deja stabilita si care se refera la subiecte precum situatia economica din Uniunea Europeana, adoptarea unor masuri economice si sociale, precum si continuarea negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual 2014-2020, Guvernul Romaniei considera ca reprezentarea Romaniei la acest Consiliu European trebuie sa fie asigurata de catre Primul Ministru al Guvernului."

Este pozitia Guvernului Romaniei prezentata intr-un comunicat de presa dat publicitatii inainte de discursul in Parlament al premierului Victor Ponta, exact pe aceasta tema. Comunicatul detaliaza modalitatea de colaborare interinstitutionala pe teme de afaceri europene.

Guvernul prezinta si o modalitate de implicare a legislativului in afacerile europene. Parlamentul urmeaza sa fie informat cu privire la agenda Consiliului, emite un mandat, ca apoi sa fie informat cu privire la rezultatele Consiliului, la indeplinirea mandatului.

Obiectivele Romaniei in UE

Sursa citata arata ca la Consiliul European din 28 iunie se vor discuta teme printre care se regasesc si cele 5 teme principale pentru Romania in relatia cu UE: aderarea la Schengen, absorbtia fondurilor europene, bugetul multianual 2014-2020, mecanismul de cooperare si verificare asupra justitiei (MCV) si propunerea UE referitoare la incheierea unui Pact de crestere economica si creare de locuri de munca.

In ce constau obiectivele Guvernului pe cele 5 mari teme si opinia executivului asupra starii de fapt:

ADERAREA LA SCHENGEN
 • Avem perspective optimiste, in baza indeplinirii conditiilor tehnice, pentru o aderare in luna septembrie a acestui an.
 • Noul guvern este responsabil nu numai de realizarea aderarii, ci si de implementarea politicilor ce revin Romaniei in virtutea apartenentei la Zona Schengen.
 • Din aceasta perspectiva, sunt imbucuratoare concluziile Consiliului de Justitie si Afaceri Interne (JAI) din 6 iunie, organizat la Luxemburg.
 • Sustinem aderarea in doua etape - mai intai ridicarea controalelor la frontierele aeriene si maritime; ulterior, la frontierele terestre, cu o data certa pana la 31 martie 2013.
 • Sustinem un dialog mai intens cu Olanda, dar si cu ceilalti parteneri europeni, pentru a ne asigura de un sprijin consolidat.
 • Avem in vederea coordonarea acestor eforturi cu Presedintia daneza si cu viitoarea Presedintie cipriota.
RAPORTUL COMISIEI PRIVIND MCV
 • Raportul cuprinde evaluarea progreselor inregistrate de Romania in ultimii cinci ani. Ne propunem continuarea eforturilor pentru realizarea obiectivelor asumate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.
 • Nu numai ca Romania are nevoie de un raport favorabil, dar actualul Executiv este cel responsabil cu implementarea propunerilor formulate de catre institutiile europene, la fel cum tot actualul Executiv trebuie sa mentina performantele sistemului judiciar in ansamblu.
 • Ne vom concentra pe implementarea noilor coduri juridice, precum si pe implicarea Parlamentului pentru asumarea si implementarea noii Strategii Nationale Anticoruptie.
FONDURILE EUROPENE SI STADIUL ABSORBTIEI IN ROMANIA
 • Atributiile si posibilitatea de a interveni, prin monitorizare sau prin aplicarea legislatiei secundare, in procesul de stimulare a absorbtiei de fonduri europene sunt in sarcina Guvernului.
 • Guvernul ia masuri pentru a rezolva problemele identificate in zona POSDRU si POR, precum si pentru a eficientiza absorbtia de fonduri europene.
CADRUL FINANCIAR MULTIANUAL AL UE, PENTRU PERIOADA 2014-2020
 • Romania trebuie sa avanseze decizia adoptata de majoritatea membrilor UE in cadrul Reuniunii grupului "Prietenii Coeziunii", la Bucuresti.
 • Obiectivul nostru clar - consolidarea pozitiei Romaniei de beneficiar net.
 • Romania va sustine si la Bruxelles pozitia adoptata cu ocazia summit-ului organizat la Bucuresti. Este prima data pentru Romania cand are o pozitie proactiva, in acord cu majoritatea statelor membre, care vine in sustinerea interesului direct al tarii noastre.
PROPUNEREA referitoare la incheierea unui Pact de crestere economica si creare de locuri de munca, care sa completeze Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii economice si monetare
 • Aceasta propunere a fost prezentata initial de catre COMISIA EUROPEANA, condusa de Jose Manuel Barroso, si care, ulterior, a beneficiat de o receptivitate tot mai mare, odata cu alegerea ca Presedinte al Frantei a lui Francois Hollande, precum si cu preluarea in 7 tari a guvernarii de catre lideri social-democrati.
 • Romania trebuie sa sustina aceasta viziune, tocmai pentru ca aceasta este consonanta viziunii politice a majoritatii parlamentare, care doreste punerea unui accent mai mare pe stimularea cresterii economice si a crearii de noi locuri de munca.
Batalia pe politica externa - Guvernul are rolul principal, spune executivul

Guvernul argumenteaza ca legislatia Romaniei prevede ca reprezentarea externa a Romaniei este de resortul Presedintelui si a Premierului, in functie de domeniul de referinta. Cele doua institutii au responsabilitati comune, precum si zone specifice de actiune, lucru ce face necesar dialogul interinstitutional.

Numai ca, sustine executivul, Guvernul si premierul au rolul predominant in politica externa. Iata ce invoca acesta:
 • Articolul 102 din Constitutia Romaniei, arata cat se poate de clar ca Guvernul, potrivit programului sau de guvernare acceptat de Parlament, asigura realizarea politicii interne si externe a tarii.
 • In materie de politica externa, presedintele are, potrivit articolului 91 din Constitutie, doar trei prerogative: incheie tratatele negociate de Guvern, acrediteaza si recheama diplomatii romani, diplomatii altor state sunt acreditati pe langa presedinte.
 • Nicaieri in Constitutie nu este scris ca presedintele este reprezentantul unic al Romaniei.
 • Agenda Consiliului European, de altfel, se stabileste pe baza documentelor discutate si aprobate in cadrul Consiliilor de Ministri, in care participa membri ai executivelor din tarile membre.
In plus, sunt aduse argumente din legislatia europeana si Constitutie:
 • Tratatele europene stipuleaza clar ca reprezentarea unui stat poate fi realizata atat de presedinte, cat si de premier (Articolul 4, alin. 4 din Regulamentul de procedura al Consiliului European).
 • Conform art. 148, alin (2) din Constitutie, "ca urmare a aderarii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare".
Consultati in documentul atasat practicile din alte state UE cu care argumenteaza Guvernul.

Parlamentului nu i se cere doar sprijinul, ci i se da si un rol sporit: consultare si cererea unui mandat pentru Consiliu

Reprezentantul Romaniei la Consiliu are nevoie de un mandat, recunoscut si respectat, iar "Parlamentul Romaniei este forul reprezentativ cel mai potrivit in care se poate discuta definirea unui astfel de mandat", argumenteaza executivul implicarea Parlamentului in formularea politicilor Romaniei privind afacerile europene. Toate institutiile politice din Romania trebuie sa respecte decizia parlamentara.

In acest caz, reprezentarea Romaniei la nivelul Consiliului European poate fi una solida, legitima si eficienta daca se bazeaza pe un mandat clar, indiscutabil, se mai arata in comunicatul de la Palatul Victoria.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1658 vizualizari

 • +12 (12 voturi)    
  Guvernul (Marţi, 12 iunie 2012, 15:58)

  Mih. [utilizator]

  Sa propuna ce-i trece prin tartacuta, treaba lui!
  La Bruxelles, sa mearga cine are DREPTUL CONSTITUTIONAL si COMPETENTA necesara, adica presedintele Basescu.
 • +12 (12 voturi)    
  contrapropunere (Marţi, 12 iunie 2012, 16:01)

  goto [anonim]

  eu propun ca guvernul sa isi vada de treaba si sa respecte constitutia si mai ales cetatenii acestei tari.
  iar domnul ponta si usl-u; sa nu mai foloseasca institutia guvernului pentru a masca mizeriile usl.
 • +9 (9 voturi)    
  Situatia din Europa schimba temele din 5 in 5 min. (Marţi, 12 iunie 2012, 16:03)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Ce poate face Ponta daca SEFII DE STAT DE FACTO (presedinte, prim-ministru, cancelar, Papa de la Roma etc.) decid sa discute o problema urgenta care intra in sfera politicii externe (sa zicem, Doamne fereste, un atentat in Europa, care necesita decizii pe loc, asumate in numele statului) ?

  Ia o pauza sa-l sune pe Basescu ? Ia decizii de capul lui ?
  Dracu' a mai pomenit ca in acelasi for international o tara sa fie reprezentata cand de unul, cand de altul...!
  Eu vad mereu aceleasi figuri pe la pozele de grup...
  • +9 (9 voturi)    
   Un exemplu cald de competente la Bruxelles (Marţi, 12 iunie 2012, 16:40)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   Dispute puternice in PE pe tema reintroducerii controalelor la frontiere in spatiul Schengen...

   Cine poate lua decizii in numele Romaniei intr-o astfel de problema, mai ales ca ne chinuim de ceva timp sa fim admisi in Acordul Schengen... Ponta ...?!

   Asta e o problema care tine de decizii ale CSAT, al carui sef este... Basescu.

   Q.E.D.
  • +1 (1 vot)    
   Ponta crede (Marţi, 12 iunie 2012, 18:18)

   postacu [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   ca la CE se face agenda in fuctie de competentele definite de guvernul USL. Isi imagineaza ca de fiecare data CE va cosulta lista de competente emisa de Ponta si va stabili o agenda care sa contina exclusiv lucruri care intra in atributiile presedintelui sau exclusiv lucruri care intra in atributiile premierului Romaniei? D-le Ponta atunci cand pe agenda CE vor fi de ex. 3 teme de politica externa/militara UE si 3 de "chestiuni economice, sociale, bugetare..." cine va merge la Consiliu? Eu cred ca va da guvernul cate un un nou comunicat inaintea fiecarei sedinte a CE in care va anunta ca de competenta presedintelui sunt temele care nu se discuta de data aceasta.
 • +8 (8 voturi)    
  Eu despre mine (Marţi, 12 iunie 2012, 16:05)

  mitic [anonim]

  "Guvernul considera ca tebuie..."
  In tara mea si cu partidul meu la putere, eu hotarasc ca trebuie ca eu sa ...
  Probabil vom gasi un anunt la mica publicitate despre un ADN pierdut!
  Dar Constitutia ce stipuleaza ca trebuie?
 • +9 (9 voturi)    
  SIMPLU! (Marţi, 12 iunie 2012, 16:10)

  schroedinger [utilizator]

  Schimbati porcaria de Constitutie facuta de Ilici si Iorgovan!
 • +8 (8 voturi)    
  Cit de nesimtit e asta! (Marţi, 12 iunie 2012, 16:12)

  Claude [utilizator]

  Pentru vanitatile lui personale si ale lui Voiculescu, Acest Ponta tiraste in scandaluri golanesti de-a valma institutii ale statului roman.....
  Scandalos, macar altii cind faceau pe nebunii faceau pe cont propriu....
  Cred ca l-a avut profesor bun pe Tariceanu....
 • +10 (10 voturi)    
  paranoia s-a declansat (Marţi, 12 iunie 2012, 16:25)

  aschie [anonim]

  totul este special in epoca de miere PONTA. Legile sunt rasturnate, constitutia este un ziar bun de aruncat. Merge el personal la aia la Bruxelus si le spune ca scrisorile le pot trimite doar pe adresa lui. Da, stiu aia ca tot Basescu este presedinte dar el, Ponta, este cineva, un cineva care a reusit sa rastoarne normalitatea intr-o tara si care crede ca poate rasturna normalitatea si in Europa. Reguli? etichete? maniere? Da-le dracu! Noi in Romania am obtinut tot calcand "prostiile" astea in picioare. Paranoia lui Ponta incepe sa se declanseze. Sef de raliu, sef de partid, sef de alianta, sef de guvern, sef de ...tara. Ce atata lucru? Si apoi va fi un nume de temut in Europa. Doamne cand ai putere asupra unei tari la nici 40 de ani riscul este nebunia.
 • +3 (3 voturi)    
  Shenghen (Marţi, 12 iunie 2012, 16:35)

  liviu [anonim]

  O tara de hoti si de mafioti nu poate merge la Schengen
 • -3 (3 voturi)    
  pe politici economice (Marţi, 12 iunie 2012, 16:46)

  catalin_mattei [utilizator]

  pe politici economice seful statului nu are atributiuni si nici nu poate lua angajamente ce ar trebui sa fie puse in practica de Guvern.. pt ce am mai avea atunci program de guvernare? Guvernul tb sa isi asume orice demers care implica actiuni de ordin economic. Presedintele tb sa semneze intelegerile convenite la nivelul Uniunii Europene, chiar si cele economice, dar discutiile, analizele tin de Guvern. Daca dl Basescu ar merge pe 28 sa semneze un tratat economic deja convenit la nivelul de executiv atunci este ok dar ca T Basescu sa negocieze aspecte economice ?.. sa fim seriosi!
 • +3 (3 voturi)    
  mi se pare o vesnicie (Marţi, 12 iunie 2012, 17:09)

  mos ion roata [utilizator]

  pana cand trec cele 2-3 luni cat mai e Ponta (si Felix) prim ministru.
 • -2 (2 voturi)    
  nervozitate portocalie (Marţi, 12 iunie 2012, 17:11)

  mihnea [anonim]

  vai noua, au iesit basistii la atac......sunt nervosi saracii ca nu ii mai vrea nimeni.....
  • 0 (0 voturi)    
   Ai palarie rosie sau galbena ? (Marţi, 12 iunie 2012, 17:30)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui mihnea

   Ca sa stiu daca intri in categoria "pontosi" sau "crinosi"...
 • 0 (0 voturi)    
  Parlamentul (Marţi, 12 iunie 2012, 17:34)

  omidius [utilizator]

  In primul rand sunt dezamagit. Ma asteptam, dupa ce am citit documentul, sa vad ca a fost scris de renumitul jurist Sova. Dar nu, la autor e trecuta "Olivia Horvath".
  Credeam ca numai renumitul jurist Sova poate sa citeasca din
  "(1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil."
  si sa-i iasa
  "încheie tratatele negociate de Guvern"

  Apoi, in capitolul II am ajuns sa citesc si intr-un document al Guvernului Romaniei (ce-i drept intr-un limbaj mai diplomatic) aceeasi lamentatie ca la posturile de 'stiri': Parlamentul este impiedicat sa se implice in "subiecte care presupun o legitimitate cat mai mare". Cine il impiedica? Au fost cel putin 3 adresari ale Presedintelui in Parlament pe tematici europene. Rezultatul: jumatate din parlamentari au iesit ostentativ din sala de fiecare data. Discutii, dezbateri si decizii ulterioare pe temele prezentate: 0.
  Tratatul privind mecanismul de stabilitate sta in Parlament din 2 decembrie 2011. 6 luni!!! Dezbateri: 0

  Si in final: capitolul III punctul 7 spune ca reprezentatul Romaniei trebuie sa aiba mandat cat mai reprezentativ. Daca adunam voturile fiecarui dintre parlamentarii prezenti intr-o anumita zi nu se ajunge la acelasi numar de voturi adunate de Presedintele in functie.
  Mai ales ca sunt sigur ca cele 15-25 de mii de voturi ale senatorului Antonescu nu vor fi numarate niciodata :)
 • +1 (1 vot)    
  Eu zic, (Marţi, 12 iunie 2012, 17:38)

  yvon [anonim]

  sa mearga Crinuta si Felix voiculescu.
 • +1 (1 vot)    
  logica de ponta (Marţi, 12 iunie 2012, 19:19)

  elwis [utilizator]

  D-ilor, lasati-l pe Ponta, asta nici nu citeste ,nici nu intreaba, nici nu pricepe si ,mai ales , are de satisfacut pretentiile nevestei si ale socrului:
  -presupunind ca nu prevede Constitutia, Ponta, in fruntea Guvernului , a fost numit de presedinte si , pina una alta, are mandatul limitat pina la viitoarele alegeri ! A prezentat un program de guvernare , pe baza caruia a obtinut votul de investitura si in care nu erau prevederi pentru anii 2014-2020 ! Ce-l indreptateste , legal, sa participe la negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual 2014-2020? Sau nu sintem in 2012 ? Sper ca nu logica d-ului Radu Rusanu ( vezi dupa-amiaza asta la B1 TV) care nu a aflat ca functia de presedinte al tarii este cistigata prin vot si nu ocupata pe baza de sondaje ! Si, mai ales, ceea ce este deosebit de periculos, Constitutia nu se interpreteaza ci se respecta, domnule " reprezentant "in Parlamentul Romaniei ! Jenanta lipsa de argumente sau atit puteti?
  -mecanismul de cooperare si verificare asupra justitiei (MCV)- aici suna a "lupul paznic la oi "!
  -l-a indus in eroare Nastase cu chestia ca " o sa-i povesteasca presedintele ce s-a discutat ! "-vad ca si ministrul Rus invoca aceeasi chestie -ca si cum propunerile si hotaririle in Uniunea Europeana si, implicit , in tara noastra, se iau si se transmit pe cale orala, (ca folclorul - "din gura in gura "), fiecare aplica ceea ce tine minte sau ceea ce pricepe etc.etc. "Isi asuma premierul..." tipa azi unul pe la tribuna Parlamentului !
  Am remarcat lipsa de apetit a lui Ponta de a citi si altceva decit reclamele la masini( -ca de priceput care sint caracteristicile tehnice nu pricepe, singurul aparat pe care stie sa-l citeasca , cred,ca e vitezometrul !) dar directivele si hotaririle Uniunii Europene sint transpuse in legislatia romaneasca , adoptata de Parlament si promulgata de Presedinte ! etc.etc.
  Atunci , ce cautata Ponta la Bruxelles ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by