In interesul lor si-al Europei, Franta si Germania sunt condamnate sa se inteleaga. Dar vor reusi oare Angela Merkel si Francois Hollande sa-si depaseasca disensiunile principiale in politica europeana? Si daca da, cand?, scrie Deutsche Welle, intr-un articol dedicat recentelor evolutii de pe scena politica europeana.

In timp ce la Berlin Angela Merkel vrea sa dea impresia ca e gata sa-l primeasca marti pe Francois Hollande pasnic, cu bratele deschise si plina de bune intentii, noul lider socialist al Frantei si-a pregatit vizita ca un general de armata, printr-un tir de baraj.

L-a declansat, in ajunul vizitei, in plina liniste duminicala, purtatorul sau de cuvant, Benoit Hamon. "Parisul", a spus Hamon, "staruie asupra renegocierii Pactului fiscal" (destinat intariri disciplinei bugetare in Europa), astfel incat "economia sa poata fi relansata prin crestere".

Ar fi fost destul daca Hamon s-ar fi rezumat la aceasta nu tocmai diplomatica reiterare a intentiilor formulate de seful sau in campania electorala, cea deopotriva populista si incununata de succes.

Dar purtatorul de cuvant al lui Hollande i-a mai aplicat sefei executivului de la Berlin cateva lovituri grele, afirmand, intre altele, ca "Merkel nu poate hotari soarta Europei de una singura".

Data fiind performanta economica a Germaniei in raport cu slabiciunea endemica a Frantei, Merkel ar trebui de fapt sa fie indrituita sa decida de una singura ce soarta sa i se rezerve Europei.

Ar fi cu siguranta una mai buna decat cea pe care i-o pregatesc diversii lideri si variile partide de stanga ori miscari nationaliste, care, in siajul recesiunii si al crizei economice si financiare, au preluat ori se pregatesc sa preia carma statelor europene conduse pana de curand de conservatori.

Citeste articolul complet pe Deutsche Welle.