Ministrul Sanatatii a anuntat, joi, ca prin noua lege a sanatatii ar putea fi introdusa taxa pe fast food si pe berea cu alcool, intrucat este vorba despre o alimentatie nesanatoasa, care creste morbiditatea pe anumite boli si, respectiv, de un produs alcoolic: "Prin noua lege incercam introducerea taxei pe produsele nesanatoase tip fast food care aduc prejudicii sanatatii si, de asemenea, pe berea cu alcool", a spus Vasile Cepoi, in cadrul unei conferinte pe tema finantarii sistemului medical, organizata de Expert Forum.

UPDATE 15.02: Premierul Victor Ponta a declarat la citeva ore dupa aparitia stirii ca nu cunoaste initiativa anuntata de ministrul Sanatatii: "O s-o discutam. N-o cunosc"

Vasile Cepoi a precizat insa ca este vorba despre proiectul legii sanatatii, aflat in curs de elaborare, iar aprobarea acestei propuneri este o decizie politica: "Exista o morbiditate crescuta pe anumite boli cauzate de alimentatia nesanatoasa si ar fi firesc ca aceste produse sa fie suprataxate pentru a reduce consumul lor. De asemenea, berea este produs alcoolic si, asa cum celelalte produse alcoolice sunt suprataxate (taxa pe viciu), e firesc ca si berea cu alcool sa intre in aceasta categorie".

Introducerea taxei pe fast food a mai fost in atentia autoritatilor si in 2011, insa, dupa mai multe dezbateri contradictorii, a fost amanata, pe motiv ca este foarte greu de implementat, precizeaza Mediafax.

Ministrul Sanatatii din acea perioada, Cseke Attila, declara in aprilie 2011 ca Ministerul Sanatatii nu a avut un proiect in acest sens, ideea privind taxa pe fast food aparand intr-o conferinta de presa, ca solutie la cresterea sumelor la bugetul de stat.

Ministerul Sanatatii intentiona atunci sa introduca taxa pe fast food pentru sustinerea programelor nationale de sanatate. Secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel spunea atunci ca lista produselor alimentare nerecomandate ce ar putea fi taxate ar putea include produsele cu o cantitate foarte mare de grasimi, dulciurile hiperconcentrate si bauturile carbogazoase, fiind exceptate lactatele, carnea, pizza, shaorma si apa minerala.

Patronatele atentionau insa ca introducerea taxei pe fast food ar putea duce la cresterea pretului alimentelor in medie cu peste 20 la suta, dar si la disponibilizarea a 36.000 de salariati, respectiv 20 la suta din personalul din industria alimentara, scrie Mediafax.