Procurorul de sedinta in dosarul Trofeul Calitatii, care are un nou termen la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a sugerat in aceasta dimineata ca fostul premier, Adrian Nastase, a vorbit la ora cinci dimineata cu Adrian Balaban Grajdan, fostul sef al ISC, pe data de 22 mai, adica exact ziua in care institutia s-a retras din proces. Procurorul de sedinta a intrebat daca e adevarat ca Adrian Nastase a discutat la ora cinci dimineata cu fostul sef ISC insa instanta, la cererea avocatilor fostului premier, i-a respins intrebarea, admitand insa ca procurorul sa depuna acte la dosare. Nastase a declarat, in timpul procesului, ca nu a discutat cu Grajdan "nimic despre faptele de care sunt cercetat in cauza".

Miercuri, 30 mai, Ora 11.00. Instanta da cuvantul procurorului pentru intrebari. Popovici doreste sa intervina. Procurorul ii pune intrebari lui Nastase: daca il cunoaste pe Adrian Balaban Grajdan, daca a discutat cu el? Nastase: "Pe domnul Grajdan l-am intalnit in cadrul departamentelor partidului. Domnul Grajdan este membrul a departamentelor partidului. Este membru PSD. Il cunosc de vreo doi ani. Iar in fiecare joi a saptamanii ma intalnescu cu Balaban Grajdan la sedintele departamentelor PSD unde sunt peste 100 de persoane."

Procurorul de caz continua cu intrebarile: Daca a luat legatura cu Balaban Grajdan inainte de inceperea acestui proces sau in timpul acestui proces?

Avocatul Ion Cazacu sustine ca intrebarea trebuie respinsa. "Exista un alt dosar" Nastase raspunde: "In cadrul acestui proces nu. Am discutat cu el cum trebuie construite noile institutii. Nu am discutat cu Grajdan nimic despre faptele de care sunt cercetat in cauza".

Procurorul revine cu intrebarea: "Va rog sa il intrebati daca in data 22 mai la ora 5 dimineata a discutat telefonic, sa aveti in vedere ca pe 22 Grajdan a depus adresa prin care ISC s-a retras din dosar. A discutat la 5 dimineata pe 22 mai cu Grajdan?" Avocatii intervin si cer respingerea intrebarii. Instanta respinge intrebarea procurorului de sedinta dar admite depunerea de acte la dosar.

Background

Reamintim ca Guvernul Ponta a decis in prima sa sedinta mutarea ISC de la ministerul dezvoltarii in directa subordonare a primului ministru. Cateva zile mai tarziu Victor Ponta a numit un nou sef, in persoana lui Adrian Balban Grajdan, care in prima zi de serviciu a decis retragerea institutiei din dosarul Trofeul Calitatii. Grajdan a retras ISC ca parte civila din dosar si a trimis o adresa Inaltei Curti in care sustinea ca nu exista prejudiciui.

Cu cateva saptamani in urma, ISC trimisese insa o adresa Inaltei Curti in care sustinea ca prejudiciul calculat se ridica la 75 de miliarde de lei vechi, mai mare cu 10 miliarde decat stabilise instanta care l-a condamnat in prima instanta pe Adrian Nastase la doi ani si jumatate de inchisoare cu executare si a dispus recuperarea prejudiciului.

Premierul Victor Ponta l-a demis pe Adrian Grajdan de la sefia ISC dupa trimiterea adresei prin care se retragea din proces catre Inalta Curte invocand "lipsa comunicarii" iar cateva zile mai tarziui a admis ca numirea sa a fost "o mare greseala".

Premierul Victor Ponta a sustinut, marti, citat de Agerpres, ca a 'reparat' orice fel de consecinta a solicitarii facute saptamana trecuta de fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, Constantin Grajdan, de retragere a ISC ca parte civila din dosarul 'Trofeul calitatii', prin faptul ca a dispus noii conduceri interimare a institutiei sa revina asupra documentului, inainte de termenul de judecata de miercuri pe care l-a dat Inalta Curte de Casatie si Justitie in proces.

'Am reparat orice fel de consecinta care ar fi putut sa existe. (...) Asta am si facut, inainte de termenul de judecata, care este maine', a declarat Ponta, la Prima TV. El a subliniat ca initial l-a numit pe Constantin Grajdan in functia de inspector general al ISC pe motiv ca avea experienta ca inspector general adjunct.

'Am numit 150 de oameni. Functia de prim-ministru presupune si semnarea unor decizii privind foarte multe persoane. Daca as fi reusit, uite, din 150, doi am gresit, cu 148, deocamdata, sper, ca nici pe viitor sa nu fie probleme', a mai spus Ponta referitor la persoanele pe care le-a numit in functii publice de cand a preluat sefia Guvernului.

La solicitarea premierului Ponta, conducerea interimara a ISC a retras luni de la Inalta Curte solicitarea facuta de fostul sef al Inspectoratului, Constantin Grajdan, prin care institutia renunta la a se mai constitui parte civila in dosarul 'Trofeul calitatii', pentru recuperarea eventualului prejudiciu.