Un incendiu a izbucnit, joi, la acoperisul unui turn al fostei fabrici de ulei din complexul Moara lui Assan din zona Bucur Obor, a declarat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti, Daniel Vasile. Flacarile au o inaltime de trei metri. Pompierii intervin cu trei autospeciale cu apa si spuma, un echipaj de descarcerare si unul de prim ajutor, dar si cu o vola, pentru a curata daramaturile. Pana in prezent nu au fost gasite victime.

Moara lui Asan, aproape distrusaFoto: Florin Balteanu

UPDATE 21.00: Dupa circa zece ore de lupta cu flacarile, incendiul inca nu a fost stins. Pagubele nu pot fi estimate pana cand pompierii vor putea patrunde in cladire. "Elicopterul s-a retras. Peste noapte vor ramane la fata locului echipajele ISU. Deocamdata nu se poate spune cu certitudine ce anume a fost distrus. Stim cu certutudine ca a cazut acoperisul. Mai multe lucruri vom afla abia dupa ce vom putea patrunde in cladire", a declarat pentru Hotnews.ro purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti, Daniel Vasile.

UPDATE 16.00: Pompierii au intervenit cu un elicopter pentru a stinge incendiul de la Moara lui Asan. Purtatorul de cuvant al ISU Bucuresti, Daniel Vasile, a declarat ca este pentru prima data cand institutia solicita interventia unui elicopter pentru stingerea unui incendiu in Bucuresti. Monumentul arde de trei ore.

Anatol Albu, purtatorul de cuvant al Primariei sectorului 2 a declarat pentru postul Realitatea Tv ca este posibil ca focul sa fi fost pus de oamenii strazii. Acesta spune ca nu crede ca focul a fost pus intentionat deoarece, la Primarie, nu exista in aprobare niciun proiect imobiliar.

Irina Iamandescu, lector la Universitatea de Arhitectura, a declarat la Realitatea Tv ca incendiul nu se putea declansa de la sine, avand in vedere ca nu existau materiale inflamabile in cladire.

Si in 2008 Moara lui Asan a fost afectata de un incendiu puternic. La vremea respectiva societatea civila sustinea ca focul a fost pus intentionat pentru ca proprietarii sa poata demola cladirea, monument istoric si sa construiasca altceva in loc.

Dupa 1990 aceasta cladire este vandalizata sistematic de oamenii strazii si hotii de fier vechi.

In legatura cu situatia deplorabila in care se afla cladirile ce fac parte din ansamblul Moara lui Assan, Primaria Sectorului 2 sustine ca a facut numeroase demersuri catre proprietarii imobilelor si catre Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Primaria Municipiului Bucuresti, Prefectura Municipiului Bucuresti, Politia Sectorului 2 pentru a se gasi o solutie de salvare a situatiei insa nu s-a luat nicio masura, se arata intr-un comunicat de presa.

Moara lui Asan, prima moara cu aburi din Bucuresti, a fost construita in 1853 de negustorii George Assan si Ioan Martinovici. La vremea respectiva a fost si cea mai inalta cladire din Capitala. La scurta vreme dupa ce a fost construita, moara a devenit unul dintre punctele de atractie pentru curiosii din zona, fiind numita fie "Moara de foc de la Obor", fie "Vaporul lui Assan".

La o jumatate de secol de la infiintare, ansamblului i s-au mai adaugat cateva cladiri, iar constructiei principale i-a fost atasat un ceas despre care George Potra spunea, in volumul "Din Bucurestii de ieri", ca a fost pentru multa vreme"ceasul oficial al oamenilor din cartierul Obor-Colentina". Pana in iunie 1948, cand a aparut legea nationalizarii intreprinderilor particulare, fratii Assan au actualizat in permanenta tehnologia fabricii.

Din 1974, in fostele spatii ale morii a functionat fabrica de paine "Graul". Astazi, firmele Solaris S.A. si Graul S.A. detin fabricile Asan, a caror suprafata este de 47.000 mp.

Citeste si: