Credinciosii ortodocsi si greco-catolici sarbatoresc, joi, la 40 de zile de la Paste, Inaltarea Domnului la cer, fapt petrecut, potrivit Scripturilor, pe Muntele Maslinilor de langa Ierusalim, unde Iisus si-a chemat apostolii pentru o ultima binecuvantare, scrie Agerpres.

Desi prin Inaltarea Domnului activitatea Sa pamanteasca lua sfarsit, Iisus le-a spus ucenicilor chiar in momentul Inaltarii: "Iata, Eu sunt cu voi pana la sfarsitul veacurilor".

El s-a inaltat pentru a trimite in lume Duhul Sfant, asa cum promisese: "Voi ruga pe Tatal sa va trimita un alt Mangaitor ca sa fie cu voi in veac". Acest lucru se va intampla zece zile mai tarziu, de Rusalii sau Cincizecime, cand, prin pogorarea Sfantului Duh peste Sfintii Apostoli, acestia s-au transformat din oameni timizi si simpli in misionari indrazneti si intelepti, care au raspandit invatatura crestina in toata lumea.

Dupa Inviere, Iisus li s-a aratat de mai multe ori, in diferite locuri, ucenicilor sau oamenilor care L-au cunoscut si au crezut ca El este Mesia. Prima care L-a vazut a fost Maria Magdalena, pe care insa apostolii nu au crezut-o, pana cand nu L-au vazut chiar ei. In prezent, pe locul din care s-a inaltat Iisus la cer, se afla o capela, fiind spatiu de inchinare atat pentru crestini, cat si pentru musulmani, intrucat Inaltarea lui Hristos la ceruri este recunoscuta in Islam, desi nu este mentionata in Coran.

In lacas se pastreaza o piatra care are imprimata o urma de picior despre care se spune ca ar apartine Mantuitorului.

Pana in anul 312, cand s-a botezat Imparatul Constantin cel Mare, crestinii praznuiau aceasta sarbatoare intr-o pestera de pe Muntele Maslinilor, ferindu-se de cei care ii persecutau. In jurul anului 390 aici s-a ridicat prima biserica, daramata insa in 614 de persi si refacuta apoi de eparhul Modest.

In unele locuri, de sarbatoarea Inaltarii, numita si Ispas, se taie mieii si se insemneaza vitele cu vopsea pe blana si cu crestaturi pe urechi. Este ziua in care credinciosii se saluta cu ''Hristos s-a inaltat!'' si raspund ''Adevarat s-a inaltat''