​​Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a povestit intr-un interviu pentru HotNews.ro situatia creata la inceputul acestei saptamani atunci cand "producatorii de medicamente erau dispusi sa creeze o situatie mediatica critica in sanatate". Demonstratia de forta a producatorilor de medicamente a fost generata de cuantumul facturilor pentru taxa de clawback, trimise in urma cu o saptamana de fostul presedinte al CNAS, Lucian Duta. Premierul Victor Ponta a etichetat actiunea fostului presedinte CNAS ca fiind "nu doar neeleganta, ci chiar ilegala".

Vasile CepoiFoto: Hotnews

Vasile Cepoi: "Taxa de clawback este singurul mecanism de control al pietei medicamentelor. Problema este ca, asa cum e formulata legislatia in prezent, se pare ca poate duce la riscul retragerii de pe piata a unor medicamente. Daca acestea vor fi medicamente fara alternativa terapeutica sau cele care dau pretul de referinta, atunci riscam sa avem o problema foarte mare."

"In momentul de fata, asupra acestui risc ne-au atras atentia producatorii de medicamente. Va aduceti aminte de evenimentul cu morfinele? Eu am avut ulterior mai multe intalniri pe aceasta tema cu dansii. In momentul de fata analizam cu CNAS si Ministerul de Finante care sunt riscurile aplicarii taxei in aceasta forma si ce solutie sa gasim pentru ca pe de o parte sa nu pierdem controlul pietei si pe de alta parte sa nu ne trezim ca ne vor lipsi medicamentele de care avem nevoie sau sa ne creasca costurile la medicamente prin retragerea medicamentelor care dau pretul de referinta."

"Taxa de clawback ramane sigur, doar modul ei de aplicare va trebui reanalizat."

Vasile Cepoi: "Episodul morfinelor s-a transformat conjunctural intr-o demonstratie de forta a producatorilor. Dar cu anumite justificari: se plateste taxa pe clawback si pe TVA. Deci taxa la taxa, ceea ce principial vorbind nu e corect. Dar daca nu am lua in calcul si aceasta componenta de cheltuieli atunci controlul pietei ar fi deficitar, ne-am trezi iarasi cu deficite pe care nu le putem acoperi."

"Relatia dintre producator-distribuitor-farmacii este una contractuala si teoretic ei ar trebui sa poata controla aceasta relatie si sa nu suporte singuri acest efort financiar. Nu cred ca ar trebui sa intervina statul in aceasta relatie contractuala a unor structuri private."

Vasile Cepoi: "Cred ca formularea premierului Ponta e mai politica, ca sa zic asa. Presedintele CNAS avea obligatia sa transmita aceste consumuri de medicamente catre producatori pentru ca ei sa-si plateasca taxa de clawback. Problema e ca el a facut-o in ultima clipa, luandu-ne prin surprindere si neatentionandu-ne asupra faptului ca nivelul taxei atinge o cota foarte mare din cifrele de afaceri ale producatorilor. Actiunea presedintelui CNAS a fost intarziata din punct de vedere legal. In sensul asta poate fi considerata ilegala. Dar prin modul in care s-a intamplat a fost creata o problema. Asta a creat o stare de tensiune in sistem."

Vasile Cepoi: "Marti seara, producatorii de medicamente erau dispusi sa creeze deja o situatie mediatica critica in sanatate, ceea ce ne-ar fi pus in mare dificultate. Nu eram informati ca problema are o asa dimensiune si nu apucasem sa avem nicio discutie pe aceasta tema. Am avut noroc ca am aflat la vreme despre intentia producatorilor. Am avut o intalnire si am discutat cu ei ca trebuie sa gasim masuri sa rezolvam problema. Interesul este comun: interesul lor de a ramane pe piata, interesul nostru de a avea medicamente pe piata si interesul comun ca sa existe un echilibru financiar."

Cum pot crea producatorii o situatie mediatica tensionata?

Vasile Cepoi: "Retrag unul-doua produse de care ai nevoie."

Nu e asta o forma de santaj?

Vasile Cepoi: "Este o forma de santaj. De asta trebuie dialog. De asta am si dialogat cu ei si am fost si suparat ca ei au reactionat fara ca eu sa stiu. Am aflat colateral."