Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) l-au condamnat, luni, pe fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, la sapte ani de inchisoare cu executare, intr-un dosar in care a fost judecat pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, deturnare de fonduri si fals intelectual. Decizia este definitiva, informeaza Agerpres.

Ioan Avram MuresanFoto: AGERPRES

Completul de cinci judecatori al instantei supreme a mentinut astfel condamnarea decisa, in aprilie 2011, in cazul lui Ioan Avram Muresan de catre instanta Inaltei Curti de Casatie si Justitie care a judecat la fond acest dosar.

Instanta urmeaza sa emita mandatul de executare a pedepsei, care va fi trimis in cazul lui Ioan Avram Muresan la Serviciul Urmariri din Politia Baia Mare, pentru punerea in executare, informeaza Mediafax.

De asemenea, Completul de cinci judecatori a pastrat si sentintele decise in cazul celorlalti inculpati din dosar.

Astfel, Ioan Enea Truta a ramas cu pedeapsa de sapte ani de inchisoare cu executare pentru deturnare de fonduri si a fost achitat pentru complicitate la luare de mita, iar Silvia Capitanu (fosta Buzatu) a primit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare cu executare pentru deturnare de fonduri.

Si in cazul acestora, instanta va emite mandatele de executare a pedepselor primite.

Pe latura civila, instanta i-a obligat pe cei trei, in solidar, la plata a 2.950.768,89 lei despagubiri civile catre Ministerul Agriculturii.

Jiga Dan a fost achitat pe motiv ca fapta nu exista in cazul acuzatiei de luare de mita.

Avram Muresan, Ioan Truta Enea (fost secretar general adjunct si consilier in cadrul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei - MAA), Silvia Capitanu (fost director general al Directiei Integrare Europeana si Cooperare Internationala din MAA) si Dan Jiga (fost director general al Directiei Generale Economice si Relatii Bugetare din MAA) au fost trimisi in judecata in acest dosar in 18 decembrie 2003.

Procurorii l-au acuzat pe Ioan Avram Muresan ca, in calitate de ministru, ar fi intocmit, in mai 1999, noiembrie 1999 si aprilie 2000, mai multe rapoarte pentru scoaterea din rezerva de stat sub forma de imprumut a cantitatii de 5.000 de tone ulei, beneficiar fiind SC Sun Oil SRL Ramnicul de Jos - judetul Constanta.

Anchetatorii au stabilit ca Muresan, Truta si Capitanu ar fi schimbat destinatia fondului de contrapartida aferent imprumutului extern acordat de Agentia pentru Dezvoltare Internationala a Statelor Unite Guvernului Romaniei (conform conventiei incheiate la 5 aprilie1993) si au folosit acest fond in alte scopuri decat cele prevazute de HG 949/1999, cauzand atunci Ministerului Agriculturii o paguba de 29.507.688.963 de lei vechi.

Instanta i-a mai judecat pe Truta si Jiga pentru ca, in calitatile pe care le aveau in Ministerul Agriculturii, au pretins bani de la denuntatorul Valentin Nedelcu, pentru acordarea unor prime de export de grau si porumb, precum si pentru facilitarea unor credite pentru achizitionarea de produse agricole.