Insarcinatul cu afaceri a.i. al Siriei la Bucuresti a fost convocat la MAE marti, de catre secretarul de stat Dan Petre, informeaza un comunicat al MAE. Oficialul roman a condamnat ferm violentele incalificabile comise in Houla si a facut apel la incetarea violentelor. Intre timp, Franta, Germania si Marea Britanie au decis expulzarea ambasadorilor sirieni in urma masacrului care a avut 108 victime, dintre care 49 de copii.

La 29 mai 2012, secretarul de stat Dan Petre l-a convocat la sediul MAE roman pe insarcinatul cu afaceri a.i. al Republicii Arabe Siriene la Bucuresti.

Secretarul de stat Dan Petre "a condamnat ferm violentele incalificabile comise, recent, in localitatea Houla" si "a exprimat profunda indignare fata de astfel de acte, care sunt de natura sa ameninte inclusiv stabilitatea si securitatea regionala", se arata in comunicatul Ministerului de Externe.

In plus, "MAE roman a facut apel la regimul sirian sa inceteze de urgenta orice forma de violenta si a solicitat punerea in aplicare cu rigurozitate si in intregime a planului emisarului comun al ONU si Ligii Statelor Arabe, Kofi Annan".

Intre timp, in mai multe capitale europene s-a luat decizia expulzarii diplomatilor sirieni. Noul presedinte francez, Francoi Hollande, a anuntat ca ambasadoarea siriana va fi expulzata din Franta "marti sau miercuri", in timp ce presa germana relateaza ca ambasadorului sirian de la Berlin i s-a pus in vedere, de catre Ministerul german de Externe, ca are la dispozitie 72 de ore pentru a parasi Germania. decizii similare au fost luate la Londra, iar Australia a expulzat si ea doi diplomati sirieni.