Reformele din justitie sun ireversibile si niciun un partid nu isi va mai putea subordona magistratii sau parchetele, a declarat presedintele Traian Basescu, la Chicago, in cadrul unei intalniri cu romanii din SUA, in care a notat ca nici mass-media nu va mai putea fi facuta "sluga", asa cum s-a intamplat in perioada in care Adrian Nastase conducea Guvernul.

"Eu cred ca sunt si lucruri ireversibile in Romania. Spre exemplu libertatea pe care a inceput sa o simta justitia, pentru ca am protejat-o de orice fel de ingerinta. Sunt lucruri care nu mai pot fi date inapoi", a afirmat seful statului.

Basescu a declarat ca nimeni nu va mai putea spune romanilor ca nu au dreptul la justitie, "pentru ca in justitie spunem noi ce se face, noi, partidul" si va fi imposibil "sa mai pui parchetele la dispozitia partidului".

"Va aduceti amintele de sedintele la PSD unde doamna ... dl Nastase spunea cum sa-l ancheteze, sa-l aresteze pe Basescu, erau stenogramele acelea. Nu se mai poate astazi, Inalta Curte de Casatie si Justitie nu mai poate fi pusa la dispozitia partidului care guverneaza iar daca vor incerca cei care sunt acum pana la alegeri la putere vor constata ca nu se mai poate", a avertizat acesta.

"Parerea mea e ca, indiferent cine ar veni la putere, lucrurile nu mai pot fi date inapoi", a continuat presedintele, adaugand insa ca "singura deosebire" va fi daca reformele "vor merge mai repede sau mai putin repede, dar merg in directia buna".

"Aceasta e convingerea mea ca om care stie dedesubturile statului roman si intimitatea lui", a argumentat el.

In ceea ce priveste mass media, Traian Basescu a sustinut ca a acordat presei o "libertate totala" pentru a nu mai putea fi facuta "sluga", asa cum s-a intamplat in perioada in care Adrian Nastase conducea guvernul Romaniei.

"Va aduceti aminte ca in timpul lui Adrian Nastase se spunea ca a controlat excesiv presa si asa a fost. A facut-o dependenta de contracte, si asa a fost. Si-a facut-o sluga, si asa a fost. Ne trebuiau si zece ani de libertate pentru ca numai asa presa se va auto-regla, politicienii si ei se vor auto-regla", a continuat acesta.

In opinia sa, acest "exces de libertate" era necesar pentru ca romanii sa "inteleaga care sunt limitele reale ale libertati".

"Sunt convins ca beneficiind de aceasta libertate totala, uitati-va la televiziuni, de dimineata si pana seara se ocupa de Basescu si cati analfabeti sunt mult mai destepti decat presedintele lor, dar Romania avea nevoie de aceasta perioada de libertate totala", a mai spus Traian Basescu.