In prima zi a Bacalaureatului 2012 au fost dati afara din examenul oral de limba romana opt absolventi de liceu, "din cauza diverselor tentative de frauda la care au recurs", informeaza Ministerul Educatiei. Trei elevi au fost surprinsi cu telefonul mobil, lucru strict interzis de metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat.

Cazurile s-au inregistrat in centre de examen din judetele Constanta si Neamt, respectiv municipiul Bucuresti. Alti 5 elevi (Braila - 2, Gorj - 2, Tulcea - 1) au apelat la materiale ajutatoare, de asemenea, interzise, fapt ce a atras eliminarea lor din examen.

Sesiunea iunie-iulie 2012 a examenului de bacalaureat a inceput luni, 11 iunie, cu evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba si literatura romana (proba A). Conform datelor furnizate de inspectoratele scolare judetene luni pana la ora 16.00, in prima zi a acestei probe s-au prezentat 48.408 absolventi de liceu.

Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba si literatura romana (proba A) continua marti, 12 iunie si se va incheia miercuri, 13 iunie, fiind urmata de evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna (proba B) ce se va desfasura in intervalul 13-15 iunie.

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Marian Pop, a anuntat ca la sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului 2012 s-au inscris 199.272 de absolventi de liceu, dintre care 154.367 sunt din seria curenta si 44.905 din cea anterioara, transmite Agerpres.

La prima proba a Bacalaureatului, cea de testare a competentelor lingvistice la limba si literatura romana, sunt asteptati sa vina 155.955 candidati, potrivit Agerpres. Anul trecut, la prima proba a Bacalaureatului s-au inscris peste 210.000 elevi.

Calendarul examenului de Bacalaureat - sesiunea iunie-iulie

11-13 iunie 2012Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana - proba A

13-15 iunieEvaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B

18-22 iunieEvaluarea competentelor digitale - proba D

25-27 iunieEvaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C

25 iunie proba de intelegere a unui text audiat, urmata de proba scrisa

26-27 iunie proba orala

2 iulieLimba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa

3 iulieLimba si literatura materna - proba E)b) - proba scrisa

4 iulieProba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisa (examen de Istorie pentru absolventii de la profilurile umanist, artistic, pedagogic, educatie fizica si sport, teologic, si examen de Matematica pentru absolventii de la profilurile real, servicii, resurse naturale si protectia mediului, tehnic, pedagogic si militar)

6 iulieProba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) - proba scrisa (geografie, logica, psihologie, economie, sociologie sau filosofie pentru profilul umanist; fizica, chimie, biologie sau informatica pentru profilurile real si militar; geografie, logica, psihologie sau economie pentru profilul servicii; fizica, chimie sau biologie pentru profilul resurse naturale si protectia mediului si pentru profilul tehnic; geografie, logica, psihologie, economie sau filosofie pentru profilurile artistic, pedagogic, educatie fizica si sport si profilul teologic)

8 iulieAfisarea rezultatelor

9 iulieDepunerea contestatiilor (orele 08:00 - 12:00)

10-12 iulieRezolvarea contestatiilor

13 iulieAfisarea rezultatelor finale

Ordinul de ministru privind organizarea si desfasurarea examenului de Bacalaureat 2012 precizeaza ca, "la solicitarea comisiilor de bacalaureat judetene/a municipiului Bucuresti sau din proprie initiativa, Comisia Nationala de Bacalaureat poate aproba prelungirea perioadelor de sustinere a probelor de evaluare a competentelor digitale sau lingvistice".

Liviu Pop, ministrul interimar al Educatiei, a anuntat ca toate centrele de examinare in care se desfasoara probele Bacalaureatului vor fi supravegheate cu camere video. De altfel si ordinul de organizare a BAC-ului prevede ca anul acesta "comisiile de bacalaureat judetene/ a municipiului Bucuresti vor asigura dotarea cu camere de supraveghere video functionale a salilor de clasa din centrele de examen, in care se desfasoara probele examenului de bacalaureat".

Cum se desfasoara examenul oral de limba romana

Subiectele pentru proba orala de limba romana si cea de limba materna cuprind texte literare si nonliterare, functionale si nonfunctionale, precum si itemi corespunzatori descriptorilor de competente din programele pentru bacalaureat. Subiectele au un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10-15 minute. Ca procedura de desfasurare, candidatul extrage un bilet si primeste hartie stampilata pentru ciorna. Pentru elaborarea raspunsurilor, fiecarui candidat i se acorda cate 15 minute pentru pregatirea raspunsurilor.

Atat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana/ limba materna, cat si la proba orala de evaluare a competentei lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata in liceu, candidatii intra in sala de examen in ordinea afisata, respectandu-se criteriul alfabetic si ora prevazuta pentru fiecare grupa, pe baza documentului de identitate.

Absolventii de liceu care au participat si au fost respinsi la sesiunile de bacalaureat organizate in anii 2010 si 2011 pot solicita recunoasterea probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale si a probelor scrise sustinute in aceste sesiuni, potrivit Ministerului Educatiei. Un elev care nu se prezinta la probele orale poate participa la probele scrise, insa nu poate promova examenul de bacalaureat.

Rezultatul obtinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national: mediu, avansat si experimentat.

Citeste si: