Plenul Senatului a respins, luni, proiectul de lege privind introducerea tinutei obligatorii scolare in invatamantul general obligatoriu, liceal si profesional, de stat si particular, anunta Agerpres. Senatorii au aprobat cu 66 de voturi pentru si 10 impotriva raportul de respingere a propunerii de lege, intocmit la data de 6 martie de catre membrii Comisiei pentru invatamant din Senat. Senatul este prima Camera legislativa sesizata, proiectul urmand sa mearga acum la Camera Deputatilor.

In timpul dezbaterii propunerii de lege in Comisia de specialitate din Senat, reprezentantul Ministerului Educatiei, Andrasz Kiraly, a declarat ca hotararea privind introducerea in scoli a tinutei obligatorii ar trebui lasata la nivelul Consiliului de Administratie al unitatilor de invatamant.

"Daca acel ceva este obligatoriu, atunci acel ceva trebuie sa fie si gratuit, ceea ce inseamna ca sume de bani pentru acest lucru ar trebui puse la dispozitia scolilor. Comportamentul si deprinderile se pot forma in programe de tip 'Scoala dupa scoala'. Va fi un exces ca elevii sa poarte uniforme", a spus secretarul de stat in MECTS, care a precizat ca initiativa ar incalca si legislatia privind descentralizarea.

Prezent la sedinta comisiei, unul dintre initiatorii proiectului, deputatul PDL Marius Sorin Gondor, a spus ca elevii trebuie sa fie obisnuiti sa respecte reguli si legi, iar introducerea tinutei obligatorii ar duce la acest lucru.

Potrivit deputatului PDL, Consiliile de administratie ar putea sa aleaga tinuta sau locul de unde ar putea fi achizitionata.

"Am dorit ca aceasta initiativa legislativa sa parcurga tot algoritmul legislativ pentru a duce la imbunatatirea lui. Prin introducerea unor reguli, societatea se va insanatosi. Legea introduce doar obligativitatea, dar ceea ce se poarta tine de Consiliul de administratie al scolii", a precizat democrat-liberalul, care a admis ca se poate opta la inceput pentru ecusoane si/sau chipiuri.

Totodata, initiatorul a spus ca se poate gasi sprijin fata de categoriile defavorizate in ceea ce priveste achizitionarea tinutei.

"Am dorit introducerea unor reguli care sa nu insemne presiuni pe copil. Nu facem altceva decat sa aducem un plus de valoare copiilor. Aceasta initiativa tine si de securitatea copiilor, intrucat acestia pot fi mai usor recunoscuti. Nu in ultimul rand portul uniformei tine si de mandria ca elevul apartine acelei scoli", a explicat Gondor.

Initiativa legislativa are caracter de lege ordinara si are ca initiatori 70 de parlamentari PDL, UDMR si apartinand minoritatilor nationale.