Romania are sanse mai mari ca niciodata sa adere la spatiul Schengen, mai ales ca si contextul politic din Olanda s-a modificat, a declarat vineri, la TVR Info, Marian Tutilescu, seful departamentului Schengen din cadrul ministerului de Interne. El a explicat ca aderarea se va produce in doua etape: ridicarea frontierelor maritime si aeriene, in 28 octombrie si decizia privind ridicarea frontierelor terestre, cel tarziu in martie 2013. Tutilescu a tinut sa sublineze ca exista o ingrijorare reala ca dupa ridicare controalelor la frontiera Bulgariei cu Grecia, "valul de migranti din Grecia va afecta major statele membre Schengen".

"Spatiul Schengen se caracterizeaza nu doar prin libertate, ci si prin securitate iar prin aceasta masura (a reintroducerii controalelor interne pe perioade scurte de timp-n.r.) se micsoreaza nivelul de libertate in tarile afectate de migratie, dar se mareste gradul de securitate;...Exista o ingrijorare in randul statelor membre Schengen ca odata cu ridicarea controalelor de la frontierele terestre ale Romaniei si Bulgariei, respectiv frontierele Bulgariei cu Grecia, valul de migranti din Grecia va afecta major statele membre Schengen; veti intelege de ce s-a propus aceasta varianta de aderare in doi pasi a Romaniei si Bulgariei, prima data cu frontierele maritime si aeriene, decizia urmand a fi luata in septembrie (si aplicabila incepand cu 28 octombrie, cand se schimba ora si cand se stabilesc terminalele Schengen non-Schengen in aeroporturi)", a declarat Tutilescu.

Ministrii europeni de interne au aprobat o reforma controversata a Spatiului Schengen. Modificarile, aprobate joi, permit reintroducerea controalelor la frontierele interne pentru sase luni sau chiar un an, doar in situatii exceptionale. Masura a fost propusa de Franta si de Germania, state care se tem ca austeritatea si blocajul financiar din unele state vor provoca o migratie greu de controlat. Exista si o veste buna: presedintia cipriota a Uniunii Europene anunta ca aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen va fi o prioritate.

Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a declarat pentru TVR Info, ca Romania ar putea adera la Schengen in luna septembrie. Ministrul a mai spus ca varianta introducerii controalelor la frontiere ar avea un impact pozitiv asupra sanselor noastre, in septembrie. "Paradoxal, s-ar putea sa ne ajute pentru o decizie favorabila de aderare la Schengen in luna septembrie", spune Corlatean. In ceea ce priveste Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), ministrul Justitiei este de parere ca a fost si este un instrument util Romaniei, iar pentru luna iulie (cand va fi prezentat raportul Comisiei Europene privind MCV-n.r.) ministrul spune ca asteapta un raport obiectiv si pozitiv, care sa reflecte cei 5 ani de reforme in justitie care s-au facut in Romania.