Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a anuntat, marti, ca reprezentati ai Ministerului Finantelor, Minesterului Sanatatii, Ministerul Justitiei, ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ai industriei de medicamente vor face o analiza de impact privind modificarea formulei de calcul a taxei de clawback in urma careia va fi luata o decizie cu privire la ea, informeaza Mediafax.

"Se vor face simulari care sa evidentieze cum vor influnenta aceste modificari structura bugetului", a explicat ministrul Vasile Cepoi.

Potrivit ministrului, grupul de lucru are ca termen estimat 15 iunie pentru finalizarea acestei analize de impact, pe baza careia se vor lua urmatoarele decizii privind modificarea taxei de clawback.

Ministerul Sanatatii precizeaza ca repezentantii Asociatiilor Producatorilor romani si internationali de Medicamente si cei ai Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice au fost de acord cu aceasta varianta de lucru si vor face parte din grupul de lucru.

Ministrii Sanatatii si Finantelor au discutat cu premierul Victor Ponta despre taxa de clawback in industria farmaceutica, dupa ce companiile din sistem au atentionat, luni, ca retrag medicamentele compensate si gratuite de pe liste daca Guvernul nu schimba taxa.

Companiile din Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si cele ale Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) solicita suspendarea legii taxei clawback, pe care o considera nesustenabila, se arata intr-un comunicat.

Guvernul a transmis Fondului Monetar International ca va mentine taxa de clawback in industria farmaceutica, contestata si la inceputul acestei saptamani de catre producatorii de medicamente, prezentand acest sistem de taxare ca metoda principala pentru a evita acumularea de noi arierate in domeniu.

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a povestit intr-un interviu pentru HotNews.ro din 11 mai 2012 ca "taxa de clawback este singurul mecanism de control al pietei medicamentelor. Problema este ca, asa cum e formulata legislatia in prezent, se pare ca poate duce la riscul retragerii de pe piata a unor medicamente. Daca acestea vor fi medicamente fara alternativa terapeutica sau cele care dau pretul de referinta, atunci riscam sa avem o problema foarte mare."

"In momentul de fata, asupra acestui risc ne-au atras atentia producatorii de medicamente. Va aduceti aminte de evenimentul cu morfinele? Eu am avut ulterior mai multe intalniri pe aceasta tema cu dansii. In momentul de fata analizam cu CNAS si Ministerul de Finante care sunt riscurile aplicarii taxei in aceasta forma si ce solutie sa gasim pentru ca pe de o parte sa nu pierdem controlul pietei si pe de alta parte sa nu ne trezim ca ne vor lipsi medicamentele de care avem nevoie sau sa ne creasca costurile la medicamente prin retragerea medicamentelor care dau pretul de referinta, a mai declarat Vasile Cepoi pentru HotNews.ro precizand ca "taxa de clawback ramane sigur, doar modul ei de aplicare va trebui reanalizat."