Hidrologii au instituit, joi, codul portocaliu de inundatii pe cursul superior al Prahovei si pe raul Barlad si afluentii sai, avertizarea emisa in urma cu o zi fiind si ea prelungita, anunta Administratia Nationala "Apele Romane".

"Avand in vedere situatia hidrometeorologica si prognoza meteorologica pentru urmatoarele 24 de ore, se actualizeaza avertizarea hidrologica 11 din 23 mai, dupa cum urmeaza: se mentine cod portocaliu pe Motru si pe afluentul sau Cosustea (judetul Mehedinti) si pe Teleajen si pe Cricovul Sarat (judetul Prahova); se instituie cod portocaliu pe raurile din bazinele hidrografice Prahova superioara si Barlad si afluentii sai din judetul Vaslui, Galati si Vrancea", se arata in textul avertizarii hidrologice de joi, citat de Mediafax.

Si codul galben instituit miercuri pe raurile din bazinele hidrografice Bega Veche, Bega, Timis, Barzava, Caras, Nera, Cerna, Jiu, Olt, Arges, Ialomita si afluentii acestora din zonele indicate se mentine in vigoare. Mai mult, acelasi cod galben a fost instituit, incepand de joi, si pe raurile din bazinele hidrografice Olt superior si Vedea, pe afluentii din bazinul inferior al Argesului, pe raul Calmatui, pe cursurile superioare ale Buzaului, Putnei, Ramnicului Sarat, Trotusului, Bistritei, Moldovei si Sucevei si pe afluentii acestora din zona de munte.

Tot codul galben a fost instituit joi si pe afluentii Buzaului inferior, pe unii afluenti ai Siretului si Prutului inferior si pe raurile din Dobrogea.

Hidrologii adauga ca inundatii locale pot aparea si pe unii afluenti de grad inferior ai raurilor vizate de avertizare, precum si pe cursurile de apa necadastrate.

Si meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de ploi si vijelii, valabila pentru Bucuresti si judetele Prahova, Buzau, Braila, Ialomita, Calarasi, Ilfov, Galati, Vrancea, Suceava, Neamt si Bacau, incepand de joi, ora 18.00, pana vineri, ora 6.00.

Totodata, atentionarea cod galben emisa miercuri de meteorologi ramane in vigoare pana vineri, la ora 9.00.