Premierul Victor Ponta a sustinut, luni, ca a avut o singura ezitare cand l-a demis pe Vladimir Tismaneanu de la conducerea Consiliului stiintific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoriei Exilului Romanesc legata de faptul ca acesta a scris o carte excelenta despre presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, relateaza Agerpres.

"Am avut o singura mica ezitare la eliberarea din functie a dlui Tismaneanu, ca a realizat o carte excelenta cu dl Iliescu. De altfel, este singura carte pe care am citit-o despre dl Iliescu , dar este foarte buna. (...) A facut un interviu exceptional cu dl Iliescu si totusi l-am eliberat din functie", a spus Ponta, intr-o conferinta comuna a liderilor USL.

Pe de alta parte, presedintele PNL, Crin Antonescu, a comentat numirea lui Dinu Zamfirescu la conducerea acestei institutii, despre care a sustinut ca exista multe elemente care il recomanda pentru aceasta functie.

"Pe Dinu Zamfirescu il califica pentru aceasta pozitie, in primul rand, faptul ca a fost una din personalitatile marcante ale exilului romanesc activ", a spus Antonescu, adaugand ca Zamfirescu este recunoscut atat pe plan intern, cat si international, pentru ceea ce a facut in exil.

El a mai argumentat ca in trecut a semnat un protest legat de arhiva lui Stefan Gan impotriva conducerii Institutului privind memoria exilului romanesc, asigurata la acea data tot de Zamfirescu, ca un demers la care avea nevoie de clarificari.

"Am semnat si am interpelat (...) pentru a elucida o imprejurare de care aveam cunostinta si in legatura cu care erau necesare clarificari. Asta nu punea sub semnul indoielii activitatea lui Dinu Zamfirescu in general si activitatea in fruntea acelui institut privind memoria exilului romanesc", a spus Antonescu.

Premierul Victor Ponta l-a numit, pe 24 mai, pe liberalul Dinu Zamfirescu la conducerea Consiliului stiintific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoriei Exilului Romanesc, dupa ce anterior l-a eliberat din aceasta functie pe Vladimir Tismaneanu.