Noul ministrul al Justitiei, Titus Corlatean, a declarat astazi in sedinta Consiliului Superior al Magistraturii ca fostul guvern a omis sa prevada finantare de la buget pentru intrarea in vigoare a codului de procedura civila, conform postului tv DIGI 24. "Nu sunt bani prevazuti in buget pentru intrarea in vigoare a noilor coduri. E necesara o rectificare bugetara pentru asigurarea finantarii intrarii in vigoare a Codului de Procedura Civila. Vom face eforturi sa o asiguram", le-a spus Titus Corlatean membrilor CSM.

"Cu atat mai mult apreciez ca a fost corecta amanarea pentru 1 septembrie 2012 a intrarii in vigoare a Codului de Procedura Civila", a adaugat Corlatean, referindu-se la prevederile din programul de guvernare al guvernului Ponta.

Ministrul Justitiei a atras atentia ca lipsa fondurilor pentru intrarea in vigoare a codurilor este neasteptata si vine in contradictie cu declaratiile facute de fostul ministru, Catalin Predoiu, atat public cat si cu ocazia dezbaterilor parlamentare.

Codul de procedura Civila ar urma sa intre in vigoare la 1 septembrie, dupa ce fostul ministru al justitiei, Catalin Predoiu, a avansat data de 1 iunie, insa ea fost amanata la solicitarea instantelor. Nu este clar in aceste conditii daca data de 1 septembrie mai poate fi respectata.

Codul Penal si Codul de Procedura penala ar urma sa intre in vigoare in martie 2013.

Intrarea in vigoare a noilor coduri este unul din angajamentele Romaniei fata de Comisia Europeana, potrivit ultimului raport realizat in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Ultimul raport de tara al Comisiei Europene recomanda Romaniei cu prioritate sa adopte un plan de aplicare a noilor coduri: "In contextul continuarii reformei sistemului judiciar, Comisia a recomandat in special Romaniei sa adopte un plan de punere in aplicare a Codului de procedura civila, a Codului penal si a Codului de procedura penala, sa prevada suficiente resurse pentru reorganizarea necesara a sistemului judiciar, sa imbunatateasca procesul de formare si recrutare, sa consolideze capacitatea Institutului National de Magistratura si sa creeze un cadru de cooperare cu sistemul judiciar si societatea civila pentru a monitoriza progresele inregistrate in reforma sistemului judiciar."