Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a declarat ca in prezent analizeaza situatia spitalelor inchise la 1 aprilie 2011, existand posibilitatea deschiderii unor "centre de sanatate multifunctionale" sau chiar a redeschiderii, pe cheltuiala autoritatilor locale, a celor care au fost "inchise eronat", potrivit Mediafax. El a precizat, insa, ca aceste cazuri sunt putine.

"Acolo unde s-a inchis un spital sau nu mai functioneaza la ora actuala - sau nu s-a inchis, spitalul exista si n-a fost nici desfiintat macar, dar nu mai functioneaza, deci populatia respectiva nu mai beneficiaza de niste servicii medicale - se pune intrebarea: serviciile medicale pe care spitalul respectiv le acorda erau de nivel de servicii de spital sau nu? Daca vom constata ca erau intr-adevar servicii spitalicesti si atunci a fost eronat intrerupta activitatea acelui spital, vom permite sa se refaca, daca este posibil, daca constatam ca are resursele necesare. Dar in aceasta situatie vor fi foarte putine spitale, pentru ca majoritatea nu acordau servicii spitalicesti, ele acordau servicii de tip ambulator, doar ca, fiind numit spital, fiind in relatie contractuala cu Casa (de Asigurari de Sanatate), pacientii respectivi dormeau acolo", a spus Vasile Cepoi.

"Deci in ziua in care aceste spitale trebuiau sa-si transfere pacientii internati in alte spitale, din capitala de judet, spre exemplu, toti pacientii respectivi s-au externat, nu prea a fost ce transfera. Daca intr-adevar erau pacienti care trebuiau spitalizati, nu ar fi putut fi transferati", a adaugat el.

Vasile Cepoi mai spune ca, pe de alta parte, inchiderea spitalelor a lasat fara servicii medicale "o populatie de 30.000, 50.000, de 100.000 de locuitori", arondate unitatilor medicale respective.

El a aratat ca exista, inca din 2003, o strategie de rationalizare a spitalelor, care propunea reorganizarea si transformarea lor in centre de sanatate multifunctionale - "un gen de policlinici ceva mai complexe", care sa asigure urgenta, permanenta, accesul la servicii medicale de specialitate si eventual spitalizarea de zi.

Cazurile care necesita internare ar urma sa fie trimise la spitale care pot sa ii asigure serviciile medicale necesare, a precizat Cepoi. El a mai spus ca analiza va arata care dintre spitale vor putea fi redeschise si care vor deveni centre de sanatate multifunctionale: "Am solicitat cu o luna in urma (informatii despre) care este nivelul, dotarea fiecarui spital, ce s-a intamplat cu aparatura respectiva - daca exista acolo, daca este functionala s.a.m.d. - acum am solicitat iarasi autoritatilor locale de acolo (informatii despre) ce resurse umane au, ce propuneri au, cum doresc sa faca. Analizam propunerile lor si in functie de rezultatul acestor analize, vom decide daca infiintam centru de sanatate multifunctional sau daca eventual redeschidem spitalul".

El a precizat ca eventualele costuri de redeschidere a spitalelor, acolo unde se impune acest lucru, vor fi suportate de comunitatea locala, intrucat spitalul ii apartine: "Iti iei inapoi personalul, iti reorganizezi activitatea cum a fost. Adica ce ar costa, ce costuri care sa fi fost induse de decizia ministerului ar fi? Dati-mi un exemplu. Deci ministerul ce-a spus? "Nu mai puteti intra in relatie contractuala cu Casa", atat. Personalul a plecat si s-a angajat in alte spitale, in rest a ramas totul pe loc. Ei au conservat, au pus lacat pe spital sau l-au transformat in azil pentru persoane varstnice. Daca au pus lacat, ridica lacatul, cheama inapoi personalul medical si au rezolvat problema. Care sunt costurile? Utilitatile le-au platit pana acum, e treaba lor ca n-au pastrat spitalul. Iar de acum incolo, daca spitalul functioneaza, plateste utilitatile. Oricum, ei pot, prin lege au dreptul sa plateasca utilitatile, daca vor sa sprijine un spital local".

Cepoi a mai afirmat ca in cazul spitalelor transformate deja in azile de batrani autoritatea locala ar trebui sa "faca eforturi" pentru a putea deschide acolo un centru de sanatate multifunctional sau sa redeschida spitalul: "In spatiul respectiv autoritatea locala de acolo poate sa redeschida si ar trebui sa faca eforturi sa gaseasca un spatiu in care sa deschida un centru multifunctional. Sau poate chiar tot acolo e posibil sa nu fie folosit in totalitate spatiul respectiv. Lucrurile acestea vor rezulta in urma evaluarii".

67 de spitale au fost inchise la 1 aprilie 2011. Multe sunt acum centre de permanenta, cu medici de familie, dar sunt si situatii in care se asteapta inca avizele. Cateva dintre fostele spitale sunt acum camine de batrani, iar altele, putine, au ramas functionale prin decizii in instanta.