Primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, explica, intr-un interviu la RFI, decizia de a muta zeci de familii de romi in fostul sediu al combinatului Cuprom. El sustine ca "nu e vorba de un combinat chimic, ci de niste sedii administrative" igienizate. Mai mult, sustine primarul, romii nu au fost intoxicati din cauza unor substante chimice aflate la fata locului, ci din cauza unor "sprayuri paralizante" folosite de unii "pseudo-lideri" ai comunitatii de romi.

Ambasada SUA la Bucuresti se arata ingrijorata de mutarea familiilor de romi din Baia Mare. De asemenea, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii analizeaza cazul, pentru a vedea daca e de competenta sa ori e un caz penal.

Primarul de Baia Mare, Catalin Chereches, spune ca isi doreste de fapt integrarea sociala a romilor: "Noi avem o problema la nivelul municipiului Baia Mare cu patru pungi de saracie, in care sunt constructii improvizate, construite de aproximativ 20 de ani, pe terenuri apartinand domeniului public, constructii absolut improprii, unde nu exista apa, canalizare, curent electric. Mai mult decat atat, ele sunt in apropierea unor cartiere de locuit ale municipiului Baia Mare si exista un mare disconfort creat celor care locuiesc in aceste cartiere ale municipiului. Dorinta noastra a fost sa eliminam aceste pungi de saracie si sa gasim variante alternative".

Primarul de Baia Mare sustine ca mutarea romilor in sediul Cuprom a fost "absolut legala". "Acum o luna de zile, am demarat procesul de mutare, facut intr-un mod absolut legal si pe baza unor proceduri foarte clare, acorduri de mutare, respectiv acorduri de demolare semnate de catre familiile rome, inclusiv angajamente de respectare a drepturilor minorilor. Oamenii au vazut exact locul unde-i mutam, nu e vorba de un combinat chimic, ci de niste sedii administrative ale fostului combinat de producere a cuprului. Acolo au lucrat pana acum cateva luni oameni, directori, ingineri, profesionisti care se ocupau de gestionarea problemelor acelei societati. Toate spatiile respective au fost igienizate, avem acordurile inclusiv de la Directia Sanitara, toate avizele cu privire la functionarea ca si locuinte de necesitate si mai mult decat atat, nici o familie mutata nu a dorit sa plece de acolo", spune Catalin Chereches.

Primarul municipiului Baia Mare da vina pe liderii comunitatii rome, pentru intoxicarea romilor mutati.

Continuarea pe www.rfi.ro.