Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat in CV-ul oficial postat pe propriul site ca a obtinut in 1999 o diploma de la George Washington University. Contactati de HotNews.ro reprezentatii universitatii au declarat ca nu au gasit nici o diploma acordata pe numele Rovanei Plumb in 1999. Ministrul Plumb a explicat pentru HotNews.ro ca a participat la un curs de o saptamana sau doua si ca este mandra de diploma pe care a obtinut-o. Pe documentul prezentat de Rovana Plumb se mentioneaza ca este vorba de un certificat in cadrul programului "Romanian Executive Development Program".

Rovana PlumbFoto: AGERPRES
  • Dupa ce HotNews.ro a transmis o copie electronica a documentului, reprezentantii George Washington University au precizat urmatoarele: "Din cate se pare nu a obtinut o diploma, ci un certificat pentru absolvirea unui program"
  • Un profesor roman care preda la o universitate din SUA a explicat ca valoarea academica a certificatului este pur formala.

Rovana Plumb actualul ministru al Mediului a declarat in CV-ul postat pe site-ul personal rovanaplumb.ro ca in 1999 a studiat la George Washington University si ca aceasta universitate i-a acordat "diploma <>.

Contactati de HotNews.ro reprezentantii George Washington University au mentionat ca nu au gasit in baza lor de date nici o persoana cu acest nume. Reprezentantii universitatii americane au solicitat si data nasterii ca reper pentru a cauta vreo referinta despre studiile Rovanei Plumb si au mentionat ca nu au gasit nici o diploma acordata pe acest nume. "Ne pare rau dar nu o gasim (n.r. pe Rovana Pulmb) in sistemul nostru", a precizat Michelle Sherrard directorul departamentului de relatii cu mass-media al George Washington University. Mentionam ca la data respectiva (1999) Rovana Plumb purta acelasi nume de familie.

Vezi captura foto de pe site-ul personal realizata pe 16 mai 2012

In CV-ul postat pe site-ul Ministerului Mediului Rovana Plumb mentioneaza ca a studiat in 1999 la George Washington University SUA, dar nu mai spune ca a obtinut o diploma. Vezi CV-ul pe pagina ministerului

Rovana Plumb a declarat ca a obtinut certificatul in urma unui curs de doua saptamani. A mai declarat ca este foarte mandra de aceasta "diploma". Citeste mai jos explicatiile ministrului Rovana Plumb:

  • "Am urmat un curs in cadrul Universitatii George Washington. In cadrul Universitatii functiona un centru de dezvoltare profesionala, asa cum este mentionat si pe diploma. Diploma am prezentant-o, este mandria mea.
  • Cursul s-a desfasurat in 1999. Am avut atat parte teoretica, cat si parte practica. Am participat la diverse paneluri organizate si la Banca Mondiala si la diverse companii pentru a vedea cum functioneaza acest tip de management. A fost in perioada in care Mircea Geoana era ambasadorul roman la Washington. Cursul a durat o saptamana, doua. Nu imi amintesc exact.
  • Am fost un grup de romani care am participat. Cred ca si profesori din cadrul Academiei de Studii Economice, nu sunt foarte sigura si nu as vrea sa le incurc.
  • In rest, din tot CV-ul pe care il vedeti, cele mai multe cursuri au fost facute in cadrul programului de asistenta tehnica al Uniunii Europene pe programul PHARE care se numea TAIEX - unde ati vazut Portugalia, Grecia, sunt mai multe cursuri."

Rovana Plumb a mentionat ca a depus diplomele pe care sustie ca le-a obtinut si cand a fost numita sefa Autoritatii Nationala pentru Protectia Consumatorului.

La solicitarea HotNews.ro Rovana Plumb a prezentat documentul obtinut de la George Washington University. Pe documentul in cauza apare urmatoarea mentiune:

"George Washington University - Center for Profesional Development. This certifies that Rovana Plumb has successfully completed the requirements for a certificate in the Romanian Executive Development Program."

Astfel ca din document reiese ca este vorba de un certificat si nu de o diploma. Vezi certificatul mai jos.

HotNews.ro a transmis George Washington University poza documentului prezentat de Rovana Plumb. Reprezentantii Universitatii au transmis urmatorul raspuns: "Arhivele nostre din acea perioada (1999 n.red) nu sunt cele mai bune. Totusi nu am gasit nici un fel de date care sa ateste ca doamna Plumb a studiat aici".

Dupa analiza documentului transmis, Michelle Sherrard, directorul departamentului de relatii cu mass-media al George Washington University, a mai facut urmatoarea precizare: "Va rugam sa retineti ca se pare ca a fost acordat un certificat intr-un program si nu o diploma".

Un profesor universitar roman care preda la o Universitate din SUA a explicat pentru HotNews.ro ca valoarea academica a unui document precum cel prezentat de Rovana Plumb este nula. In general un asemenea certificat este acordat in urma unui curs de cateva zile sau cateva saptamani. Profesorul universitar din SUA a explicat ca atat timp cat certificatul nu este acordat in urma unor cursuri, note luate la acele cursuri si o lucrare finala notata atunci valoarea academica a certificatului este pur formala.

Rovana Plumb a mai declarat in CV ca a obtinut o diploma in "Managementul schimbarii si inovatiei" de la University College - Dublin in anul 1999. Institutia de invatamant din Dublin nu a raspuns solicitarii HotNews.ro de a confirma studiile si diploma Rovanei Plumb.

In legatura cu aceasta diploma, ministrul Rovana Plumb a explicat pentru HotNews.ro ca este vorba de un curs de mai multe zile sustinut la Bucuresti cu profesori de la Universitatea din Dublin.

  • "Cursul legat de "Managementul schimbarii si inovarii" a fost organizat cu profesori de la Universitatea din Dublin, dar s-a desfasurat la Bucuresti. Dar profesorii au fost de acolo, a fost un schimb de experienta. A durat tot asa, cred ca zece zile. Am toate materialele respective de la curs si parca am obtinut un certificat de absolvire, un certificat ca am urmat acel curs. Cum este si certificatul de la Academia de Studii Economie unde am facut un postuniversitar, seful de curs a fost profesorul Ovidiu Nicolescu", a declarat ministrul Mediului.

Citeste si: Universitatea Mang&Standford. Ghidul absolventului