Presedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a fost insotit in vizita in Romania de Bayer Zsolt, un cunoscut ziarist de la Budapesta, caruia autoritatile romane i-au interzis accesul in tara in 2004, in timpul Guvernului Adrian Nastase, pe motiv ca "a incitat la actiuni impotriva ordinii constitutionale", relateaza Digi24.

Presa de la Budapesta a scris ca Bayer Zsolt, jurnalist de la publicatia maghiara Magyar Hirlap, face parte din anturajul presedintelui Parlamentului ungar. Jurnalistul maghiar apare intr-o fotografie publicata, miercuri, in editia online a Magyar Hirlap, alaturi de presedintele Parlamentului ungar si de seful de cabinet Veress Laszlo, in fata Aeroportului Transilvania din Targu Mures.

"Pana la urma lui Laszlo Kover i s-a permis sa intre in tara", scriu jurnalistii de la Magyar Hirlap adaugand ca "Victor Ponta are doua fete: politicienii romani apar frecvent in campaniile electorale din Moldova".

Potrivit Digi24, in februarie 2004, Bayer Zsolt, pe atunci jurnalist la Magyar Nemzet, a fost oprit la Punctul de Trecere a Frontierei de la Bors, in timp ce incerca sa intre in tara, pentru a participa la vizita de la Cluj a ministrului ungar de Interne de la acea vreme, Monika Lamperth.

Masura a fost criticata de unii reprezentanti ai comunitatii maghiare din Romania, care au solicitat explicatii autoritatilor romane. In 2004, Guvernul Romaniei era condus de Adrian Nastase (PSD) si Ioan Rus fusese numit ministru de Interne.

La cateva zile dupa aplicarea interdictiei de intrare in tara, Ministerului Administratiei si Internelor a prezentat motivele masurii. Intr-un comunicat de presa de la aceea vreme al Guvernului se arata ca:

"Avand in vedere unele din actiunile sale care pot aduce atingere integritatii nationale si pot pune in pericol apararea, ordinea publica si siguranta nationala, la solicitarea organelor in drept si conform prevederilor art.6 din O.U.G. nr.194/2002 aprobata prin Legea nr.357/2003 privind regimul strainilor in Romania, acestuia nu i s-a permis intrarea in tara noastra.

Persoana in cauza este cunoscuta de catre institutiile statului roman de siguranta nationala, intrucat, in repetate randuri, in public, a incitat la actiuni impotriva ordinii constitutionale, facand apologia tezelor revizioniste si a manifestat sprijin in favoarea secesionismului, prin activitatea sa publicistica contestand calitatea de stat national si unitar a Romaniei.

Aceasta masura, legala, conforma practicilor comunitare si valabile in orice stat de drept, se mentine pentru o perioada determinata, iar ulterior, in situatia in care indeplineste conditiile prevazute de lege, persoanei in cauza ii va fi permisa intrarea in Romania."

Radio Europa Libera informa, pe 26 martie, citand publicatia Kronica: "la numai o luna dupa ce i s-a refuzat intrarea in Romania, ziaristul ungar Bayer Zsolt a si aflat motivul interdictiei. Intr-o nota a ambasadei romane la Budapesta se mentioneaza: Bayer instigase la nesupunere civica, drept pentru care, timp de trei luni, nu mai poate vizita Romania".

"Interdictia i-a fost pusa dupa ultima sedinta a CSAT, la indicatiile SRI si dupa ce Adrian Nastase declarase ca strainii care fac declaratii publice referitoare la reconfigurarea frontierelor Romaniei ar putea fi etichetati persona non grata", scria la acea vreme publicatia Ziua precizand ca jurnalistul maghiar ar fi primit interdictia de a intra in Romania timp de un an, relateaza Digi 24. Ziua a publicat si o crisoare deschisa a lui Bayer Zsolt intitulata "Despre problemele noastre nediscutate. Scrisoare deschisa catre Smaranda Enache si prietenii mei romani".

"Prieteni! Chiar asa mare e problema? In 2004 un scriitor, un ziarist pericliteaza suveranitatea statului roman? Un carturar maghiar poate sa puna in pericol munca, sacrificiile si puterea conservatoare a mai multor generatii de patrioti romani? Oare constitui eu un pericol pentru Romania - sau pentru acei politicieni, care isi fac capital din teama, numai din teama, caci de altceva nu dispun? Oare nu acei politicieni se simt amenintati, care s-au sculat si s-au culcat cu Operele complete ale lui Lenin, care au batut din palme la sedintele de partid, ovationand un debil mintal, dar care acum inaugureaza pomul de craciun la Vatican? Oare nu pe acei politicieni ii pun eu in pericol, care - fiind maghiari! - au fost membrii partidului comunist al debilului, si care acum ii dau lectii de europenism si de democratie episcopului Tokes... Oare nu pe acei politicieni ii pun eu in pericol, care sunt interesati in a pastra linistea, a nu discuta despre problemele noastre comune? Care le-ar pune botnita celor care intreaba, celor care gandesc, celor care nu uita? Oare nu pe acei... Aiurea! Pentru ce atatea intrebari? Daca suntem la fel in ceea ce priveste identitatea de «tara-bac», suntem la fel si in ceea ce ii priveste pe cei ce ne conduc din nou...", scria jurnalistul maghiar.