Guvernul nu va impune "cu parul" suprataxarea veniturilor exceptionale ale companiilor petroliere, dar se bazeaza pe exemplul altor tari din jurul Romaniei care au initiat negocieri pentru ca majorarea pretului la combustibil sa fie "putin temperata", a declarat premierul Victor Ponta citat de Mediafax.

El a precizat, la RTV, ca a avut deja o prima discutie informala cu reprezentantii companiilor petroliere si ca principalul obiectiv al Guvernului in aceste discutii este "ieftinirea benzinei".

"Nu vreau sa impun suprataxarea cu parul, nu sunt populist si stiu ca aceste companii sunt mari contributori la buget, dar in tarile din jur au fost negocieri intre Guvern si companii pentru ca pretul la combustibil sa fie putin temperat. Cred ca aceste companii petroliere pot reduce profitul investind in viitorul Romaniei", a spus Ponta.

Seful Guvernului a declarat anterior ca intentioneaza sa aiba o discutie cu producatorii de produse petroliere privind suprataxarea veniturilor exceptionale, spunand ca nu ii plac deciziile impuse cu forta, dar ca este o perioada speciala in care toti trebuie sa participe la "efortul tarii".

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat, miercuri, ca Guvernul pregateste un proiect de lege privind suprataxarea veniturilor exceptionale ale companiilor petroliere, care ar urma sa fie aprobat pana la finele anului si aplicat din 2013.

Principalele companii din sectorul petrolului si gazelor din Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol (detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) si Romgaz Medias.