Ministerul de Interne, Ioan Rus, a declarat duminica, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, ca in unele zone din tara Politia Locala a actionat ca agent electoral al unor primari si ca in urma unei analize care se va face saptamana viitoare, se are in vedere inclusiv schimbarea prerogativelor acestei institutii, transmite Agerpres.

"Eu am mai spus, noi am avut intalniri zonale cu toate structurile ministerului, ca sunt locuri unde constatam ca Polita Locala se manifesta mai mult ca agent electoral al primarului in functie, decat ca institutie menita si ea sa apere ordinea si siguranta cetateanului si chestiuni ce tin de ordinea de drept intr-o comunitate. In aceeasi categorie incadrez si atitudinea sefului Politiei Locale din Targu Mures si fiindca am incadrat-o acolo, are un dosar penal si este deferit Parchetului pentru abuz in serviciu. Nu pentru asta este facuta si este platita de comunitate Politia Locala. Nu peste tot este asa. Sunt locuri unde Politia Locala isi face treaba, dar sunt locuri sau momente in care se manifesta ca si un agent electoral privat al primarului in functie - egal ca-i PSD, PDL, PNL sau din care partid face parte primarul", a declarat Rus.

Ministrul a sustinut ca in privinta sefului Politiei Locale Targu Mures, Valentin Bretfelean, s-a facut deja o ancheta si ca acesta este cercetat penal, fiind cel mai grav caz de acest gen semnalat in tara.

"De acolo incolo nu stiu ce vor face ei, mai departe, ceea ce stiu 100% e ca dupa finele acestei alegeri, in in teritoriu unei analize mari, care se va face, privitor la intreg procesul de desfasurare, unul dintre capitole va fi si rolul Politiei Locale in desfasurarea acestei alegeri si vom vedea in ce masura aceste concluzii ne vor face sa gandim in vreun fel sau altul chiar schimbarea prerogativelor acestui tip de Politie. Sunt locuri unde se manifesta ca agent electoral al celui care ii plateste, dar cel care ii plateste nu e primarul si nici CL, ci comunitatea (...) Analiza finala ne va spune ce erori sunt in atributiile si acestei structuri a unei autoritati negale. De nivelul acesta, ca seful Politiei Locale sa fie deferit justitiei, este singurul din tara", a accentuat Ioan Rus.

Ministrul a facut referire la incidentul semnalat in urma cu o zi, cand echipe ale Politiei Locale Targu Mures au lipit mesaje in blocurile de locuinte, potrivit carora anumite persoane ar intentiona sa vandalizeze locuintele si masinile din oras, apreciindu-se ca aceste masaje "ar crea panica in randul populatiei".

Acesta a precizat ca nu poate sa anticipeze care vor fi modificarile, deoarece in urma raportarilor s-ar putea consta ca "ceea ce constatam negativ in Mures sa constatam ca fiind pozitiv in Botosani".

Ioan Rus a subliniat ca intr-adevar politiile locale in Romania sunt inca un experiment, dar ca in alte tari au o traditie si ca s-ar putea "sa fie o idee foarte buna dar la care sa nu ii fi venit timpul".

Ministrul de Interne a mai spus ca ministrii au sarcina de la primul ministru sa organizeze alegerile in conditiile cele mai bune cu putinta, sa se asigure corectitudinea lor, sa asigure inexistenta unor evenimente care sa umbreasca acest scrutin electoral.

"Acesta este un an important, in care in Romania se desfasoara doua scrutinuri electorale, asta este foarte clar ca parte din energia Ministerului de Interne, energia Guvernului se va consuma si pe aceasta activitate. Iar pentru MAI chiar este un consuma mare de energie, pentru ca avem 50.000 de oameni angrenati direct sau indirect de alegerile locale, acelasi lucru se va intampla si in toamna. Ati observat pe parcursul acestei luni de campanie electorala au fost evenimente de toate felurile, unele dintre ele obligatoriu de sanctionat, decid e la distrugeri de materiale publicitare, la agresiuni si pana la mita electorala. Prima data in istoria postdecembrista avem arestati pentru mita electorala si evenimente mai grave, dar nu de natura sa ne faca sa avem vreo indoiala in ceea ce priveste corectitudinea acestor alegeri si buna lor desfasurare. Fara sa avem pretentii de variante ideale. Pana la ideal mai sunt pasi de facut, dar aprecierea este ca lucrurile pana acum lucrurile sunt in regula", a precizat ministrul.

Ioan Rus a vizitat pana acum judetele Cluj si Mures, urmand a se deplasa in judetele Harghita, Covasna si Prahova.