Gest rarisim al unui preot dintr-un sat sucevean grav afectat de un incendiu in 2011: si-a schimbat tractorul pe o masina de pompieri. Dupa ce in august 2011, sapte gospodarii au fost distruse in urma unui incendiu in comuna Cornu Luncii, preotul Gabriel Puiu Florea a cumparat o masina de pompieri pentru comunitatea unde slujeste, scrie Monitorul de Suceava. Preotul Florea si-a vandut tractorul personal si a platit 2.500 de euro pentru o autospeciala scoasa la casat de o brigada de pompieri dintr-un orasel din Franta. Costurile pentru aducerea masinii in Romania si perfectarea tuturor documentelor, in jur de 1.500 de euro, au fost suportate de un preot din Franta.

Preotul Florea si masina de pompieriFoto: Monitorul de Suceava

Pe 27 august 2011, sapte gospodarii din comuna Cornu Luncii, judetul Suceava, au fost distruse de flacari. Pentru stingerea incendiului au fost mobilizate atunci mai multe autospeciale din judet.

Pe langa pompierii romani, au participat si trei autospeciale ale unei brigazi de pompieri din Ungaria care, aflata in tranzit prin judetul Suceava, s-a alaturat voluntar efortului de stingere a incendiului. Vezi video de la incendiul din Cornu Luncii pe site-ul Monitorului de Suceava.

La noua luni dupa incendiu, preotul Gabriel Puiu Florea din localitate a cumparat o autospeciala si spune ca va forma un grup de voluntari care sa o foloseasca la interventii in comuna.

Preotul sucevean a fost ajutat de cativa preoti francezi care i-au gasit o autospeciala scoasa la casat de o brigada de pompieri dintr-un orasel francez. Autospeciala a costat 2.500 de euro, bani pe care parintele Florea, parohul bisericii Sf. Dumitru, i-a platit din buzunarul sau dupa ce si-a vandut tractorul.

Monitorul de Suceava scrie ca toate costurile pentru aducerea masinii in Romania si perfectarea tuturor documentelor, in jur de 1.500 de euro, au fost suportate de un preot din Franta.

Specialistii din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Suceava au dat si ei o mana de ajutor si s-au asigurat ca masina de pompieri achizitionata de preotul din Cornu Luncii indeplineste toate criteriile tehnice si ca este functionala.

"Racordurile de refulare ale masinii, la care vin mufate furtunurile, au fost adaptate la sistemul romanesc, acesta fiind diferit de cel francez. Parintele a fost instruit asupra modului de interpretare si de folosinta a panoului de comanda, masina fiind pregatita sa intervina in orice moment", au precizat pompierii care au verificat autospeciala adusa din Franta de preotul Florea, potrivit Monitorul de Suceava.

Preotul Florea: Vom forma o echipa de voluntari care sa ia masina si sa mearga la interventii

"Cinci minute conteaza foarte mult mai ales cand este un foc scapat de sub control. Pana ajung alte masini de la o distanta mai mare... Stiti cum e, cand esti langa casa cu toate, mai usor te descurci decat sa astepti sa vina altii de la o distanta mai mare", spune preotul Gabriel Florea.

"Eu vreau sa formez o echipa din cativa voluntari. Si in caz de nevoie oricare dintre ei se poate sui in masina si sa mearga la orice interventie. Avem un avantaj mare ca avem mai multi baieti cu experienta. Au fost pompieri militari si pompieri civili. Ei cunosc cum se foloseste o masina de pompieri. Eu ca preot acum voi invata mai multe, alaturi de ei", a mai spus parintele sucevean.

Conducerea ISU Suceava lauda gestul preotului din Cornu Luncii

"Este un gest laudabil. I-am acordat asistenta tehnica in adaptarea autospecialei la standardele romanesti. Parintele a mers chiar mai departe si a zis ca vrea sa formeze niste voluntari. Este un gest laudabil si ar fi bine sa fie extins si catre alte comunitati din judetul Suceava. Cinste parintelui Florea", a declarat inspectorul sef al ISU Suceava, colonelul Ion Burlui.